9 Януари, 2018 09:21 8 235 25

Митов: Клиентите не купуват на всяка цена

  • imot.bg-
  • цени-
  • жилища-
  • митов-
  • явлена
Митов: Клиентите не купуват на всяка цена - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 80% от клиентите купуват жилища за задоволяване на собствените си нужди. Имотен балон няма и няма предпоставки за образуването на такъв. Не е и коректно да се прави съпоставка на състоянието на пазара на жилища през 2008-а и 2017-а години. С какво още се характеризира жилищният пазар у нас през миналата година и какво да очакваме от новата? Отговор на този въпрос дава в интервю за imot.bg Младен Митов – мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в агенция „Явлена”.

Господин Митов, с колко поскъпнаха жилищата през 2017 г.?

Средно между 10% и 12% е ръстът на цените при жилищните имоти. Говорим за средни стойности, а не за детайлизация по квартали и видове апартаменти. Сравнявайки средните стМитов: Клиентите не купуват на всяка цена

ойности достигнати през 2008 г. цените са с 22% надолу. Трябва обаче да се отбележи, че тогава условията, инфлацията, ръстът на работната заплата бяха съвсем различни, икономиката беше още по-сива. Знанията, които клиентите притежаваха по отношение на това защо купуват, какво купуват, с каква цел купуват, как ще изплащат имота в момента са много по-различни от преди 10 години. Тогава пазарът се движеше от идеята да се купи нещо.

Днес пазарът се движи основно от това да се задоволят жилищни нужди, което е над 80% от сделките. Когато задоволяваш жилищни нужди, тогава тази нужда е осъзната, преценена, добре оценена и се гледа в дългосрочен аспект какво ще се случи, особено ако имотът е купен с кредит. Хората вече знаят какво е кредит, какви са опасностите, самите банки станаха доста по-прозрачни, самото обслужване на кредита е доста по-лесно, таксите и комисионните са по-малки, а за лихвените нива да не говорим.

Така че механичното сравняване на тези две величини – 2008-а и 2017-а е малко подвеждащо, защото условията и предпоставките са различни.

Какво е сегментирането на пазара към днешна дата?

При някои жилища и в някои райони цените се повишават по-бързо, в други – по-бавно, но всичко зависи от самото качество, защото купувачите много ясно си дават сметка какво искат. Те са склонни да дадат повече пари, когато оценят плюсовете на жилището или това, че е по-голямо, но в никакъв случай не купуват на всяка цена. Да – усеща се едно напрежение, защото предлагането е по-слабо от търсенето, но е нормално. Когато имаме подем в икономиката, когато има ръст на работната заплата, когато има спокойствие у хората, те мислят за покупка на жилище, респективно започват да търсят. Притегателните центрове или работещите градове в България са няколко – София, Пловдив, Варна, Бургас. Столицата, за съжаление, в един момент ще стане единствения град в България, в които ще има икономика.

От тази гл.т. когато тръгнеш да купуваш, ти търсиш най-доброто за своето семейство и с перспектива. Когато не го намериш не купуваш и изчакваш.

Да, някой казват, че отново се създава балон на цените. Според мен, не може да говорим изобщо за балон на цените по простата причина, че икономическата ситуация в страната в момента е съвсем различна от тази, която беше 2006-2008 гг., когато се образува балон, а същевременно с това ни удари и банковата криза, която в случая изигра много по-голяма роля за срива на цените, отколкото финансовата, защото 90% от банките са с чуждо участие, съответно майките веднага „стиснаха юмруците”, не пускаха кредити. Оттам се получи глад за ново строителство в някои от големите градове. Изключвам Пловдив, защото там през последните 10-15 години ново строителство има. То е с предвидими цени, които са приемливи за пазара и с които купувачите са свикнали.

След 10 години липса на ново строителство в София започна да се строи – първоначално малки кооперации, сега цели комплекси. Естествено е предприемачите и строителните фирми да се опитват да продават на по-висока цена. Друг е въпросът доколко клиентите ще приемат тази цена. Но така или иначе интересът към новото строителство е много голям и това съответно създава известно напрежение върху ценообразуването.

Увеличението в цените до каква степен се движи от новото строителство?

Не бих казал, че се движи от новото строителство. Принципно, когато имаш пазар, който се движи от задоволяване на жилищни нужди, не е коректно да се дели на ново и старо строителство. Новото строителство се изгражда в специфични райони. А не всички клиенти предпочитат именно тези квартали. Има хора, които например искат да живеят в Лозенец и не желаят да ходят в Манастирски ливади. Има хора с по-малки финансови възможности и искат да живеят в Люлин. Така че, когато новото строителство трябва да се формулира като цена и да се направи като ценообразуване трябва да се съобрази с това как тече пазарът в района. То не може да е много по-различно от това, което е то в момента там. Още повече, че новото строителство 6, 12, 24 месеца ще има срок на завършване, а през това време пазарът може да се промени. Още повече, че хората в крайна сметка ще кажат, защо трябва да купя нещо, което е много по-скъпо, когато мога да си купя нещо, в което е живяно и няма проблеми и струва по-малко пари. Когато пазарът се движи от разум, тогава се правят тези преценки и няма опасност от залитания. А в случая той се движи от разум, защото хората купуват, за да живеят.

Какво се случи с инвестиционните клиенти?

Естествено вече се наблюдава и ръст на хората, които купуват, за да отдават под наем. Това е нормално. В Пловдив, Варна и Бургас също вече се наблюдава до известна степен глад на жилища с инвестиционна цел, т.е. там където имаме активен наемен пазар и където имаме миграция на работна сила или някакъв друг тип миграция.

Разликата между цена в строеж и вече готова продукция е много по-малка, отколкото по време на жилищния бум.

Всичко е много условно. Първото е, че когато купуваш „на зелено” инвестиционният ти период е 24 месеца. Тук може донякъде да се изчисли какъв е рискът на предприемача. Когато той се поделя между клиента и инвеститора, колко по-ниска може да бъде цената? Ако е 1000 единици, когато купуваш „на зелено” трябва да е 850-900 и при сроковете на разсрочено плащане, когато обектът е завършен. Ти споделяш лихвата по кредита, който е за предприемача, защото му даваш авансово пари.

Другото, което е, че в момента оценката като чисто визуално изпълнение на т.нар. „ново строителство” може да се направи от клиента. Самите предприемачи са принудени вече да работят с качествени материали, да работят както трябва и да изпълняват нещата по всички стандарти. В момента не може да накараш някой да отиде да живее там, където отпред или отстрани има жилищни сгради и той е някъде сгушен в ъгъла. Особено като се има предвид, че след 2009 г. имаме ОУП. Най-малкото устройственият план дава представа и при новото строителство къде, какво може да се изгради и човек да прецени дали иска да отиде там, когато след време ще изникне пред него друга сграда.

Спрямо онези години, днес нещата са доста по-подредени и по-прозрачни и всеки човек, който тръгва към такава стъпка може да намери необходимата информация. Така че няма логика разликата в цената между купуване „на зелено” и в завършен вид да е по-голяма от 15-20%.

Споменахте, че лихвите са на изключително ниски нива. Прогнозата е, че през 2018 г. те ще започнат да нарастват. Това как ще се отрази на пазара?

Нарастването на лихвата с 1 процентен пункт никой няма да го усети, а за банката в момента при тези нулеви нива, ако стане от 0% на 0.1% това ще е страшно много. Така че вдигането на лихвата не означава някакви проценти. Става дума за процентни пунктове.

Още повече, че Европа се пробужда и икономиката й работи. ЕЦБ не възнамерява да прави лихвата 4%, 5% или 8%. Такова нещо няма да има. В момента говорим, че лихвите по депозитите са около 0%, лихвите по кредитите са около 2%-3%. Повишаването на лихвата ще рече, че ще стане 3.1-3.3%. В близките 2-3 години нивата ще се такива. Няма да тръгнат по-нагоре. Инфлацията в целия ЕС е почти нулева. При нас на годишна база е около 2%. Това означава, че икономиката работи, защото когато си в дефлация или стагнация, тогава е много лошо.

Клиентите през 2017 г. какво търсеха – по райони или по вид и качество на строителство?

Когато се купува жилище се започва от това какви нужди има клиентът. Най-важното е с какви пари разполага – дали ще тегли или не кредит. Оттук насетне има ли перспектива семейството в близко бъдеще да се разрасне. В такъв случай няма да бъде двустайно, а тристайно. След това се гледа дали да е панел или тухла. След това в кой район.

Когато става дума за инвестиция ще се търси имот в райони, които са достъпни до градски транспорт, които са лесно забележими, които са лесни за ориентация или в близост до университет. Търсенето е най-различно, но голямата част от клиентите купуват три- и многостайни жилища.

Няколко пъти споменахте за краткосрочното отдаване под наем. Как се разви то през 2017 г.?

Значително развитие претърпя. През последната година броят на туристите в София и Варна се увеличи многократно. Не случайно имаме клиенти, дългосрочни наемодатели, които работят само с краткосрочни наеми. Излиза много по-добре ценово, отколкото да се чака наемател да дойде да сключи договор за една или две години. Някои от туристите пристигат ще от четвъртък, а други си заминават в понеделник.

Ще има ли дефицит на жилищния пазар?

Търсенето няма да може да бъде задоволено.

Другото, което установи и световната банка, да действително в София има страшно много тъмни прозорци. Това са предимно унаследени имоти, за които собствениците не могат да се разберат и такива заминали за чужбина и не желаещи да се занимават да ги отдават под наем. Много са такива. Това е страшен резерв, който трябва по някакъв начин да се освободи.

С колко ще поскъпнат имотите през 2018 г.?

Това никой не може да каже, но започвам да усещам нещо друго – купувачите изобщо не са еуфорични, не бързат и не купуват. Тяхната реакция ще повлиява върху апетита на продавачите да вдигат цените. Когато един продавач действително иска да продаде, той трябва да продаде, или поне да оферира, на стойност близка до пазарната без да изпада в някакви крайности. В момента има собственици, които пробват пазара с високи цени, но те са временно явление – влизат и излизат.

Нека да приемем, че нещо подобно на 2017 г. ще се случи и през 2018-а, но в малко по-малки граници. Няма да е 10-15% в никакъв случай, защото купувачите няма да се „хвърлят” да купуват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМОТЕН БАЛОН ИМА

    29 7 Отговор
    Преди няколко седмици Европейската комисия официално изготви доклад за цените на жилищата в България ,които са надценени -пазара на имоти особено в София е във фаза ИМОТЕН БАЛОН !!!
    Крайно време е да го признаете официално и да спрете да манипулирате и залъгвате хората че всичко е нормално.Цените за адски завишени спекулативно без никаква икономическа обосновка и те не отговарят нито на ръста на заплатите нито на ръста на иономиката .Балона при цените го надуха агенциите за имоти и банките с техните почти нулеви лихви по депозитите.Агенцията на господина от снимката активно все още качва обяви на завишени и нереални цени ,като обяснява че собствениците искали такива цени.
    Ами нали като качиш такава обява и другите гледат и се главозамайват,те качват още и още -балона се надува и надува.
    Не се лъжете и не купувайте на тези цени,защото те не отгооварят нито на качеството на жилишата нито на инфраструктурата и на средните доходи.Балон не само че има ,ами той е колосален в момента .Всеки финансист, НЕ БРОКЕР !,ще ви го признае !
    Статиите като тази са през ден и манипулират общественото мнение ,те са платени от агенциите за недвижими имоти.
    Когато банките започнат да вдигат лихвите ще стане интересно , а този момент идва до десет месеца .Ситуацията е същата както беше и 2008 ма година ,въпреки че се опитват да ви внушават че - сега бил изгодния момент и че сега виждаш ли е различно .
    Пазара на имоти е обхванат от спекула и алчност в момента .

    Коментиран от #17, #25

  • 2 Comeon

    28 5 Отговор
    Най-сигурният показател за това, че има балон е когато почнат нон-стоп по медии да ни говорят за имотния пазар, за ниските лихви, за това как сега било момента и т.н. А когато пък почнат да интервюират хора от агенции за недвижими имоти и във всяко интервю те започнат да повтарят, че "няма балон", значи балона яко се е надул. После следва пукане и статии през месец с тема "цените вече удариха дъното", които пък целят да накарат евентуално ако някой чака цените да паднат още да спре да чака и да купува, за да не започнат цените възходящият си темп. Толкова са плитки всичките глупотевини, с които баламосват хората, че направо е жалко. Тези тактики идва от "братска" САЩ, но там освен, че има балъци има и балъци с повече пари...

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "Comeon":

    Напълно съм съгласен.
    Имотния балон е факт от поне една година .
    Надуха цените ДВОЙНО без никаква причина .
    Пита се в задачата двойно ли скочиха средните доходи ???
    Какви заплати взимат масата от българския народ и най важния въпрос е С КОЛКО ВИ СЕ ВДИГНАХА РАЗХОДИТЕ ЗА ЖИВОТ ???
    Банките услужливо ви бутат ипотечни кредити,брокерите ви разказват приказки за това че сега бил момента за апартамента ,но виждате ли как се вдигат цените на всичко ,жилищата се вдигнаха прекалено вече ,разбирам да поскъпнат с 10 % ,хаиде 15/20 %,но само за две години господата банкери и брокери надуха нов колосален балон и цените станаха двойни и тройни .
    Всеки има глава на раменете си ,но не бъдете късопаметни и си спомнете какво беше 2008 ма година .
    Банките надуха пак балона и нито един банкер нямаше в затвора ,не пълнете джобовете на агенциите за имоти и жилищната мафия .
    Просто не купувайте и като останат без комисионни ще стане весело

    Коментиран от #18

  • 4 Анонимен

    21 3 Отговор
    Не разбрахте ли че на всеки 7/8 години банките заформят една розова приказка и после следва абсолютен крах.
    Само че излиза един усмихнат господин като този на снимката и ви убеждава че СЕГА Е РАЗЛИЧНО ,и че доходите ви са стабилни ,сега е момента за апартамента и да го купите на двойно и тройно завишени цени като по този начин му напълните и неговата гуша и тази на банката.
    Пазара на жилища е спекулативно надут от поне една година и цените вече са извратени и нереални.
    Всеки който има глава на раменете не купува на тези цени ,мислете защото се очаква банките да започнат да вдигат лихвите ,никоя банка няма да ви сервира трапезата до безкрай и интересното става когато сервитьорите започнат да вдигат масата ,тогава лампите угасват и купона свършва .

    Коментиран от #19

  • 5 ПУК

    8 4 Отговор
    ПУККККККККККККККККК
  • 6 Ала бала

    17 4 Отговор
    Новото строителство масово предлага само т.н. сгради апартхотели - преди всичко боксониери (стая 15кв.м + санитарен възел + "балкон" 0.40х1,5м) с цени над 40000 евро и "2-стайни" с реална обитаема площ 40 - 48кв.м с цени над 70000 евро. Всички апараменти без мазета, но задължително с паркоместа по 8000-12000 евро. Цени на шпакл.и замазка. Изключително подходящи за жилищни нужди на семейство.
  • 7 Kanev

    5 6 Отговор
    Май всички коментиращи не са на ясно, че пазарът на имоти е изключително либерален и никакви брокери или банки не могат да вдигнат цените! Това, разбира се, не им пречи да си дращят глупости! Ако банките примерно вдигнат лихвите какво ще стане с пазара ? Цените ще паднат или ще се вдигнат? Според разбирачите ще паднат, само че разходите по лихвите ще повишат крайната им стойност и съответно ще се покачат, но някой ще фалира и може би ще се появят апартаменти от съдия изпълнителни, които ще са по-евтини - но тези апартаменти ли ще определят тренда на цените? В момента почти всичко се разпродава на зелено и има глад за имоти. Имотите на зелено не се финансират от банки и в тези сделки почти не участват брокери. Т.е. има много свободни пари на депозит, за които няма по-добра алтернатива за инвестиция в България (или на българинът не ме стига акъла да инвестира в друго или риска му се вижда ненужен). Цените ще паднат само ако се заформи нова ипотечна криза. Иначе с повишаване на цената на земята, повишаването на строителните материали, намаляването на "читавите" парцели и ограничението да се строи в градинки, цените в традиционно търсените квартали няма как да паднат , по-скоро ще започне повишаване на цените в по-евтините квартали но с добра локация до метро (вижте Овча купел и Левски) Цените на наемите също са високи но се плащат, да не би пак брокерите да са виновни или банките. Това отново подтиква инвеститорите да купуват по няколко апартамента и боксон

    Коментиран от #10

  • 8 Човек

    4 3 Отговор
    Няма никакъв балон скоро ще го разберете. Цените се вдигнаха малко преди хората да си получат обратно парите оставени на депозит в КТБ на 8%. Една огромна част от тези пари се насочи към жилищния пазар в София и това повлия на цените. Такива са фактите ако не ви изнасят търсете под вола теле. А европейската комисия гледа само смешни статистики и прави още по-смешни коментари на тяхна база.
  • 9 statistikus

    1 3 Отговор
    изненадан съм че брокер може да даде толкова обективна оценка на пазара. Рядко се случва в платените статии. Даже обяснява, че вдигането на цените 2018 няма да е толкова голямо, а безпарувачите пак недоволни. Въобще няма нито една манипулирана цифра или прогноза. Имало умни брокери ...чудо
  • 10 статистикус

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Kanev":

    За голямата част споделям мнението, но при вдигане на лихвите с много цените 1000% ще паднат или ще намалее ръста. Защо ? Ами защото няма да има толкова НОВИ купувачи с кредити, също и инвеститорите ще намалеят защото ще има алтернативни инвестиции с по-добра доходност. Ще стане значително по-изгодно да се живее под наем от това да плащаш 7% лихва примерно Съответно търсенето намалява , инвеститори ще пробват да излязат поради алтернативите = предлагане се увеличава...Цените биха паднали особено в БГ паник варианта. Но няма никаква опасност лихвите поне в близките 10 години да се вдигнат с много - абсолютен макс 1-2%. Дълга тема и не за този форум защо

    Коментиран от #20

  • 11 вас

    1 0 Отговор
    През 2008 цените се вдигнаха навсякъде големи, малки градове села даже и вили се купуваха,сега не е така в по голямата част от страната цените не са мръднали даже в някой райони падат.Не разбирам като според вас е изгодно да се купува на ниски цени защо никой не купува на тези места където е евтино а всички купуват там където е скъпо.
  • 12 един

    7 0 Отговор
    Е, добре - разбирам. Нямало балон, цените ще растат, но видиш ли, вече по-умерено. Аз няма да коментирам цялостната картина с лихвите (които и сега са доста високи в сравнение с по-голямата част от Европа) и депозитите, както и с невярното внушение, че България е някакъв икономически тигър и яко растат доходите. Нещо друго: 90% от апартаментите, които се предлагат в София и не струват повече 2000Е кв.м са абсолютни кочини или очевадно некачествено строени и поддържани. Като допълнение идва и фактът, че навсякъде сме обградени от мръсотия, счупени тротоари, изкъртени градинки, прахоляк и калища. За мръсния въздух и повсеместните задръствания дори няма смисъл да говорим. И редовно чувам доводи от рода на: да, ама няма друга столица в ЕС с толкова ниски цени и има хора, които сравняват цените с тези в градове като Будапеща, Варшава и т.н. Хахахахха. И някой като ми изцепи, че се купували апартаменти с инвестиционна цел при тези цени тотално вече ме избива ня смях. Няма нормален човек, който ще инвестира в нещо различно от златна мина с очакването да си избие парите след някви 25 години. Говоря от личен опит - разполагам с доста приличен бюджет, дори няма да взимам заем, но няма да си хвърля парите за тотално надценен имот и съветвам всички да направят същото. За тези, които са в някаква нужда - ОК, но да смятам хубаво и да избират внимателно, че иначе са с двата крака в киреча.

    Коментиран от #13

  • 13 statistikus

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    щом си тук в сайта следователно се интересуваш и си имал намерение да купиш вероятно, но си останал изненадан от липсата на качествени имоти на планираната цена примерно 1000 евро квадрата. Ако искаш добро нещо трябва да платиш цената която може и 2000 да е...На обявените средни НЯМА качествени имоти. Обаче Ганчо иска тънко да мине - средната цена за най-добрият имот. Сори ама няма как да стане баламурниците свършиха. Как ще сравняваш Варшава и Будапеща със София ?! Там цените са ТРОЙНИ на софийските ! Получаваш това за което си платил не разбрахте ли ? Опитай да купиш за 500-1000 евро квадрата във Варшава да видим какво и къде ще купиш. Сравнявай София с Тирана или Скопие - още малко и ще ги настигнем по цени тези двата, но не е сигурно.

    Коментиран от #14

  • 14 един

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "statistikus":

    statistikus, темата ме интересува, да. Търся за покупка жилище от близо година, гледам апартаменти за по 1400-1700 Е за квадрат (но не за реална квдратура, както знаем) и някакви такива като теб ми обясняват, че съм Ганьо и искам най-добрия имот на средна цена?!
    Пълна каша са разсъжденията ти в коментара ти към моя пост: казваш "На обявените средни НЯМА качествени имоти. Обаче Ганчо иска тънко да мине - средната цена за най-добрият имот. Сори ама няма как да стане баламурниците свършиха".
    Кои баламурници са свършили? Може би тези, които продават някакъв имот, който за 2 години е "поскъпнал" с 50-70%, само защото КТБ фалитът е тласнал някои хора да вложат парите си в имоти в София, или защото лихвите по депозитите все още са нулеви?
    Във всяка статия от последните дни имаш по 10 коментара. По-интересно е ти да споделиш - просто така си коментираш или си брокер/строител/продавач?
    В Будапеща били тройни цените? Цени от по 3000 Е за квадрат и нагоре има само из лудия център на един от най-красивите и поддържани градове в цяла Европа, ако имам 10 мин ще ти изровя 50 обяви за по 2к из нашите "елитни" квартали като "Кръстова вада", "Витоша", "Манастирски ливади", "Редута" и т.н., за прехвалените Лозенец, Иван Вазов и за счупения център дори няма да коментирам. Както вече казах - аз зор нямам, слава Богу! Да внимават много тези, които купуват точно сега. Всеки има право на мнение, аз уважавам твоето, но не виждам абсолютно никаква логика (нито икономическа, да

    Коментиран от #15, #16

  • 15 статистикус

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    Може да е шок за теб , но съм купувач...Купил наскоро и оглеждащ се за още /с кредит/ защото смятам че цените ще се вдигат и след време няма да имам възможност да купя нищо. Основно за семейни цели подсигурявам децата - типично Ганьовски . И като лично заинтересован следя пазара поне от 5 години. Огледал съм почти всички ставащи нови обекти на добри места. Добрите предложения на нормална цена се продават за часове - без шега ! Имам пропуснати поне 5-6 подобни имота. И затова си купих на почти зелено - единственият начин да получа това което искам. От зеленото при завършването цената беше много нагоре...Така че варианти има за добър имот на ок цена, но има и риск да платиш и нищо да не получиш. Ако искаш да е готово всичко цената ще е много висока защото никой купил на зелено добър имот няма да се раздели с него. Защо да ти го продаде като после какво ще прави с парите ? Дори да имаш пари няма какво да купиш ! И затова цените растат и ще растат докато на пазара няма достатъчно качествено предлагане. Обаче някои инвеститори се оливат и изалчняват...Типично по български :-( Вероятно след 4-5 години ще има много повече добри предложения а цените ще са до 10-20% по-високи от сега, но няма как да са по-ниски както някои се надяват. Така че може и да се чака вероятно ако не е спешно. Всеки сам си решава. Успех. Пиша щото се възмущавам от хора които изказват абсурдни доводи с идеята да повлияят на пазара надолу, а причината е просто че нямат достатъчно пари и иска

    Коментиран от #21

  • 16 statistikus

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    Сори сбърках цените в Будапеща и Варшава са малко над 2 пъти по-високи от София не 3 пъти. Така че 3000 евро сигурно ще има добри неща. Страхотен град ходя 1-2 пъти годишно там служебно. Номер 2 за мен след Прага. Обаче ето това е Икономическата логика цените тук да растат или там трябва да паднат. По избор. Средната заплата там е същата като в София - Average Monthly Net Salary (After Tax) 645.74 €
  • 17 Антон1

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИМОТЕН БАЛОН ИМА":

    Голям специалист си ти !
    Аз не знам какво ще стане и какво е точно положението сега !
    Знам обаче ,че 2007-2008 :
    1. Вдигнаха лихвите по кредитите доста осезаемо !!!
    2. Спряха отпускането на заеми за покупка на имот и строителство !
    3.Потреблението на всичко ,вкл . бързооборотни стоки намаля драстично
    4.Заради предходната точка ,работодатели съкратиха много от персонала си
    5. Вдигането на лихвата -повеч от 30 % -лично го изпитах на гърба си / и съкращаването на единия от семейството се оказа двойна преса , а освен това се намали и заплащането на единствения работещ в семейство / не навсякъде разбира се /
    6. Износът драстично намаля . затова оказа влияние и на фирмите независещи от вътрешния пазар !!
    7. Паниката беше повсеместна / да им го на.....кам на медиите / , спряха да купуват и хората с възможности . Заеха изчаквателна позиция !
    8. Изчезнаха и кулувачите извън страната / за сведение последните години доста българи работещи в чужбина имат желание и купуват в БГ /
    9. Имаше свръх задлъжнялост не само на фирмите ! Това доведе до разпродаване на активи на много ниски цени !

    Това е само на примависта !
    Дано догодина да не се случат отново всички тези неща , щото тогава наистина може да стане като 2008 !:):):):
  • 18 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Мисля ,че ако направиш агенция ще си удължиш живота доста !
    Щото д-р Чирков каза ,че завистта съкращава доста живота и разболява !
    :):):):)
  • 19 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Как разбра ,че точно двойно и тройно са завишени цените , а не четворно например ?
    Най -вероятно си строил или си инвестиционен анализатор в сектора на имотите !
    Най - вероятно имаш и престава колко точно трябва да струва един имот в зависимост от града , квартала , вида строителство , етаж , изложение , степен на завършеност и т.н !
    Чакам отговор специалиста ми той , мамин сладък !

    Прочети пак какво съм написал , щото си мисля , че от първия път няма да вденеш !:):):
  • 20 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "статистикус":

    И като се увеличат желаещите да живеят под наем / даже и да е малко по-скъпо/ , какво следва ?
  • 21 един

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "статистикус":

    Ясно. Честно казано не ми хрумна, че си купувач :) Надявам се, че си направил добър избор и имотът ти харесва! Не съм някакъв особен специалист, но смятам, че ако има повече купувачи, които си отварят очите, избират внимателно и въобще имат по-високи изисквания, това ще доведе до по-нормален пазар и по-обективни цени. Аз лично малко промених тактиката и купих като начало доста изгоден имот извън София, тук продължавам търсейки нещо по-малко (и по-евтино:). А дано някой ден да видим стабилно развитие на имотния пазар заради устойчиви доходи и хубаво качество на живот в БГ!

    Коментиран от #22

  • 22 statistikus

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "един":

    Да доволен съм от покупката, разбира се беше с компромиси, но 95% сатисфак6ън даже и с непланирани бонуси. Човек като знае какво търси и то е реално, а не мечта намира. Кой каквото и да иска да пише, но е факт. че живота в София се подобрява много бързо за непредубеден човек и е на нивото на средноевропейски град. Ние сме все недоволни. Разбира се има хиляди проблеми които не се решават бързо, но посоката е позитивна, което е обратното за големите градове на Западна Европа. Това казвам постоянно - извън София е безумно евтино, обаче хората тук си казват този на къв се праи и акъл ни дава, а ето ти си го осъзнал...сигурно има и други. Например за Будапеща хората, с които се виждам служебно живеят ИЗВЪН града. Според тях така било много по-добре, а тук всички искат ако може на жълтите павета да живеят ама да платят като за Бухово...Нямат обективна преценка на нещата

    Коментиран от #23

  • 23 Строителят

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "statistikus":

    И къде е това еФтино извън София да ме светнеш,че аз съм от Пловдив и гледам само скъпо шкарто.Няма продажби,защото няма хубави жилища.Ти що не си купиш Дачия 100000€ няма нали?Но за Мерцедес или Ферари би ги дал.Схвана ли къде е пениза.Продават се скъпи и гадни жилища.Ако за теб жилището което си купил е 3-стайно с хол 22кв.м две спални по 12 и 12,5 кв.м баня 4 кв.м 3 тераси и е супер, за мен е пълен кенеф и не струва цената която си платил.Искаш да го продадеш но не го правиш,защото ще се набуташ и затова седиш тук и ни плямпаш как били тънки цените на жилища.Тези локуми си ги разтягай пред жена ти.
  • 24 шовинист

    2 0 Отговор
    Статията е откровено поръчкова и пълна с лъжи. Ето малко истини: в София има над 40 000 имота за продан. Пазарът изобщо не е добре, защото цените са безумно високи, сравними с цените в Германия и Италия. Много малка вече е миграцията към столицата. Към Пловдив процентно е много по-голяма, тъй като там се гради изцяло нова индустрия. В Сф е кално, мръсно и пълно с всякакви отр. епки. Не знам кое и е европейското. Просто кукловодите все още искат да унищожат България и всичко да съберат в сф, че да е по-лесен контрола, обаче няма да им се получи ;)
  • 25 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИМОТЕН БАЛОН ИМА":

    На кога да вярваш хем младите бягат в чужбина бем българия расте с населението може би сме станали 16-20милиона