15 Февруари, 2018 06:21 7 066 7

Строят хотел-колело зад Полярния кръг (СНИМКИ)

  • хотел-
  • холандия-
  • полярен кръг-
  • архитектура

Svart. Така се нарича първият в света хотел, който ще бъде построен зад Северния полярен кръг. Кръглата форма на сградата осигурява уникален изглед от всяка една хотелска стая и връзка с околната среда.

Хотелът ще се намира в провинция Нурланн, в близост до ледника Свартисен, който е втори по големина в континентална Норвегия. На старонорвежки svart означава „черен” и „син”.

Ключово значение за проекта има уникалният природен ландшафт. За да бъде той запазен архитектите така са проектирали сградата, че тя да окаже минимално влияние върху околната среда. Разположена е над вода. Преобладаващият строителен материал ще е дърво.

Поради особеното разположение на хотела, гостите ще стигат до него единствено по вода чрез лодки. Разглежда се опцията за използването на екологичен шатъл, който да тръгва от град Будьо.

Бъдещият хотел ще употребява с 85% по-малко енергия, в сравнение с подобни сгради със същите размери. Сред „зелените” компоненти на хотела е неговата форма и твърдо остъкляване, което позволява на ресторантите, стаите и терасите да имат максимално естествено осветление през зимния сезон, когато слънцето се намира ниско над хоризонта. В същото време терасите и подвижният покрив ще защитават помещенията от „прегряване” през летните месеци. На покрива има слънчеви батерии, които ще могат да произвеждат повече енергия в сравнение с подобни такива разположени в южните райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    16 6 Отговор
    Сигурно ще е много хубав, но чак пък първи... И в Мурманск има хотели..
  • 2 Ганьо

    20 3 Отговор
    Евала, ора с акъл.....и скоро ще гледаме обелки от банани и найлони от кроасани и вафли.

    Коментиран от #3

  • 3 Темида

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ганьо":

    Ще гледаме ако отиде някой нискоинтелигентен индивид от боклучавите народи (като нашия)ама с пари. А те наще ходят само на Бали/Дубай и тн. Не им е Модерно в Норвегия.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Темида":

    Даже и тогава няма да е , щото някои народи просто ЧИСТЯТ , а не чакат да ги зарине боклук , пък то и много скоро в Норвегия пластмасови отпадъци няма да съществуват въобще , ще ги оставят за тия от Бали , Малдивите и Дубай !!!! Норвегия има държавна програма до 20 години да замени приходите от петрол , които до тогава ще изчезнат с такива от туризъм и то не алкохолен като нашия и със суверенния си фонд (най-големия в света) няма особени проблеми да го постигне !!!!
  • 5 Китаеца

    2 0 Отговор
    Авторчето..... зад полярния кръг има много хотели не е само един ама като не си чел не си бил и няма как да знаеш....

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Китаеца":

    Да хотели много, но преобладаващият строителен материал ще е дърво. Само като гледам колоните и се стряскам ! Те са дървени !!!