26 Януари, 2018 14:25 3 758 0

Акцентът е върху имоти с добра локация

  • склад-
  • цени-
  • наем
Акцентът е върху имоти с добра локация - 1
Снимка: М. Богданова ©

Между 2 и 4 EUR/кв.м. на месец се запазиха наемните нива на складови площи във Варна през 2017 г. Увеличава се търсенето на новопостроени складови площи във формат между 300 и 500 кв.м. Също така нараства търсенето на лицензирани складове за хранителни продукти с работни площи между 200 и 400 кв.м., както и на самостоятелни складове с температурен режим, оборудвани с хладилни камери. „Месечните нетни наемни нива при самостоятелните хладилните складове се реализират в диапазона между 12 и 15 EUR/кв.м. за дългосрочно наемане, като в този сегмент отчитаме ясно изразен недостиг на предлагане”, казва Тони Танев, представител на БГСклад за града.

Наблюдава се повишен интерес от наематели към висок клас локални дистрибуторски складове за едрова търговия с площи над 1000 кв.м., разположени в градски модернизирани бази. Наемните нива на такива площи се реализират в диапазона между 3.50 и 4 EUR/кв.м. нетна месечна цена.

Повишава се интересът към закупуване на търговско-складови площи над 300 кв.м., както за собствена дейност, така и с инвестиционна цел. Определящ фактор за продажните цени е търговското местоположение.

През 2017 г. в Бургас се запазва търсенето на малки складове, но с хубава локация. Търсят се основно складове между 100 и 300 кв.м. Цената на нови и модерни складове варира между 2 и 3 EUR/кв.м. в Северна и Южна промишлена зона. Реализираните сделки за 2017 г. са основно за складове между 200 и 300 кв.м., и за складове от 500 до 1000 кв.м. За клас А в гр. Бургас цените са 3 EUR/кв.м., а за клас Б – 2 EUR/кв.м. Това според Валентин Косев е тенденция, която се запазва още от 2016 г. Средните цени за покупка на терени варират от 150 до 170 EUR/кв.м. Към момента и през 2018 г. се запазва търсенето на големи площи от 600 до 1500 кв.

В момента има нови проекти за складове, които ще бъдат построени в порядъка до една година и за които в момента се провеждат консултантски разговори за това по какъв начин да изглеждат и да бъдат изградени.

Пазарът на индустриални имоти в град Стара Загора, според регионалния ни представител Огнян Георгиев през изминалата година се развива динамично. Определен ръст бележи търсенето на складове за наемане отколкото за покупко-продажба на такива. Търсенето на такива имоти е надвишава предлагането. Липсата на инвеститори в строителството на нови индустриални площи е определено проблем за развитието на пазара през 2017 г. Това е основна тенденция за града, че няма достатъчно изградени зони за индустриални и логистични бази.

През 2017 г. са отдадени под наем около 8000 кв.м. складове лично предимно на логистични фирми, за шоу румове за селскостопанска техника, леки производства, за авточасти, автосервизи и други.

Цените за отдаване под наем са на стабилни нива, без промяна. За клас "А" -5 лв./кв.м. без ДДС и за клас "Б" 3.50 лв./кв.м. площ. Средните цени за покупка на терени за индустриално застрояване са около 20 EUR/кв.м.

Наблюдава стремеж за окрупняване на по-големи терени за строителство на складови бази, но процес който се забавя поради многото административни процедури. В това отношение общините не указват необходимата помощ за подпомагане на този процес. Освен това липсата на изградена инфраструктура от страна на местната власт пречи за по-бързото реализиране на такива проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА