20 Януари, 2018 09:03 16 899 2

Сегмент, който ще продължи да се развива

  • склад-
  • софия-
  • пловдив-
  • цени-
  • наем
Сегмент, който ще продължи да се развива - 1
Снимка: М. Богданова ©

Търсенето и предлагането на складови площи през 2017 г. може да се окачестви като динамично. През изминалата година в столицата интересът е бил към складове от 1000 до 5000 кв.м. Пазарът на площи от 300 до 700 кв.м. не е особено активен.

„Търсенето за наемане на големи и качествени индустриални имоти продължава и в момента. В София се наблюдава завишено търсене, но ниско предлагане на хладилни камери през летния сезон, което продължава и досега. През изтеклата година са направени две по-големи сделки за отдаване на складови площи, от които първата е реализирана в средата на 2017-а с отдадена площ 8000 кв.м. – складова база в широк център и в края на годината – сделка за 10 000 кв.м. в района на гара Елин Пелин – Нови Хан, казва Радослав Конов, регионален представител на БГСклад. Според него през тази година нови и големи инвеститори ще продължават да търсят хубави, модерни и отговарящи на европейските изисквания складови площи.

Особено динамична за пазара на складови площи се оказа 2017 г. за Пловдив. Осъществени са сделки, които до преди няколко години са били немислими е мнението на Атанас Ласков представител на компанията за Пловдив. „Явно пазарът е „наваксал“ с цените и инвеститорите са станали по-уверени и затова са пристъпили към по-големи сделки. В Пловдив са направени няколко сделки с продажби на складови и производствени бази с цел инвестиция, парцели за застрояване и наеми на индустриални имоти”, казва Ласков.

За последната година цените на нови складови площи трайно се задържат около 3-3.5 EUR/кв.м, а цени за производствени площи от 3 до 4 EUR/кв.м. Терените бележат ръст, като цените са в пряко взаимоотношение с локацията и прилежащата инфраструктура. Варират от 25 до 100 EUR/кв.м. Има търсене на терени, като в определени райони, поради изчерпването им, цените са по-високи. Бумът в сектора, който е бил налице през миналата година ще продължи и през новата е мнението на анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дим и огън

    14 3 Отговор
    Има ли бум, ще има и тряс.
  • 2 Имотко

    5 0 Отговор
    Забравили сте да пишете - бууууум! За цените де...ама вие това си го забравяте по принцип