12 Февруари, 2018 06:21 7 372 15

Откриват новото летище на Истанбул през есента (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • летище-
  • истанбул-
  • откриване

След като няколко пъти беше отлагано, откриването на най-модерното и едно от най-големите летища в света ще се състои през октомври 2018 г. Почти 80% от новия аеропорт на Истанбул е готов. „По волята на Алах на 29 октомври в присъствието на президента на Турция, премиера и много гости, ще го пуснем в експлоатация. Всички полети от международното летище „Ататюрк” ще бъдат прехвърлени в рамките на 48 часа”, каза турският министър на транспорта Ахмет Арслан. Датата на откриване не е избрана случайно. Тогава се навършват 95 години от създаването на модерна Турция.

Новото летище на Истанбул ще е с площ 80 млн. кв.м. При пълното му пускане в експлоатация аеропортът ще даде работа на 225 000 души. 3500 служители ще следят за сигурността, както и 6000 камери. То ще наподобява град, в който ще има търговски центрове, паркинги, много заведения и хотел с 460 стаи. Ще може да приема едновременно 114 самолета, като ще разполага със 143 ръкава. Това е изключително важно, тъй като Истанбул е трансферна точка в световната авиация за полети от Европа към Азия.

Към момента инвестицията в проекта възлиза на 10.2 млрд. USD. Разчетите показват, че за първите 25 години от работата си, то ще донесе приходи в размер на 22.2 млрд. USD. Дефакто за около 13 години инвестицията ще бъде възвърната.

Първоначално летището ще обслужва 90 млн. пътници. След завършването на четирите етапа на строителство капацитетът му ще се повиши до 150 млн. пътници на година. От него ще може да се лети до 350 града из цял свят. Полети ще осъществяват 100 авиокомпании. Напълно завършено летището ще бъде завършено през 2023 г.

Новото летище на Истанбул е един от трите мегапроекти на президента Реджеп Ердоган. През 2016 г. беше открит третия мост над Босфора, а през 2018 г. се очаква началото на строителството на канал „Истанбул”, който трябва да бъде изграден паралелно на Босфора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Камагра

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Алооо . .. ти като ходиш по улиците виждаш ли останалият материал какво представлява ? Откъде го вадите това самочувствие и тези изисквания ? Аз ще ти кажа откъде - щот от 44 насам не се занимаваме с нещо интересно ами да си вадим очите

    Коментиран от #10

  • 4 Камагра

    11 9 Отговор
    ЛОШОТО Е ЧЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕЗИ ПОЛЕТИ ЩЕ МИНАВАТ НАД БГ И ЩЕ РЪСАТ ВСЕКИ ДЕН КЕРОСИНОВИ ИЗПАРЕНИЯ КОИТО ЩЕ ПАДАД НАД НИВИТЕ, НАД ЛОЗЯТА, НАД РОЗОВАТА ДОЛИНА, ПОСЛЕ ЩЕ СЕ УТАЯТ В ЗЕМЯТА И ХОП - ДЕВИН ИЗВОРНА, БАЧКОВО . . . .
  • 5 mediator37

    12 4 Отговор
    Асфалтирали са 80 хил. декара орна земя- землищата на 4-5 села.
    Наш Б.Б. не може ги стигне.

    Коментиран от #13

  • 6 ххх

    22 1 Отговор
    А ние се чудим,кое ,как да дадем на някой друг и да не си стопанисваме това което имаме,колко жалко за европейска България!!!
  • 7 Гого

    26 4 Отговор
    България не може да се сравнява с Турция по простата причина че сме бананова република.
  • 8 Ганьо

    8 1 Отговор
    Пожелавам на всички българи да продължават да си правят къщички за гости.................

    Коментиран от #9

  • 9 ХХАХАХ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ганьо":

    И да чакат келепира някой абдал да ги купи и да си оправят живота
    хахахахаха
    Кви гости кви пет лева
  • 10 БУЛГАР

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Камагра":

    Като каза за самочувствие
    брурен вътрешен продукт на Р.Турция за 2017г. - 841,206 млрд. USD
    брутен вътр. продукт на Р.Б-я за 2017г. - 55,954 млрд USD
    Ето от къде бе
  • 11 гражданин

    21 0 Отговор
    И всичко това без европейски фондове..! Как ли стават тия работи? Нашите и с евро-фондовете не могат да асфалтират нормално една магистрала. Пък то можело да стане някак си значи, стига да има политическа воля!
  • 12 Ганьо

    11 1 Отговор
    Аууу,как завиждаме на турците.Едни строят други боксуват.
  • 13 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "mediator37":

    Ти да си чувал какво е разгърната застроена площ ???? И да ти минава през акъла , че старото летище е 6 етажа , а това сигурно и 20 ще са му малко !! Айде пак смятай , пък ако искаш и чичко Гугъл вече се вижда , поогледай го по-подробно !
  • 14 Star Destroyer

    0 0 Отговор
    Я по-хубаво го дайте на концесия...
  • 15 Тюркие Беклимбаши

    9 0 Отговор
    Ердоган бил такъв и онакъв, ама ей така се прави - с размах! С тези инфраструктурни проекти икономиката на Турция ще порасне стабилно! На това му се казва целенасочена държавна икономическа (че и социална - колко работни места ще отвори) политика!