12 Март, 2018 14:21 4 625 5

Църкви масово разпродават имоти в Германия

  • германия-
  • църкви-
  • имоти-
  • наем-
  • продажба
Църкви масово разпродават имоти в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Голям брой от протестантските църкви в Германия са продали значителна част от своето имущество през последните 5 години. Те се опитват да реконструират свободните сгради, да ги отдадат под наем или да ги продадат. Основната причина за разпродажбата е, че с всяка изминала година поддръжката на имотите става все по-скъпа. Това са изводите от изследване проведено от Евангелистката банка (германско финансово учреждение, свързано с протестантските църкви в Германия). Проучването обхваща 145 административни сгради в 126 църковни окръга от 19 административни подразделения (както регионални църкви, така и епархии). 90% от анкетираните посочват, че за последните 5 години поне един път са продали църковни имоти. Също така 69% заявяват, че планират да извършат продажба на недвижимо имущество в близко бъдеще.

„Резултатите от проучването показват, че църквата активно е започнала да се занимава с недвижими имоти, но в процеса на тяхната продажба, се сблъсква с редица проблеми”, казва Кристиан Ферчленд, член на Евангелистката банка.

В изследването се посочва, че половината от регионалните обединения на протестантската църква и всяка втора католическа епархия са собственици на пустеещи сгради. Текущите разходи за въпросните имоти са огромен финансов товар за бюджета на църковните общини.

Днес църквите в Германия се сблъскват с намалени приходи и съкращаване на броя на пасторите. От Евангелистката банка предупреждават, че тези проблеми ще се задълбочават в близките години. Продажбата на имоти помага да се запълни църковният бюджет и да се задържат „на повърхността”, но процесът на продажба се оказва труден, подчертава Ферчленд и допълва: „Важно е да се отчитат плюсовете и минусите, както и нивото на загуба на репутацията, което може да възникне при продажбата на църковни имоти”.

Някои църкви са започнали да отдават под наем част от пустеещите имоти, което прави управлението на недвижимостите и развитието на проекти в тази сфера важни относно приходите. Участието в жилищни проекти за осигуряване подслон на бежанци и социално слаби граждани, може да донесе на църквата стабилни доходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиянич

    16 3 Отговор
    Западняците са безверници.Православието ще спаси света.

    Коментиран от #2

  • 2 Валя

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пиянич":

    Глупости,религиите ще унищожат света и по-точно човечеството,вече са ни забавили в развитието и прогреса с поне 10 века

    Коментиран от #3

  • 3 ххх

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Валя":

    Ти си безспорното доказателство за това!!!
    Освен глупости и простотии,от теб друго не сме чули.Като си атеист/как,къде ти е "развитието"?

    Коментиран от #4

  • 4 Валя

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "ххх":

    Моето го няма,благодарение на такива като вас,които неохотно принизяват човешкото у хората с религиозните си паради,естествено че нямам нищо против вярата не мога да ви се меся но това ежедневно показно и монотонност пречи на останалите като ги заразява психически,гей-парада поне е веднъж в годината а това вашето е ежедневно и целогодишно
  • 5 Валя

    7 4 Отговор
    Много е просто,дойдоха времена в които не само религиозните ще са натрапници а и атеистите,много е лесно да викаш че само глупости говоря се вие сте най-умните.....невежеството е истинската слепота