1 Януари, 2018 18:03 8 909 40

Пазарът на недвижими имоти през 2018 г.

  • имоти-
  • прогноза-
  • жилища-
  • стойкова
Пазарът на недвижими имоти през 2018 г. - 1
Снимка: М. Богданова ©

Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят и през 2018 г. Това ще благоприятства положителното развитие на пазара на недвижими имоти през новата година. „Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, като местното търсене ще продължава да бъде основна движеща сила”, прогнозира Полина Стойкова, изпълнителният директор на Bulgarian Properties.

Повече предлагане, респективно по-голям избор, клиентите ще имат в София и големите градове, където се строи повече. Там купувачите ще могат да придобиват жилища в начален етап на строеж, както и нови завършени.

Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. „Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г.”, прогнозират специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баче Кико

    55 2 Отговор
    Платена реклама за балъци!
  • 2 gost

    26 2 Отговор
    Стойкова голяма фантазия има. Ха дано успее пак да прогресира в Банско :).
  • 3 Любопитко

    42 2 Отговор
    Цените накъде тръгват?

    А населението и то тръгва надолу минус 5000 бебета през 2017

    А най-сигурните потенциални купувачи са младежи с деца

    Какво мислите по въпроса?

    Коментиран от #6, #34

  • 4 nkavrakov

    59 4 Отговор
    Въпросната гиспожа Полина Стойкова е директор на агенцията за недвижими имоти Бългериън Пропъртис.Тази агенция пуска нон стоп платени статии в публичното пространство с цел още надуване на имотния балон и спекулиране на цените на жилищата.
    В момента всички цени и като цяло целия имотен пазар е в БАЛОН !
    Надуха го само за две години - банките с техните отрицателни лихви по депозитите,имотните агенции и строителните фирми.От тази година ще се вдигат лихвите по кредитите .Купите ли сега жилище ,купувате имот със двойно надута цена и ако сте с кредит го получвате с тенденция за вдигане на вноската ви .
    Най неизгодния момент за купуване .

    Коментиран от #8, #30

  • 5 Гост

    31 3 Отговор
    Лихвите започнаха тренд нагоре в САЩ, следва ЕС. Който взел ипотечен кредит да чака изненадкааа...

    Коментиран от #7

  • 6 статистикус

    7 17 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитко":

    Когато дойде време на тези малки и малко младежи да купуват след 30-ина години те ще имат сериозен проблем. До тогава 1/3 от жилищният фонд на София ще бъде санирано необитаем. Няма да има какво да купят, а на ставащото цените ще са толкова високи, че София ще е станала като всеки Западен град - над 50% наематели и те част от тях

    Коментиран от #25

  • 7 статистикус

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    В Япония как са лихвите последните 25 години ? Ще тръгват ли нагоре тази година ?

    Коментиран от #9

  • 8 статистикус

    3 17 Отговор

    До коментар #4 от "nkavrakov":

    Как ще ми се вдигнат лихвите по кредита като са ФИКСИРАНИ за 10 години ?
  • 9 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "статистикус":

    В Япония населението е старо старо старо. От точно 25-30 години намаляват младежите които се събират и правят деца. Дали виждаш връзката? ??

    Коментиран от #12

  • 10 gost

    12 1 Отговор
    Колко данъци плащат посредническите фирми -----
  • 11 Соломон

    26 4 Отговор
    ПЪРВО ЗАЩО СТАТИСТИКАТА НА БАНКИТЕ Е ,ЧЕ ВЪПРЕКИ НУЛЕВИТЕ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИТЕ ,САМИТЕ ДЕПОЗИТИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАСТАТ И СА СА СТИГНАЛИ ВЕЧЕ 47 МИЛИАРДА ЛЕВА . ТЕЗИ БРОКЕРИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ,ЧЕ ПАЗАРА НА ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ Е ДОСТА МАЛЪК , СТРОИТЕЛИТЕ МНОГО И ЖИЛИЩА ТИП КУТИЙКИ МНОГО. МНОГО ОТ АГЕНЦИИТЕ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ НАПРАВИХА ХИТРИНА ,КАТО НАПРАВИХА РАЗКЛОНЕНИЯ НА ПО ГОЛЕМИТЕ СИ АГЕНЦИИ И ГИ КРЪСТИХА С ДРУГИ ИМЕНА ,ЗА ДА СТИМУЛИРАТ ПАЗАРА . НО ХОРАТА НЕ СА ГЛУПАВИ И РАЗБРАХА . ИЗКУСТВЕНО СА ВДИГНАТИ ЦЕНИТЕ НА ИМОТНИЯТ ПАЗАР И ЛЪЖЛИВО НИ ПОДКАНВАТ , ДА СИ КУПИМ ИМОТ ЗА ИНВЕСТИЦИЯ. ПОГЛЕДНЕТЕ НА ПАЗАРА ЗА ОТДАВАНЕ НА ИМОТ ПОД НАЕМ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО МНОГО ИМА ДАВАЩИ ПОД НАЕМ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО СА СЕ ПОДЛЪГАЛИ ДА КУПЯТ ИМОТ ЗА ИНВЕСТИЦИЯ . КОГАТО КУПИШ ИМОТ ЗА ИНВЕСТИЦИЯ ,ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ,ЧЕ СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ ТРЯБВА ДА ГО ДАВАШ ПОД НАЕМ ,БЕЗ ДА СИ ПРЕКЪСНАЛ И МЕСЕЦ ПРЕЗ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ . СЪЩО ТАКА ДА СИ ДАЛ ИМОТА ПОД НАЕМ ЗА ЦЕНА ИЗБИВАЩА ЦЕНАТА КОЯТА СИ ПЛАТИЛ ЗА НЕГО . МНОГО ОТ ХОРАТА СЕ ЛЪЖАТ ПО БРОКЕРИТЕ И ЗАТВАРЯТ ЕДИНСТВЕНИТЕ СИ ПАРИ И СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ЩЕ ГИ ИЗБИЯТ НО НА ТРЕТАТА ГОДИНА ПАК ПУСКАТ СЪЩОТО КУПЕНО ЖИЛИЩЕ НА ПАЗАРА И РАЗБИРАТ ,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ГО ПРОДАДАТ ТАКА ЛЕСНО ЗА ПО ВИСОКА ЦЕНА КОЯТО БРОКЕРЪТ ИМ Е ОБЕЩАЛ . КАПАНЪТ НА ОБЕЩАНИЯТА НА АГЕНЦИИТЕ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ Е ГОЛЯМ И ВНИМАВАЙТЕ КАКВИ СА СЛАДКИТЕ ПРИКАЗКИ НА БРОКЕРА ,ЗАЩОТО В ДОГОВОРА НЯМА КЛАУЗА ,ЧЕ АКО БРОКЕРЪТ НЕ ВИ ПРОДАДЕ ЖИЛИЩЕТО ВИ В ОБЕЩАНИЯТ СРОК , АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМ

    Коментиран от #21

  • 12 statistikus

    9 21 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    т.е. демографията им е като нашата. Но не разбрах провери ли как са лихвите там последните 25 години при същата демографска картина и държавна задлъжнялост почти на нивото на ЕУ като нас ? А как са им цените спрямо заплатата след данъци и липсата на млади които да купуват ?Само пример за размисъл...за който иска/може да мисли. А на минусчийте от другият пост моля да ми кажат КАК банката ще ми вдигне лихвата като ми е ФИКСИРАНА В ДОГОВОРА за 10 години ? Разбирам, че всеки иска жилищата да ги подаряват /и аз/. И то става на много места в страната и Детройт, но за София има доста да почакате на перона

    Коментиран от #13, #23

  • 13 Буров

    29 3 Отговор

    До коментар #12 от "statistikus":

    Прочети си добре договора с банката. Лихвата е фиксирана но банката си запазва правото да променя договорените параметри при промяна на международния фиксинг. Второ никой не ти гарантира, че валутата в която си теглил кредита няма да се ускъпи. Като пример провери тези които теглиха кредит през 2008 г. в швейцарски франкове (тогава беше много изгодно) през 2012 г. се оказа че имат да връщат почти двойно от това което са се договорили с банката, поради драстично поскъпване на швейцарския франк.

    Коментиран от #19

  • 14 Стиа

    29 1 Отговор
    Накъде тръгват и аз бих искал да знам. Но питайки шеф на агенция за недвижими имоти накъде би искал да вървят цените е все едно да питате баба Меца вкусен ли е меда. Когато тази жена, която периодично интервюирате каже, че вече не е добре да се инвестира в недвижими имоти ми се обадете - аз ще стана реактивна ракета...
  • 15 чнг

    44 2 Отговор
    ЧНГ! На всички брокери желая безхлебна година, за да се научат да ценят клиентите си и така след пукането на балона ако в бъдеще евентуално се надуе нов да могат да захлебят с професионализъм! На строителите пожелавам да живеят в дом, като тези, които строят в последните години! На всички останали истински българи желая късмет и успешна 2018-а и не се давайте на търгашите - играта не е от вчера и ние вече знаем правилата!
  • 16 Бай Хой

    14 2 Отговор
    Добре де, защо трябва да спират да купуват? Нека да купуват! Нещата ще се подредят по естествен начин. Пример: Пешо си купува апартамент в престижния квартал Манастирски ливади, защото брокерите му казали, че е инвестиция, да ама и Драган също е послушал брокерите, ама жена му е активистка в бг мама и там така казали, че е много добре и.... се почва едно пазаруване и съжителстване с куцо, кьораво и сакато, IT спецове, шофьори, селяни и селяндури па и граждани даже и хоп - няма улици в квартала! Ми те ще се самоизбият от напрежението и стреса. Та нека да купуват това е добре и за строители и за брокери и за банки.
  • 17 Gost

    10 0 Отговор
    Япония ни по производство ни по население можем да ги настигнем!

    Коментиран от #27

  • 18 max

    25 2 Отговор
    Отваряш сайта, и целия в реклама на Bulgarian Properties. Четеш новината и виждаш в нея пак Bulgarian Properties... Всеки който има малко акъл и следи пазарите му препоръчвам лично да изчака с покупката на жилище. В много държави лихвите тръгнаха нагоре и съвсем скоро ще тръгнат и в България. Много апартаменти ще излезат на пазара и тогава ще е много по-благоприятно за купуване. В момента е абсолютно безумие да се инвестира в жилище.
  • 19 max

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "Буров":

    Може ли само някой да ми обясни и да ми каже коя банка дава в момента фиксирана лихва ипотечен кредит за 10г? Обиколих всички банки и НИТО ЕДНА не дава за повече от 1-2 години! Е ако им кажеш да ти дадат на 5-6% може и да се съгласят да ти я "фиксират" за 10 години. :D
  • 20 Тарикати

    11 5 Отговор
    Мда, но кожодерите измислиха още един хитър трик да продължат да надуват балона, като обявиха, че лихвите по кредитите ще започнат да се повишават края на 2018. Сега колко хорица ще се юрнат да теглят, за да хванат последния влак не е истина. Така цените на имотите ще продължат да скачат и тази година...

    Коментиран от #24

  • 21 Баша

    4 12 Отговор

    До коментар #11 от "Соломон":

    ХАХАХАХАХАХ много разбирачи станахте по форомите . Всички сте добре запознати с правните въпроси , с икономическите трендове ( на световно и местно ниво ) , че и с банкиране се занимавате , пък и социолози . Недоволствате , но пак ще се купува и продава - това е пазарния механизъм .

    Коментиран от #22, #39

  • 22 Hah

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "Баша":

    Хей, броки, пише се "форУм" научи се! От хора, които не знаят да пишат елементарни думи едва ли бих купил нещо! Не знам за какъв пазарен механизъм говориш, но вземи да се ограмотиш(поне да се научиш да пишеш на правилен български език) преди да продаваш нещо различно от пуканки :)
  • 23 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "statistikus":

    Ниски лихви в Япония. ..Защо?

    Ами населението намалява от 25 години
    Не се раждат много деца

    Без тези ниски лихви икономиката да е колабирала. На системи са като старец на 100 години

    Същото е с пазара им на имоти - на системи е. Има по-малко млади с деца да търсят жилища. И търсят по-малки жилища

    Коментиран от #26

  • 24 Comeon

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тарикати":

    Ясно е, че им се иска като трабят по медиите, че ще се вдига лихвения процент "чак" края на 2018-а, че искат да подгонят останалите ненабутани от стадото да влязат и те в кошарата, но това няма как да стане - плашливите вече ги плашиха, плашиха, че вече почти не останаха такива - всички наплашени вече си теглиха заемчетата. Най-много да изтискат още една шепа от и без това изцеденото малцинство заемо-зависими... То купувачите желаещи да теглят заеми не ги произвеждат във фабрика на конвейр и те в един момент се изчерпват. Плюс това ако се нуждаеш сега от голям кредит за жилище едва дали в следващите години ще си го изплатил - така, че използвайте тази новина информативно - тренда на лихвите вече ще е само нагоре. Дано някога в този бранш престанат да действат със заплахи, а започнат да работят професионално и качествено!
  • 25 Добре

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "статистикус":

    Завиждам ти на оптимизма, че тези младежи ще останат в Тикволандия да гледат как се разпадат панелите и да се бият за блокове строени от Бат Сали и Сие...

    Коментиран от #29

  • 26 statistikus

    0 6 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    апсолутно съгласен с написаното /за първи път/. Сега въпроса с какво се различаваме демографски от тях ? С какво ЕУ се различава демографски от тях освен мигрантите ? Сетъпа ни е подобен следователно решенията също би трябвало да са. САЩ имат положителен прираст заради латиносите и ще имат още известно време затва могат да си играят с лихвите. Та при нас ще се вдигнат да, но кога точно е неясно и със сигурност не в близките 2 години. Първо печатницата трябва да спре после поне година да се види кво се случва и тогава бавно но славно по 0.25 годишно. Иначе защо Западна бамка би била толкова смела да ми даде фиксирана лихва за 10години ?! Те да не са тъпи ? Аз мисля че не са и са направили калкулация и ЗНАЯТ как ще са лихвите поне за 10 години

    Коментиран от #28

  • 27 статистикус

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "Gost":

    Да страхотно място. Никога не можем да ги достигнем...Ъпсурт е да се сравняваме икономически. И по цени също - само около 10-15 пъти разлика на квадрат.
  • 28 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "statistikus":

    Така е лихвите в ЕС (България) ще останат ниски дълго време защото кот инвентар остарява остарява остарява бързо

    И по малко млади с деца = по малко нужда от ново жилище нова кола нови стоки

    Икономика на системи

    Пазар на имоти - изкривен. Не пазарен. С изкуствено високи цени.

    Края на цирка???? Не знаем какъв ще е точно. Но гаден!

    Ще го видим след 10-15 години и в ЕС и в Япония

    А Индия, Индонезик, Китай и други подобни ще опреде лятото новите правила по това време

    Включително и пазарите на имоти на стария континент. Веротно ще имат много амуджи и жъгли собствено жилище тук след 20 години

    Коментиран от #31

  • 29 статистикус

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Добре":

    НАДЯВАМ се да останат. Живота на запад не е хубав за всеки. Всички имаме познати за които там е всичко макс и други които са се върнали и не биха заминали отново никога. Може да изкараш пари или пенсия, но по-добро от дома с всичките му проблеми няма. Рано или късно повечето го осъзнават. Панелките с изтекъл експлоатационен срок не помагат с оставането им със сигурност
  • 30 niki

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "nkavrakov":

    ТОЧНО
  • 31 статистикус

    1 12 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Да в близкото бъдеще ще има забава голяма по различни теми от имоти до икономика и демография. Може и гръм тук там да има. Обаче моето мнение е че имотите у нас са много подценени с малки изключения /санираните панелки/. Говорил съм със близки приятели бачкатори по обекти. Себестойността на квадрат строеж е м/у 300 и 600 евро в зависимост от това колко алчен е инвеститора и изпълнителя. Като добавиш земя, регулации, разрешителни подкупи и печалба 500 евро а абсолютен минимум. За добрите райони под 1000 не виждам как ще стане след като няма парцели и това само ако строителството е некачествено. Понеже мнозинството тук /минусчийте/ не обича да плаща колкото е необходимо често строителството не става или не се завършва в срок /инвеститори и купувачи си правят номерца/. Проблема не е че цените са високи, а че хората искат да минат тънко и не полагат усилия да изкарат необходимото количество пари...

    Коментиран от #33

  • 32 7777777

    15 1 Отговор
    В момента цените на жилищата в България са на пика си от 2008 г., като този ръст от около 30 - 40 %, настъпи основно през последните само около 1,5 - 2 години. Сега няма нито чужди инвестиции, нито голямо вътрешно търсене на жилища, както в периода преди 2008 г., а ниските лихви по ипотечните кредити, които бяха основен двигател на последното повишаване на цените на имотите, май започнаха да се повишават и в ЕС - например в Чехия. Накъде ще тръгнат цените на имотите в България - всеки който не може да се охарактеризира като дебил, имбецил или идиот може сам да се сети.
  • 33 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "статистикус":

    Ниските лихви ще бъдат тук дълго време

    По-високите цени на имотите - мооооожее би...не знам ще видим

    И собственици на имоти жълти, черни и араби (дори и поокрали бежанци) вероятно ще ги бутват следващите 20 години а не коренното население на Европа (коментара ми не касае само БГ а цяла Европа)
  • 34 дам

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитко":

    Мисля, че след 20 години панелките няма да стават за живеене , а в тях живеят над един милион българи.
    Облепянето на панелите с изолация не ги заздравява...
    А малко са тези които ще искат да живеят в 80 годишен панел при положение, че дори и в Русия започнаха да ги събарят , като минаха 60 години
  • 35 мнение

    4 5 Отговор
    Ще ви дам един жокер ...
    За 20 години населението на България е намаляло с около милион и половина , но това на София се е увеличило с над 200 хиляди.
    Така , че след 20 години може населението на България да е 6 милиона, но това не значи, че това на София ще намалее, а може дори да се увеличи с още 200 хиляди до милион и половина.
    С две думи половината население на България след няколко години ще живее в няколко града. София, Пловдив, Варна

    Коментиран от #36

  • 36 Контра

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "мнение":

    Ще ти дам един жокер - бройката на свободните жилища расте - някои се освобождават, други се строят... Все още се продават и не могат да се продадат апартаменти в сгради от предишния строителен бум. Нараства бройката на ромското необразовано население, което често не се бута в големите градове, за да работи високо квалифицирана работа. Ако искаш да продаваш продавай, а не си мечтай за розово бъдеще - за това розово бъдеще мечтаем от '89-та насам, а се превръщаме в една все по-бедна и експлоатирана нация. Теглят се големи заеми без да се мисли след това идва момента, в който не могат да се покриват вноските и човека остава на улицата. За последните близо 29 години едно нещо расте с ужасяващ темп - броя на бездомните хора. Колко бездомни и ровещи по кофите си виждал пред '89-а?
  • 37 АБВГД

    0 0 Отговор
    Всеки има глава и всеки решава как кога и какво да прави с активите си! Няма виновни има мързеливи и прости хора!
    И моля Бай Ганьо от село Весело да не дава мнения.
  • 38 статистикус

    4 0 Отговор
    Много ми е гладно. Не съм вземал хонорар за наем от Димитровден, а за продажба от Илинден. Моля купете нещо, кредити дават на всякакви балъци. Правнуците Ви ще ги платят някой ден.
  • 39 no name no face no number

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Баша":

    В световен мащаб пазарният механизъм отдавна се гътна. Сега имаме механизъм на корпорациите, банките, спекулантите и управляващите. Другото е прах в очите на наивниците.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.