Last news in Fakti

15 Декември, 2017 06:21 10 450 22

Измиращите села на Източна Германия

  • германия-
  • село-
  • продажба

За 140 хиляди евро човек може да си купи в Берлин най-много едностаен апартамент, и то ако извади късмет. Но само на сто километра южно от германската столица за същите тези пари човек може да си купи цяло село, пише в свои материал Deutsche Welle.

Новината, че селцето Алвине в провинция Бранденбург, в което живеят 15 души, е било купено на търг с наддаване за въпросната сума, за пореден път доказва мъчителното разцепление в германското общество: докато наемите в големите градове растат толкова силно, че има все по-малко жилищна площ по джоба на обикновените хора, селските райони продължават да се обезлюдяват. Това важи най-вече за източните германски провинции от бившата ГДР.

По данни на Федералната статистическа служба, през 2015 година в източните провинции, с изключение на Берлин, са живеели общо 12,5 милиона души - с 2,3 милиона по-малко, отколкото при Обединението на Германия през 1990 година. А експертите очакват, че към 2030 година населението на тези провинции ще спадне до 11 милиона души.

По-големите градове като Лайпциг, Дрезден, Магдебург или Ерфурт, продължават да привличат хора. Но малките населени места постоянно губят население. Алвине, например, беше останал без нито един магазин, а регионалният автобус дори не спираше в селото.

Живописни, но безлюдни места

Процесът на обезлюдяване на Алвине започва малко след Обединението на Германия - когато е закрита местната фабрика за брикети. Достатъчно е само да хвърлим един поглед на запустелите сгради и безлюдните улици на селото, за да ни стане ясно защо нищо вече не може да задържи хората в него. Но и други населени места в провинцията, които изглеждат доста по-атрактивни за живеене от Алвине, също са в упадък.

Живописното градче Адорф например, което се намира в провинция Саксония на границата с Чехия, някога е било известно с производството на музикални инструменти. За последните 15 години селището е загубило повече от 20 процента от населението си. Във Витщок-Досе, градче, което има красив старинен център и се намира между Бранденбург и Предна Померания през 2004 са живеели 18 хиляди души, а днес – само 15 хиляди.

Малките общини, които постоянно се обезкървяват, са в изключително трудна ситуация. Някои подобрения и редките инфраструктурни проекти, като например възстановяването на исторически сгради, не успяват да спрат паническото бягство на жителите от малките села и градове.

Неоправдани разходи

С оглед на обезлюдяването на цели райони, експертът от Института за икономически изследвания в град Хале Райнт Гроп казва, че държавата ще трябва да се откаже да развива инфраструктурата в някои слабо населени райони.

"Вярно е, че общините трябва да мислят за текущите нужди. Но изграждането на едно шосе отнема двайсетина години, а ако и след 10 години никой не се върне, за да го ползва, изграждането му се обезсмисля напълно", казва експертът.

На проблема с неразумното харчене на обществени средства обръща внимание и професорът по икономика и публична администрация от университета в Карлсруе Бертолд Вигер. Той дава хипотетичен пример с две малки съседни населени места, които има плувни басейни, работещи на загуба. Местните ръководства обаче ще са принудени да наливат пари в поддръжката им, въпреки че населението постоянно намалява. "И така общините наливат пари на грешно място", казва професорът.

Притегателната сила на града

В германската конституция е записано, че всички граждани имат право на "еднакви условия за живеене". А двете големи партии - консерваторите на канцлерката Меркел и социалдемократите на Шулц - не са склонни да допуснат, че някои по-малки населени места в Източна Германия ще започнат да изчезват от картата. И двете партии са включили в програмите си мерки за подпомагане на малките населени места в източните провинции, например за изграждането на бърз интернет.

В същото време през следващата година е предвидено да се премахне данък "солидарност", постъпленията от който бяха предназначени за развитието на Източна Германия. Според експертите, политиката има ограничени възможности да направи нещо за спиране на обезлюдяването на малките населени места в провинцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    16 97 Отговор
    Децата плащат греховете на дедите си....немците нваправиха толкова много войни и кръвопролития и сега изчезват като народ...божия справедливост

    Коментиран от #10, #14

  • 2 Гостенин

    132 4 Отговор
    Изчезваме ние , не немците!

    Коментиран от #19

  • 3 селянин от обеля

    102 2 Отговор
    Германците се местят към по богатите провинции а не изчезват, това се е случвало в САЩ , Испания и др. Изчезва населението на България защото напуска държавата.

    Коментиран от #20

  • 4 майна

    63 5 Отговор
    Затова пък турчоля има бол
  • 5 идил миндил

    71 4 Отговор
    Затова Меркел иска да вкара мюслимани в Германия,за да запълнят селата и да бачкат. Обаче имигранти дори и не помислят за работа, с тези соц.помощи и детските за 5-6 деца живеят си живота- шекер. Вместо да ги дава на алахакбаровци, да беше раздала на германските деца тези милиарди.

    Коментиран от #9

  • 6 гост

    33 0 Отговор
    В статията става дума за миграцията от села към градове, не за намаляване на населението като цяло. Обезлюдяването в Източна Германия си е константа от 89та, там е по-евтино за живот, но и няма работа или малкото работни места са пред закриване понеже се базират на стари технологии и търсенето намалява. Инак ако един дюнер в Щутгарт ти е 4евро, то на 100тина километра северно от Берлин е 1,5евро. Квартирите са евтини, но е за добре за живеене ако си на социални помощи или пенсия, например 600-700евро и трябва да се справяш само с тези пари, тогава е добре.
  • 7 Владо

    31 5 Отговор
    Не знам кои са злините причинени от немците та чак и Бог някои намесват. Добре,че бяха те ,че некои народи още щяха да се мъкнат на конски каручки и едва ли щяха да печелят толкова от туризъм(визирам и нас). Тъй че,това е глобализацията и резултатите от нея
  • 8 Гост2

    41 2 Отговор
    Когато няма работа, хората бягат! Вижде Детройт, град е ама вече пуст...не е въпроса до град или село, а дали има работа или няма. Никой нормален, няма да остане са мв пустоща без препитание
  • 9 гост

    51 1 Отговор

    До коментар #5 от "идил миндил":

    Това казват и немските майки. Защото заради помощите спират програми за подпомагане на немските деца, спират им екскурзии, спират им храна, даже и свинското месо им махнаха от програмата, за да може чужденците да не се чувстват пренебрегнати. Забрани за къси поли, рокли, голи крака и гърбове, за да не се чувстват чужденците привлечени и провокирани. А една бежанка-арабка с 4 деца взима над 1200евро помощи, докато една германка с едно дете трябва да работи и пак взима колкото арабката, но има разходи за ходене до работата, за грижи за детето и др. На всичкото отгоре плаща данъци и цял живот нейните родители са плащали, после тя, а накрая арабката идва на готово и получава същите пари като нея, без да си е мръднала пръста, а само е изтропала 4 деца. Справедливост?!?

    Коментиран от #17

  • 10 Грую

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Случайно да знаеш, че България е била в най-цветущото си положение през 1939 година. Затова хората, които помнят онова време казват " Старото фашистко минало със златни букви написано" . Става въпрос за икономика разбира се не за политическите залитания на хитлеризма като идеология. В момента по покупателна способност сме на нивото от 1918 година след загубата от Първата световна война и по време на описаната в българската история Втора национална катастрофа . Преди повече от 20 години, работейки в Германия за три пъти по-ниска ставка от колегите, който са работели същата работа преди падането на берлинската стена и обединението. Откакто плъзнахме там военни, политически, уж политически и икономически имигранти се получи това положение и аз лично се надявам този път германците да устискат в начинанието, което са започнали за обединена Европа, а и най-вече имигрантите трябва ада се молят това да се случи, въпреки че тогава ще им се наложи много точно да си намерят мястото в това общество, което вероятно няма да ги устройва, но пък тогава прав им път обратно.
  • 11 Гост

    17 0 Отговор
    Добре де, аз ще задам друг въпрос: Има много хора, които могат да развиват бизнеса си дистанционно. Все пак 21-ви век сме, има комуникации. За чий им е да се завират в градовете, да плащат високи данъци и такси, да няма къде да паркират и въобще всичките недостатъци и стрес на големия град, вместо да отидат в едно такова малко и китно селце, където ще живеят спокойно и няма да се притесняват за децата си?

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Гост2

    15 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    По скъпо е, постоянно трябва да пътуваш, ако имаш деца и женати не кара кола. Няма магазини, болници, няма социален живот. Това което ти си представяш не е за всеки. Иначе, на запад хората живеят предимно в къщи, и нямат проблем с паркирането.
  • 13 PATRIOT

    30 1 Отговор
    То щото в България, цъфнахме...че вече оправяме и Германия...
    Не ги мислете тях....
    Нас гледайте, че след още едно поколение, ....
    ще сме наполовина като брой...и наполовина бели...
  • 14 Арменец

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Че ,то тогава по тя логика от Турската империя нищо не трябва да остане !:)
  • 15 гост

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Когато имаш жена и деца, тогава си реши накъде. Аз лично харесвам малките селца, но има много проблеми там: ако има въобще детска градина, то тя е пълна с циганчета и нищо не може да научи едно дете там; училище - същата работа, да кажем, че ходи до града: ежедневен транспорт, но жена ти няма книжка, автобуса е отврат, какво правим? После, дали е по-сигурно, съмнявам се: грабежите по селата са ежедневие, простотията и насилието също, не само от цигани, не е на расова основа. После работата по една къща и двор е много и за работещ на пълен работен ден е малко вероятно да има време за поддръжка, а ако децата ти играят в двора ще искаш той да е окосен, заравнен, ако си гледаш животни и зеленчук, пак са много редовни грижи, та трудно се съчетава. Само на свободна и неангажираща професия може да съчетаеш някак си.

    Коментиран от #16

  • 16 майна

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    живея в Гърция където повечето хора живеят в къщи,и да ви кажа ли, че според мен живота им е рай,някой имат ниви засяти с дръвчета от който вадят по 30 -50 хиляди евра на година,е питам какво ни пречеше на нас да видим и да усвойм опита
  • 17 Не бе

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    никаква справедливост,а обикновен социализъм...или както уче"ните се изразяват "wellfare state"
  • 18 Я изкарай Гано

    6 0 Отговор
    Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Смолянска, Шуменска, области значи...
  • 19 Мара

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гостенин":

    И ние изчезваме и немците изчезват и цяла Европа ще изчезне!Тук ще се заселят араби и негри!
  • 20 ussr

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "селянин от обеля":

    Със заплати от 500-600 лв ,пак малко бягат!
  • 21 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Следващата публикация на "Дойче веле" ще е за "възраждащите се" български села!?
    Очаквам я с интерес и огромно любопитство.....
  • 22 вас

    3 0 Отговор
    В източна Германия живеят най чистите германци.След 2 световна СССР държи по голямата част от германските военопленици до 1955г.След като са освободени те са върнати в ГДР и съотношението жени мъже е горе долу 1 към 1.Докъто в западна германия жените са 3 пъти повече от мъжете и много западно германки се женят за американски и британски венослужещи затова в ГФР не може да се каже че са чисти германци една част от смесените семейства заминават за америка но по голямата част остават в ГФР,по плана Маршал им се отпускат средства за да развиват бизнес с предимство.И всички имигранти също са в ГФР.В ГДР почти няма чужденци.