12 Януари, 2018 17:15 4 433 13

Заменката в „Стрелбище” е незаконна

  • стрелбище-
  • заменки-
  • борисов-
  • прокупратура
Заменката в „Стрелбище” е незаконна - 1
Снимка: Факти.бг ©

Сагата около парцела в кв. „Стрелбище”, който се намира на ъгъла на кръстовището на „България" и „Петко Тодоров”, е в нова фаза. Софийската градска прокуратура е установила нарушение при заменката на имота, чрез която фирма НИКМИ е получила въпросния парцел. Имотът е бил заменен на база решение на Столичния общински съвет през 2006 г. Заповедта е подписана от тогавашния кмет Бойко Борисов.

В отговор на молба, подадена от инициативен комитет съставен от живущи в квартал „Стрелбище”, прокуратурата пише: „Установени са закононарушения на процесуални и материалноправни разпоредби, водещи до нищожност на Решение 799 и Заповед РД-562-229/03.11.2006г. на кмета на Столична община”.

На 9 януари прокуратурата е подала протест до Административния съд в София. Незакоността на заменката се състои в това, че решението за нея е взето с 38 гласа „за”, а не 39 и дефакто не е налично квалифицирано мнозинство.

Желанието на НИКМИ да строи висока сграда на въпросния терен датира отпреди 10 години. Според съсобственика на НИКМИ Милчо Благоев обаче, бившият главен архитект на София Петър Диков нарочно инициирал промяна на Общия устройствен план (ОУП) на София, с което имотът е влязъл в зелена зона и съответно няма как да се реализира високо строителство, припомня actualno.bg. НИКМИ завежда дело заради това и преди 2 години Върховният административен съд (ВАС) отсъжда в тяхна полза. Решението, обаче, е изключително противоречиво, тъй като не кореспондира с други решения, при това на съдебни състави с участието на съдии от състава (Джузепе Роджери и Любомира Мотова), отсъдили в крайна сметка в полза на НИКМИ.

През лятото на 2017 г. улицата, която е вход за колите към квартал „Стрелбище”, беше разрушена. Въпреки, че Столична община издаде заповед за премахване на оградата и възстановяване на разрушената улица, на две съдебни инстанции тази заповед беше уважена. При второто решение съдът посочи, че ако „общината е искала да запази свободния достъп на гражданите до имота, не е трябвало да прави заменка. Неколкократно главният архитект на София заявяваше, че Столична община готви жалба за разваляне на заменката. До момента няма информация какво стана с жалбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не не няма корупция, ама ич

    28 6 Отговор
    Опааааа, и КОЙ изскочи от храстчето .... Бойкооооо ????
    И на какво ви замириса мили деца ????

    Коментиран от #3, #4

  • 2 225

    17 2 Отговор
    НИКМИ сами си го на.утаха у дуто нактройваик хората срещу себе си
  • 3 Децата

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "не не няма корупция, ама ич":

    Бате Бойко става всеки ден в 5 часа за ди ви изчисти л..ната и повърнята

    Коментиран от #6

  • 4 Засрами съ

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "не не няма корупция, ама ич":

    А стига с тоа Бойко бе, сигурно си плувнал в мърсотия, що не го викнеш да пооправи жена ти ?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 до на Баце лизача

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Децата":

    "Заповедта е подписана от тогавашния кмет Бойко Борисов."
    Прочете ли статията преди да пишеш глупости или си от ония 80% ?

    Коментиран от #9

  • 7 Гост

    16 1 Отговор
    Ако се разровите по на дълбоко и 20 години на зад , колко още незаконни обекти и зделки ще намерите , ама не ви стиска. То аз ще се очудя ако има поне една законна зделка направена в България.

    Коментиран от #8

  • 8 МММ

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Няма!
  • 9 wwwwwww

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "до на Баце лизача":

    Публикувано във факти.бг: Имотът е бил заменен на база решение на Столичния общински съвет през 2006 г.

    Ти не си прочел статията и вече знаем от кои проценти си, русолистик.

    Коментиран от #12

  • 10 ВВВВВВВВВ

    1 11 Отговор
    Русофилията е като спин, предава се по наследство или по полов път.
  • 11 до на Баце лизача

    12 1 Отговор
    Какво общо има тук русофилството ве девиант герберастки ? Става въпрос единствено и само за герберастки схеми и далавери !
  • 12 до на Баце лизача

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "wwwwwww":

    Какво общо има тук русофилството ве девиант герберастки ? Става въпрос единствено и само за герберастки схеми и далавери !
  • 13 Сссерем

    0 3 Отговор
    Това са пълни глупости,и малките деца знаят че на кмета се дава един кашон с документи за разписване,нали никой не вярва че всеки се чете по отделно,но важно е интрига да има копейкаджиите да си заслужат копейките.