10 Март, 2018 09:26 6 163 12

Продават една от перлите на Истанбул

  • истанбул-
  • дворец-
  • продажба

Точно малко преди края на Османската империя и абдикацията на нейния последен султан – Абдул Хамид II, през 1909 г., започва строителството на масивно имение на брега на Босфора. Едва ли има някой, който да е минал по моста над протока и да не е забелязал величествената постройка. Днес всеки, притежаващ сумата от 95 млн. USD, може да я купи.

Имотът е с разгъната застроена площ от 2500 кв.м. Дизайнът е дело на френския архитект Александър Валори. Състои се от 23 стаи, 4 дневни, 8 бани. Част от интериора са столове принадлежали някога на Луи ХІV, а също така и пoлилeи oт cтъĸлo oт Mypaнo.

В двореца за кратко е живяла най-малката дъщеря на султана заедно със своя съпруг. Била е принудена да избяга във Франция през 1922 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koпа

    8 22 Отговор
    Личи се колко е лоша икономиката на Турция направо се продава на безценица 95 млн.долара за едно здание,колко ли такива здания има още да се продават на безценица ,да се използваме от лошата им икономика .да не изтървем такива имущества.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 кокото

    14 8 Отговор
    за този барутник 95 лимона !?
  • 3 Гост

    19 0 Отговор
    Последният султан на Османската империя е султан Вахидеддин (Мехмед VI-ти). Той е султанът, който е абдикирал 1922г., защото Парламента премахва "салтаната". И така за края на Османската империя се приема 1922г.
    Султан Абдулхамид II е свален от власт през 1909г.
  • 4 Хасан иал ал .....

    14 0 Отговор
    Това няма никаква връзка с икономиката
    , и друго то може да се продава и за повече , въпроса е дали някой ще го купи
    още повече дали купувача ще е Турчин ?
    И в България има такива дворци но нашите си ги Откраднаха , Присвоиха Върнаха и др.
  • 5 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "koпа":

    А ти явно само си чувал за това какво е ценното в един имот !!! Ако забелязваш мястото е до първия мост над Босфора , на брега !!! Само парцела струва поне 50-60 милиона , а както добавиш известния архитект и историческата стойност , самото "здание" е последното което определя цената ! И това няма нищо общо с "икономиката" , все едно да дадеш цена на църквата "Света София " , в момента джамия в същия Истанбул по това колко човека дневно я посещават !
  • 6 адем

    9 4 Отговор
    Някой пак не си е проверил инфото.Как султаната ше е премахнат през 1909,като 7 години по-късно султан Мехмед 5 начело на великата османска армия е наш съюзник и заедно мачкаме руснаците в Добруджа???
  • 7 Реалист

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "koпа":

    Новината отпреди 7 години бре ярак кафасъ:)
  • 8 Реалист

    6 3 Отговор
    Миленче това не са новини а старини:) ако нямаш източник за новини ела при мен на всяка 30 минута една новина ще проблясва:)
  • 9 Мехмет

    8 0 Отговор
    Като човек, който живее 29 години в Истанбул съм много учуден от прочетеното. Първо, двореца на Абдул Хамид II е друг, а не това, което е на снимката. За кой от дворците става въпрос, че е за продан? Второ, след Абдул Хамид II има още два султана, съответно той не е последният, но това е простимо, имайки предвид, че османската история в България не е позната, затова мисля, че авторката се е объркала, защото Абдул Хамид е известен сред народа като последен силен султан. След него е въведена парламентарната монархия, където султанската институция е напълно ограниченина за сметка на парламента, където около 65% от членовете са масони, монтирани от родшилдите с цел създаване на еврейска държава в провинцията Палестина. Но да се върнем към двореца. Поради това, че е казано, че двореца е на брега на Босфора, съм склонен да мисля, че все пак става дума за този дворец, който е на снимката, но в този си вид, строителството е завършено през 1865 г, а не през 1909 г, както е посочено в статията.
    Но все пак, най-интересното е това, че е написано, че се продава. Холдингът, където работя има силно строително подразделение, съответно и покупко-продажба на недвижими имоти. Бил съм неведнъж в този дворец - музей, ако действително се продава, което ще проверя още в понеделник от главното управление на историческото наследство и музеите при министерството на културата в Анкара, тогава още следващата седмица ще инициирам извънредно заседание на управителния съвет и съм сиг

    Коментиран от #10

  • 10 Мехмет

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мехмет":

    тогава още следващата седмица ще инициирам извънредно заседание на управителния съвет и съм сигурен, че нашият холдинг ще е следващият собственик на този уникален имот. Дано информацията в тази статия е вярна. Даже ще почерпя авторката и ръководството на "Факти"! Тъкмо отдавна не съм ходил в България, която много си я обичам!
  • 11 stoikoto

    1 1 Отговор
    ей мехмет да си испиеш хапчетата пырво после иницирай холдинга
  • 12 Иванов

    1 0 Отговор
    Бих го купил, но трябва да попитам Върбакова от коя банка да изтегля кредит. Тя ги разбира банките много. Разбира се, ще и подаря апартамент с изглед към Босфора.