13 Март, 2018 20:56 11 603 8

Най-добрите държави за пенсионери

  • пенсионери-
  • живот-
  • държава-
  • класация
Най-добрите държави за пенсионери - 1
Снимка: Shutterstock

При съставянето на класацията, специалистите от International Living са взели под внимание редица фактори, като например цената на живот, месечният наем на жилище, здравеопазване, климат, инфраструктура, околна среда, възможности за инвестиции, получаване на гражданство и други. В ТОП 10 влизат предимно южни държави.

Първото място за 2018 г. е за Коста Рика – страна, която за последните няколко години не за пръв път влиза в ТОП 10 на най-добрите, макар да не е сред най-евтините държави. Коста Рика заема лидерски позиции в областта на здравеопазването, добра околна среда и екология. Средно 95 USD струват медицинските услуги на месец на чужденците пребиваващи в нея.

Наемът на жилище с две или три спални на добра локация с живописен изглед започва от 800 USD на месец. В Коста Рика обаче може да се живее и по-евтино, ако клиентът се ориентира към райони с по-малък туристически поток. Покупката на жилище със забележителен изглед струва над 100 000 USD с месечен доход от 2000 USD.

Второто място е за Мексико, благодарение на „яркия начин на живот и култура”. Там целогодишно е слънчево и климатът е умерен. За американците, а и не само, ниската цена на живот е сред основните причини да се преместят в страната. Възрастна двойка може да живее, в която и да е част на страната срещу 1500-3000 USD на месец в зависимост от местоположението. Тук влиза месечен наем и медицински разходи. Третото място е за Панама. В ТОП влизат още Еквадор и Малайзия.

От европейските държави предпочитани са Португалия и Испания. Първата заема 7-мо място в ТОП 10 на класацията. Това става благодарение на данъчни стимули, добронамерени хора, отличен климат, както и частни и държавни болници, ниски цени. Извън границите на Лисабон и Порто могат да се купят или наеман евтини жилища. Наемът на апартамент с 4 спални е до 1000 USD на месец.

Испания е на девето място в класацията. Това е едно от любимите места за живот на пенсионерите британци и скандинавци, към които постепенно се присъединяват и американците. Многото на брой слънчеви дни, спокойният начин на живот, отличната кухня, отличната околна среда, а както и развитата инфраструктура и евтиният живот привлича все повече пенсионери чужденци. На една двойка ще са и необходими около 2100 USD на месец, за да може да си позволи комфортен начин на живот.

ТОП 10 на най-добрите държави за живот на пенсионери

държава
1 Коста Рика
2 Мексико
3 Панама
4 Еквадор
5 Малайзия
6 Колумбия
7 Португалия
8 Никарагуа
9 Испания
10 Перу


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 народъ

    79 2 Отговор
    Що бе,аз не съм съгласен!България е най-доброто място за живот на пенсионери,щото им стигат и 100 евро да живеят.Сложете България на първо място в таблицата,иначе ще се разсърдим и ще ви развалим класацията!

    Коментиран от #5

  • 2 Айде наште

    10 1 Отговор
    Айде наште към на Коста Риката..
  • 3 Гроб

    34 3 Отговор
    Вие май не слушате изявленията на тиквата колко добре живеят хората.Какви добавки дават на пенсионерите.Как ще им правят безплатнио зъбите.Много сме черногледи цяла Европа ни завижда за ниският дълг и високият разстеж .Костенурките и малките лъвчета се радват на обичта на премиера.Къде на друго място се случва това.Неблагодарници.
  • 4 Иванов

    16 2 Отговор
    Западът превърна България в държава концлагер. Освен на евреи на други едва ли ще им хареса. А то и повечето чужденци дето изкупиха Черноморието са точно такива, ако и да са с руски документи.
  • 5 СТРАННО

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "народъ":

    Ти си мислиш, че им стигат 100 евро.
    Пожелавам ти да достигнеш и ти до пенсионна възраст и да ти дадат 100 евро пенсия, за да видиш дали ще ти стигат...

    Коментиран от #7

  • 6 Опак Панчо

    8 0 Отговор
    С изключение на Испания и Португалия всички други държави се намират на "гъза на географията".
  • 7 Авантата

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "СТРАННО":

    Аз не разчитам само на пенсията си за това 100 евро ще ми дойдат "дюшеш".
  • 8 гост

    7 0 Отговор
    Щом един човек у нас може да работи и да живее добре за 800лв, то представете си един чужденец пенсионер как би живял с двойно по-висока пенсия, която всъщност е минималната. 1600лв биха били достатъчно да живееш нормално, да получаваш частни медицински грижи и да обикаляш хубавите места от страната ни, без да те е грижа за парите. Та според този критерии у нас трябва да е най-добре. Факт, че англичаните, които се пробваха повечето вече напуснаха къщите си.