Last news in Fakti

2 Март, 2018 18:25 4 126 0

Пазар, който постепенно излиза от кризата

  • бразилия-
  • жилища-
  • цени-
  • икономика
Пазар, който постепенно излиза от кризата - 1
Снимка: Shutterstock

След няколкогодишна рецесия и политическа нестабилност Бразилия започва да се възстановява. С 3.7% са поевтинели жилищата в страната през миналата година при 5.4% през 2016-а. През последните години предлагането значително надвишава търсенето, посочват анализатори от консултантската компания Hahn Consulting. Понижаването на цените и стабилизирането на икономиката отново привличат инвеститори. Прогнозите на Международния Валутен Фонд са през тази година икономиката да нарасне до 1.9%.

„Най-много от пазара на недвижими имоти пострада жилищният сегмент, който най-много зависеше от държавните субсидии. Лошите времена обаче остават в миналото и ситуацията ще се подобрява особено в големите бразилски градове” е мнението на Марсело Ромеро от Bossa Nova Sotheby’s International Realty.

Между 10% и 30% е било обезценяването на жилищата през последните 3 години. Паралелно с това спад се отчита и при наемните нива. Едва през четвъртото тримесечие на 2017 г. се отчита лек ръст.

За последните 5 години бразилският реал се е обезценил с 40% спрямо американския долар, което прави бразилските имоти по-достъпни за купувачи от САЩ.

На най-популярното крайбрежие – североизточното, чуждестранните инвеститори са между 25% и 30%. Близо една пета от тях са от Португалия. Не е малък и броят на купувачите от Италия, Испания, Скандинавия, Великобритания, САЩ и Канада. Примерно по около 10% от всяка държава. Като цяло близо 10% от реализираните покупко-продажби с имоти са с чужденци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА