Last news in Fakti

3 Януари, 2018 06:21 4 297 3

Осветиха язовирна стена без ток (ВИДЕО)

  • осветление-
  • иновация-
  • ток-
  • стена

До 2030 г. всички пътища в Холандия ще бъдат осветени от възобновяеми енергийни източници. Началото на ток без ток се поставя с осветяването на 30 километра язовирна стена. Афсльойтдейк е построен в началото на миналия век и е широка 90 метра. Стената прегражда залива Зьойлерзее в Северно море и съединява Северна Холандия и Фризия (историко-географска област в Северозападна Европа).

По стената минава автомагистрала А7, по която дневно се движат 20 000 автомобила. Именно поради тази причина властите са решили точно нея да осветят. Авторите на проекта признават, че са черпили идеи от природата и по-конкретно от ефекта на крилете на пеперудата. Инженерите са решили да повторят този ефект като покрият язовирната стена със светлоотразителен слои с малки призми, които улавят и разсейват светлината идваща от фаровете на колите. Подобно решение позволява да не се харчат пари за ток за осветяване на пътя.

Проектът Gates of Light е част от по-мащабен иновационен замисъл – Icoon Afsluitdijk, създаден от холандското правителство и насочен към това всички големи пътища в страната през 2030 г. да бъдат осветени с възобновяема енергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай ви Ганя

    2 0 Отговор
    а тук в българия няма кой да запълни дупките(по пътищата)от хора който си бъркат по дуп....жалка история
  • 2 Вики

    1 0 Отговор
    Майко Мила - прочетох статията и като се огледох - живея в 19 век тоест България! - ние тук дори и 2020 г. със скъпите ТОЛ такси няма да имаме осветена магистрала! А в Гърция всички магистрали имат осветление! Кога и в България ще има лампи на магистралите из горите - като магистралите около Кавала - Александруполис - Солун - Игуменица - Йоаннина??? - когааааа???? ще доживеем ли лампи на бг.магистрала?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.