Last news in Fakti

8 Февруари, 2018 16:36 10 147 9

Район с над 50 имота на цена над 300 000 EUR

  • imot.bg-
  • докторска градина-
  • жилища-
  • предлагане

Няколко са местата в София, в които се изпитва хроничен недостиг на недвижими имоти, в частност на жилища. Най-честата причина клиентите да не успяват да си купят имот е, че на въпросните места няма парцели за застрояване, а в повечето случаи голяма част от наличните жилища вече са сменили собственика си през последните 10-15 години и няма логика новите собственици да ги продават, особено като се отчете фактът, че цените не растат с много бързи темпове. Другото, характерно за тези места е, че това, което се предлага е на доста по-високи цени от аналогични имоти в съседни квартали.

Типичен пример за подобна ситуация е районът около Докторски паметник. Там към момента се оферират едва 130 апартамента, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. От тях близо 50 имота са с офертна цена над 300 000 EUR. Повечето от тях са три- и четиристайни. Така например, жилище с 4 стаи и разгъната застроена площ от 182 кв.м може да се купи срещу 375 000 EUR. Имотът се намира на третия етаж в 4-енажна постройка от 1949 г. в близост до посолството на Испания. Той е ремонтиран и напълно обзаведен. Сред най-скъпите предложения е многостаен апартамент с площ 186 кв.м. Намира се на ул. „Шипка” в сграда построена през 1928 г. Към момента той е със статут на търговска площ. В него е разположено масажно студио и може да бъде купен заедно с бизнеса.

Ако досега преобладаващата част от купувачите бяха хора заемащи управленски позиции на средно и високо ниво, то все по-често се появяват клиенти, които купуват с цел спасяване на спестяванията си, коментират анализатори. Най-често след като придобият луксозният имот го отдават под наем на посолство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    25 2 Отговор
    Милена,

    Ако разделите центъра на райони, ще забележите ситуация, аналогична на тази в Докторски паметник, който реално е изкуствено отделено каре от Центъра; В момента във вашия сайт фигурира квартал Център, който по мащаби и предвид плътността на застрояването му представлява най- големия квартал в според картата в сайта ви; Това изкривява реалните данни; В imot.bg квартал Център се простира от непрестижни покрайнини като Сточна Гара, Пиротска, Централна Гара, Лъвов мост и др., но включва и жълтите павета, парламента, пешеходната част на бул. Витоша и градинката при НДК; Ако районирате центъра на по- малки зони например- градинката на НДК, Жълтите павета, бул. Витоша, и др. подрайони ще забележите сходни данни за нееластичност при настоящата пазарна конюнктура.

    Поздрави!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Не си прав Анализатор. На картата на imot.bg има отделен квартал "Докторски паметник", както и отделен квартал "Оборище". Гледай и ще видиш :-)

    Коментиран от #3

  • 3 Анализатор

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Аз точно това казвам; Че това е отделено каре от централната градска част. Нека отделим каре- НДК например, което да включва всички преки около НДК- престижния бул. П. Евтимий, малките градки преки около пешеходната зона на бул. Витоша и ще сме свидетели на същото, за което моята колежка Милена пише;

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Анализатор":

    Не е необходимо...
    Принципът тук е съвсем друг.

    Коментиран от #6

  • 5 Център

    2 3 Отговор
    Аман от райони и под райони
  • 6 Анализатор

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Сподели!
  • 7 само питам

    3 1 Отговор
    Защо никой не коментира, какво означава "купуват с цел СПАСЯВАНЕ на спестяванията си?! Много интересен извод. Да не би да са се уплаши от предложението на Софиянски за отменяне на валутния борд?!
  • 8 Бай УРко

    5 9 Отговор
    Центъра е кенеф! Точка по въпроса! Да не говорим, че в София хубаво място за живеене не остана! Банкя не е лош вариант
  • 9 1111

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анализатор":

    Прав сте...Но карето е натоварено с достатъчно митове и легенди за знайни и незнайни ,,аристократи,, живели последните няколко /7,8,9/десетилетия в района.Иначе няма две еднакви сгради в района.Човек може да открие както рядко просторен,добре построен и функционален апартамент,така и обикновена дупка.Посолствата и легациите малко пресоляват манджата като създават фалшиви усещания за VIP

    За коментар #1 ++ Поздрави!