24 Януари, 2018 14:27 7 608 3

Гърция ще дава гражданство срещу покупка на имот

  • гърция-
  • чужденци-
  • инвестиции-
  • гражданство
Гърция ще дава гражданство срещу покупка на имот - 1
Снимка: Shutterstock

Граждани на държави, които не са членки на Европейския Съюз (ЕС) и купят имот в южната ни съседка на стойност над 250 000 EUR, ще могат да получат гръцко гражданство, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Гърция. Правителството разработва комплект от мерки за увеличаване на инвестициите в сектора на недвижими имоти от държави, които за извън ЕС. Те ще бъдат разгледани от парламента в близките седмици и трябва да влязат в сила до края на 2018 г., съобщава гръцкото издание Ekathimerini.

Към момента предприемачите, които инвестират в сектора над 250 000 EUR, могат да вземат да придобият документи за легален престой за период от 5 години. Тези, които вече имат такъв документ и са живели в южната ни съседка 7 години, ще могат да получат и гръцко гражданство.

Властите също така са преразгледали и даването на гражданство на родители на чуждестранните инвеститори. Ако чужденецът е купил имот на стойност над 250 000 EUR, при желание от негова страна родителите му могат да получат гражданство. Също така, ако купувачът е встъпил в брак с гражданин на друга държавата, която е извън ЕС, то не само неговата съпруг или съпруга, но и неговите или нейните родители също ще могат да получат гръцко гражданство. За момента такова право имат само съпругът или съпругата и техните деца на възраст до 21 години.

Ако чуждестранният инвеститор, който е получил гръцко гражданство на база покупка на имот, реши да продаде недвижимостта на друг чужденец от държава нечленка на ЕС, в течение на 5 години след покупката на имота, правото на гражданство автоматично преминава на новия собственик. Това досега беше невъзможно, припомнят медиите.

За последните пет месеца гръцките власти са издали документи за право на гръцко поданство на база покупка на имот на 392 чужденци и още 83 чакат документите им да бъдат оформени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явно има отлив

    3 2 Отговор
    Така ще привлекат много балканци и азиатци от всякакъв произход. Прекрасно за гръцката икономика
  • 2 Съюз

    4 1 Отговор
    Това е плана на съюзите, да се обезличи националното ... даваш кеш - получаваш документ от президента, че си гражданин на държавата ) Послед защо се чудим че законите за взаимоотношенията м/у хората се гласува извън държавата, в която живеем )

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.