29 Януари, 2018 15:07 13 905 10

Екстремно поскъпване на имотите

  • испания-
  • имоти-
  • цени
Екстремно поскъпване на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на недвижимите имоти в Мадрид и Каталуния растат с темпове, които за последен път се наблюдаваха при образуването на имотен балон. При това в испанската столица през третото тримесечие на 2017 г. е отчела темп на поскъпване по-висок от този преди 10 години.

По данни на Испанския статистически институт (INE), изменението през третото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на 2016-а за района на Мадрид е 12%. Процентът е по-висок от този регистриран през първото тримесечие на 2017-а, когато е бил 11.3%, а цените достигнаха нивата отпреди кризата.

Каталуния все още не е достигнала ценови ръст от 11%, който се е наблюдавал през първите три месеца на миналата година, но цените са се повишили с 10%. В областта се наблюдава и рязко увеличаване на броя продажби.

Ситуацията в тези два региона рязко контрастира с останалите части на Испания. Така например, в Естремадура няма промяна в цените на недвижимите имоти за последната година. В Астурия и Кастилия Ла Манча увеличението е незначително в рамките на 1%, а в Мурсия и Навара – 2%. Единственият регион с изключение на Мадрид и Каталуния, където стойността на квадратен метър жилищна площ значително се е увеличил, са Балеарските острови. През третото тримесечие на 2017-а увеличението е било 9% спрямо същия период на 2016 г. Въпреки това цените са със 7% по-ниски от тези през 2007 г.

Независимо от различният темп на поскъпване на недвижимите имоти, рязкото увеличение на цените в Мадрид и Барселона е увеличило средните нива на поскъпване за цяла Испания и процентът е 6.7%. На годишна база това е най-силното поскъпване от 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ташунко

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хея":

    Тебе не знам какво те мува. Обаче има да гърмят балони по целия свята следващите 5 години. Ще бъде весело като на лунапарк
  • 4 УНашеСелоСофия

    50 4 Отговор
    Че то и при нас у големото село София имотите поскъпват екстремно и без каквото и да било основания. Всичко е подтикнато от алчни строители и собственици! В скоро време ще се спука балонът, който се надува от година и половина.

    Понякога се забавлявам с обявите им. Примерно тук в района преди около година и половина за една къща искаха 450 000 евро, после я вдигнаха на 560 000 евро и последно март 2017 с още около 90 000 евро, та сега й искат около 650 000 евро. Те за 450 000 евро не можаха да намерят купувач, за 650 000 да не говорим. А за 650 000 евро ще си купя къща, ама няма да е в отвратителния град София, а на някое наистина хубаво и приказно място. Ей така, поне да ми е кеф и да не дишам отровен въздух и да не се занимавам ежедневно със софийските селяци, дето се имат за голямата работа.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 шовинист

    34 2 Отговор

    До коментар #4 от "УНашеСелоСофия":

    за 650 000 евро ще си купиш 7-8 апартамента на Тенерифе, в 1 ще живееш, а останалите ще ти носят още 5к евро на месец. Нищо повече не ти трябва. А побърканите софиски зомбита да стоят в жълтата мъгла :)
  • 6 ББ5

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "УНашеСелоСофия":

    ДС-тата са крали толкова много че са застраховали и синчета и внуци и правнуци, това е подземната икономика на Б-Я, вместо да копат полето както е на Запад, у нас те са бизнесмени, от там идат кинтите, от внучетата на ДС-тата
  • 7 Гост2

    6 1 Отговор
    Много имоти се строят, цените растата, има заможни купувачи - ИТ специалисти, "всичко е точно" даже снощи правих кекс! НО няма детски градини!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Марони

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост2":

    Няма и да има!Като не отбираме,естественият отбор ще си свърши работата.Природата наистина е съвършена.Рециклира боклука безпогрешно...
    Всичко е дори суперточно!
  • 9 На баца ти тъпинята

    0 1 Отговор
    Леле че нагласено фалшиво.щуротия монтирана от двама провинциалиста
  • 10 111

    3 2 Отговор
    Балонът е голям...направо се шокирам. Брокер съм и от последните си 3 сделки съм шах и мат. Взимам апартаменти, на мои клиенти, или на такива, които са ми се обадили от някоя реклама и при обявяването на продажната цена ме е било срам. И трита ги продадох, въпреки моите убеждения и то за около месец. Единият го бяха купували с мен от ЧСИ преди 3-4 години и го продадохме на тройна цена. Той счупи рекорда...на единия ден качих обявата, на другия ми се обадиха за оглед, гледаха и на третия ден капарираха и то на високи ценови нива...За мен панелка двустайна за 70-80 000 евро по южните е пълен абсурд и тези хора не знаят какво правят. Тези стари, очукани панелки се продаваха на по 35 - 45 000 евро. Имам клиенти, с които търсим имоти за инвестиция и всички ги посъветвах да изчакат...това е абсурд. А тези, които теглят сега ипотека, не знаят колко много ще са назад, когато балонът вземе да се пука. Хем банката ще им вдигне лихвата, хем няма да могат да продадат на себестойност. Освен това ми прави впечатление от около месец, че масово се връща такса управление на кредита, такса усвояване, такса разглеждане. Да се чете и ситния шрифт...