11 Декември, 2017 16:55 3 074 0

Какви имоти могат да се купят за 1 млн. USD

  • имоти-
  • милион-
  • инвестиции
Какви имоти могат да се купят за 1 млн. USD - 1
Снимка: Shutterstock

Търговски обект в Европа, жилище в Манхатън, луксозен апартамент в Кипър. Това са само част от имотите, които могат да се купят в различни точки на света срещу 1 млн. USD. Сумата не е избрана случайно – 1 млн. USD е отлично начало за всеки предприемач, решил да инвестира и печели от пазара на недвижими имоти, смятат специалисти. В същото време сумата е цяло състояние за онези, които не желаят да правят пари от този бизнес, а просто искат да запазят богатството си. Ето и пет примера къде е изгодно да бъде вложена въпросната сума:

1. Жилище в Берлин

Срещу 1 млн. USD могат да бъдат купени две или три жилища в германската столица в етап на строеж. Днес подобен имот в Берлин е сред най-достъпните, разглеждайки цените в редица европейски столици. Наемният пазар непрекъснато нараства. Близо 70% от берлинчани живеят под наем. Освен това в германската столица учат и работят много чужденци. Цените на най-малките жилища – студио от 35-45 кв.м., започват от 200 000-250 000 EUR. Този тип имоти най-лесно могат и да се продадат, и да се отдадат под наем, коментират специалисти. Таксата за обслужване също не е висока. Германците не са претенциозни към басейн, жива охрана и т.н.

Чуждестранните инвеститори, решили да печелят от имоти в Германия, трябва да имат предвид, че пазарът на наеми много строго се контролира от държавата и поради това непрекъснатото увеличаване на наемните нива няма как да се случи. Предимството обаче е, че договорите за наем са дългосрочни, което гарантира един постоянен доход на собственика за дълги години напред. Доходността от отдаване под наем на жилище в Берлин е 3%-4% на годишна база, а ръстът на цените на година е в рамките на 5%-7%.

2. Жилище в Кипър

След като Кипър беше държавата, която последна излезе от имотната криза, днес пазарът активно се развива. Страната отново е притегателен център за големи компании, богаташите купуват имоти с цел получаването на гражданство, тъй като държавата е член на Европейския Съюз или пък се прехвърлят да живеят в Кипър, защото децата им учат в международните училища на Пафос и Лимасол. Друг голям плюс на острова е, че там винаги е топло. Много туристи посрещат Нова година в Кипър и след това решават да купят имот, заради благоприятния климат.

Днес нови ваканционни имоти в Лимасол, разположени на първа линия, се оферират срещу 500 000-700 000 EUR. Големината на жилищата е между 70 и 80 кв.м. Високо остава търсенето на имоти под наем – жилища се отдават бързо и за няколко години напред. Днес в инвестиционните проекти в Лимасол, предприемач може да получи доходност на годишна база в рамките на 5%. Предимството да имаш имот в Кипър е, че може да се ползва за собствени нужди, а когато собственикът реши бързо може да го продаде.

3. Търговски имоти в Европа

В Италия могат да бъдат намерени редица интересни и доходоностни търговски обекти, като например пицария на цена от 800 000-900 000 EUR с доходност 7%-8% на годишна база, в Испания магазин или кафене, в Германия – супермаркет на известна хранителна верига, разположен в не много голям град на цена 1 000 000-1 200 000 EUR с годишна доходност от 9%.

Начинаещите инвеститори, които не са склонни да влагат повече от 1-2 млн. EUR в подобни обекти се оценяват като най-изгодни. Важното при търговските имоти е договорите за отдаване под наем да бъдат дългосрочни, а потенциалният наемател да е известен на инвеститора.

4. Съинвестиция в начинаещ проект

Днес редица предприемачи се интересуват все повече и повече от колективна инвестиция в жилищния и търговски сектори на територията на Стария континент. Така например, минималната вноска за участие в изграждането на комплекс от къщи за възрастни хора в Бавария, е 500 000 EUR. Аналогични предложения се появяват рядко, а интересът от страна на инвеститори е висок, като се има предвид, че годишната доходност може да достигне 20%-25%. Срокът на изграждане на подобни обекти отнема между 1.5 и 5 години. Поради това, предприемачите трябва да са готови да изчакат завършването на проекта, за да могат след това да започнат да получават доход.

5. Апартамент в Манхатън

Срещу сумата от 1 млн. USD в Манхатън може да се купи малко жилище в етап на строеж. Ню Йорк е епицентърът на финансовия живот в САЩ. Тук редица световно известни финансови компании и банки имат свои централи. Много от служителите наемат жилища и покупката на апартамент може да се окаже изключително добра инвестиция с висок процент на доходност.

Също така друго предимство е, че апартаментът може бързо да бъде продаден. Благодарение на ниските лихви по ипотечните заеми, инвеститорът може да купи имота и с месечния наем да покрива кредита към банката. Следвайки този сценарии много инвеститори и жители на Манхатън успяват да спечелят милиони долари. Наемният пазар в САЩ е много динамичен, а наемните нива високи. Студио може да се отдаде под наем срещу 4000-5000 USD на месец. Също така търсенето винаги надвишава предлагането, тъй като Манхатън е малък район, в който много хора искат да наемат жилище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА