12 Декември, 2017 17:06 2 632 0

Спад в цените за първи път от 20 години насам

  • швеция-
  • жилища-
  • цени
Спад в цените за първи път от 20 години насам - 1
Снимка: Shutterstock

Поевтиняване след 20-годишно непрекъснато поскъпване. Така може да се определи пазарът на недвижими имоти в Швеция с едно изречение. С 1% са поевтинели жилищата в скандинавската държава през ноември тази година в сравнение със същия месец на 2016-а. „Това е най-силното поевтиняване от кризата през 2008 г. Тогава цените спадната с 3%”, припомнят анализатори.

Ситуацията на пазара кара някои специалисти да прогнозират предстоящ ценови крах в сегмента, подобен на този от началото на 90-те години на миналия век. Днес „обръщането” на пазара идва след дългогодишен непрекъснат ръст на цените, продиктуван от хроничния недостиг на жилища и рекордни нива на ипотечното кредитиране. Скорошната вълна на ново строителство доведоха до превес на предлагането над търсенето. С 57% повече е броят на продадените жилища през ноември тази година в сравнение с ноември на 2016-а, сочат данните на консултантската компания Booli.

Не е за подценяване и психологическият фактор по отношение на това накъде ще тръгнат цените на имотите. Индексът SEB AB, който изчислява разликата между прогнозите на тези, които смятат, че цените ще растат и на тези, които прогнозират спад, се е свил до -5 за декември. Това означава, че за първи път от февруари 2012 г. преобладаващата част от шведите очакват поевтиняване на жилищата.

Анализаторите обаче все още се надяват на положителен изход. „За последните две седмици цената на квадратен метър жилищна площ се стабилизира както в шведските градове, така и в столицата Стокхолм”, коментира Андреас Уолстъм от Nordea.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА