19 Януари, 2018 14:32 10 497 12

Рязко поевтиняване на имотите в Швеция

  • швеция-
  • цени-
  • жилища
Рязко поевтиняване на имотите в Швеция - 1
Снимка: Shutterstock

Със 7% са се понижили цените на жилищата в Швеция – държавата, в която от началото на 90-те години на миналия век имаше непрекъснато поскъпване. Данните обхващат последните 3 месеца на 2017 г. В Стокхолм е регистрирано най-силното обезценяване, посочват от компанията Svensk Maklarstatistik.

За разглеждания период стойността на къщите се е обезценила с 3%, което е най-резкият спад от 2011 г. „В региона на Стокхолм спадът продължава няколко поредни месеца. А сега подобна тенденция вече се наблюдава и в Малмьо и Гьотеборг”, казва Пиер Анри Сансгрен от Svensk Maklarstatistik. Независимо от това, че през пролетта се наблюдава ръст на продажбите на жилища, той не смята, че са налице фактори, които да доведат до повишаване на цените.

Данните на индекса Valueguard Index също отчитат понижение в цените на жилищата и къщите, средно с около 2%. „Съществуват различни теории за това накъде се движи пазарът и те могат да бъдат тълкувани по различен начин. Според някой сегашната тенденция е временна, а за други – начало на дългосрочно поевтиняване и дори опасност от повтаряне на краха от 90-те години на миналия век”, казва Клаудиа Вормън от държавната агенция SBAB, която предлага заеми и спестовни продукти за частни лица.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    20 4 Отговор
    Кой купува имот на бойното поле? :-D

    Коментиран от #3

  • 2 Анонимен

    9 5 Отговор
    Ей, точно за седмица промихте мозъците на форумните лумпени (като на ??? в коментар 1) с внушения за война между Русия и Швеция!
  • 3 onq s konq

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "???":

    Изобщо не си в час.ВИНАГИ МЕСТАТА НА ПЪРВИЯ РЕД СА НАЙ-СКЪПИ,ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СЕ НАБЛЮДАВА ВСИЧКО С НАЙ-ГОЛЕМИ ПОДРОБНОСТИ!
  • 4 Дон Балон

    15 3 Отговор
    Тия дни и у нас!
  • 5 Напишете кода

    22 1 Отговор
    балона български имотен кога ще гръмне ?

    Коментиран от #6

  • 6 Факира

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Напишете кода":

    До два месеца. Знам за 'софиянци' (от новите), които искат да продадат купеното и да се махнат от столицата - щото било лудница с твърде много стрес и без места за паркиране... абе става интересно...

    Коментиран от #7

  • 7 Тука има тука нема

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факира":

    Да побързат все още могат да покрият разходите.
  • 8 БЕЖАНЦИТЕ ЩЕ ГИ ОПРАНЯТ

    7 2 Отговор
    БЕЖАНЦИТЕ ЩЕ ГИ ОПРАВЯТ !!!
  • 9 Зорлем

    10 1 Отговор
    За война с Русия не знам, ама бая мигранти си напазаруваха последните няколко години, така че нищо чудно да има връзка между тях и спада на цените...
  • 10 someone

    16 1 Отговор
    Българския балон не знам кога ще се пръсне... Ние продадохме един изоставен апартамент в центъра на София - тотална руина - за някаква абсурдно висока цена... Ама щом има кой да ги дава :) Луди хора.
  • 11 чалма тв

    4 1 Отговор
    Хасан и Ахмед са много в Швеция,ама те не купуват , просят...

    Коментиран от #12

  • 12 pompev

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "чалма тв":

    Купуват,купуват те,И ти да вземаш 5000 лв на месец И ти ше купиш,аз от 11 год. работя там И вече мисля да купя една вила там