Last news in Fakti

30 Януари, 2018 13:57 4 290 9

Най-успешната година за пазара на имоти

  • жилища-
  • софия-
  • цени-
  • прогноза
Най-успешната година за пазара на имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

За последните 10 години 2017-а се оказа най-успешната за пазара на недвижими имоти както при продажбите, цените, новото строителство, така и за броя на новоотпуснатите жилищни кредити, благодарение на исторически ниските лихви. „В края на 2017 г. предлагането на имоти в София беше по-ограничено в резултат на изтегляне на оферти от пазара от страна на продавачите и изчерпване на наличности в сградите ново строителство, особено на двустайните апартаменти, Този процес беше съпътстван от възобновяване на нарастването на цените в София след балансирането на пазара в края на лятото и началото на есента. От началото на новата година пазарът се върна към нормален ритъм и към момента предлагането е добро. На пазара излязоха много интересни оферти и това активизира купувачите”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1000 EUR/кв.м., клиентите като че ли не бързат да купуват. „Има моменти, в които те се оттеглят в изчакване на по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности. Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена”, допълва Стойкова.

Също така вече се наблюдава отдръпване от надценени имоти и райони и пренасочване към други. Същевременно, предлагането нараства и все повече сгради ново строителство и имоти от вторичния пазар се борят за вниманието на купувачите. „Продавачите трябва да бъдат много внимателни в ценообразуването, за да може имотите им да бъдат продаваеми”, казва тя.

Най-предпочитаните софийски квартали за покупка на жилища през последните три месеца на 2017-а са Кръстова вада, Студентски град и Витоша. Там се регистрира почти една и съща интензивност на продажбите. Младост 4 беше изключително търсен, но поради ограничено предлагане, особено на двустайни жилища, сделките там бяха отложени в изчакване на по-добро предлагане.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра на София и Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1510 EUR/кв.м. в центъра и 1407 EUR/кв.м. в Лозенец. И в двата квартала предпочитани са луксозни апартаменти с поне 2 спални, уточняват от Bulgarian Properties.

Що се отнася до развитието на пазара през 2018 г., очакванията са тя да е много по-добра от изминалата. „Темпът на нарастване на цените ще се успокои до около 10%, но като цяло активността ще се запази и през тази година имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари. Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, но очакванията ни са то да бъде примесено с леко нарастване на чуждестранното търсене на имоти за инвестиция в София”, коментират от агенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баче Кико

    50 6 Отговор
    Всички брокери ще горят в Ада,макар че не вярвам да има такъв!
    Но пък съм убеден че има кръговрат на живота,който неминуемо ще ги накаже подобаващо!

    Коментиран от #2

  • 2 koko

    18 32 Отговор

    До коментар #1 от "Баче Кико":

    Аз съм брокер,няколко пъти съм писал тук ,че цените са безумни,а колегите който пишат тези неща найстина са пълни идиоти.Цена над 1200 евро за София е абсурдна,въпреки че има хора който ги плащат,реално сделките на годишна база в сравнение с 2016г.са 7 % по малко,може да се провери в Агенцията.Пиша като човек който има много клиенти с пари,но съветвам всички да не слушат безумия от рода 1500-1700 евро квадрат.Има и такива сделки,но те са под 2% от пазара.

    Коментиран от #3

  • 3 Баче Кико

    50 4 Отговор

    До коментар #2 от "koko":

    А аз пък съм клиент!
    Който от няколкото ми лични срещи с брокери смятам следното:
    Хич не ви дреме за клиентите ви!
    Умишлено пускате подвеждащи невярни обяви!
    Гоните клиенти с непрофесионалното ви пренебрежително поведение!
    Умишлено надувате цените на имотите,да лапате по големи комисионни!!!

    Един читав от вас не видях до сега!!!

    Вече търся само имоти директно от собственик!
    И продавам мои само директно като собственик!
    Пет стотинки няма да получите от мен,защото и толкова не заслужавате!

    А кое колко струва,струва толкова колкото някой е съгласен да плати за него!

    Коментиран от #7

  • 4 БЕНЦА

    7 42 Отговор
    Не разбирам какво ти пречат брокерите? Никой не те принуждава да работиш с брокер. Аз съм работил и съм много доволен от свършената работа. Спестиха ми много времи и пари. Може би просто така си пишеш, за да се намираш на работа?

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Баче Кико

    33 1 Отговор

    До коментар #4 от "БЕНЦА":

    Радвам се за теб!

    А аз имам различни навици,но навик да говоря празни приказки нямам!

    Панимаш?!
  • 6 аве фюрер

    22 3 Отговор
    Ха , ха, тя и последната година , преди спукването на предходния балон , беше най-успешната за имотния пазар , но и последната преди спукването. Тоя път гърмежа ще е оглушително силен , съболезнования на потърпевшите ...
  • 7 аве фюрер

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Баче Кико":

    Не си само ти така вече ,подкрепям те напълно , написал си 100% истина .
  • 8 гост

    20 4 Отговор
    Балона при недвижимите имоти започна да се надува отново през 2015 година,сега сме 2018 година-четвърта поред година цените на жилищата се надуват до безумни,нереални стойности.
    Банките нарочно държат лихвите по паричната маса близко до нулата уж да стимулурат икономиката ,но по този начин надуха поредния колосален имотен балон ,след 2008 година.Цените на жилищата са спекулативно завишени,не се лъжете да правите покупки в момента на тези цени,лихвите по кредитите ще тръгнат в посока нагоре до една година и ще се окажете с имот на двойно завишена цена и кредит на който лихвата ще се покачва
  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "БЕНЦА":

    И ти си брокер, .... познах те......
    Брокерите са невежи, нагли, надменни и безкрайно некоректни паразити. Мога да дам много примери в подкрепа на моето убеждание, но .... не си стува да си губя времето за тях.
    Отбягвайте ги /и продавачи и купувачи/!