16 Май, 2018 20:56 15 355 12

Сменят статута на всички земеделски земи около Пловдив

  • земеделска земя-
  • пловдив-
  • оуп-
  • статут
Сменят статута на всички земеделски земи около Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Общият устройствен план на Пловдив (ОУП) ще бъде променен, като целта е смяна статута на всички земеделски земи в покрайнините на втория по големина град в България. Идеята е по този начин да се осигурят повече парцели за жилищно строителство на юг и на север от Пловдив, а именно: Терзиите, Остромила, Беломорски и Гаганица.

Дискусията около това накъде е възможно разширяването на Пловдив се обсъжда активно последните години. Необходимо е преразглеждане потенциалът на компактното градско ядро, както и търсенето на резерви. Последните се намират в периферията на града. В частност това са индустриалните зони около Пловдив. „Индустриалните паркове около Пловдив крият неподозирани възможности. Те са свързани с чисти производства, проектите им са минали през ОВОЗ и това гарантира че няма да се наруши комфорта на обитаване на живеещите. Защо не изградим в тях жилища за работещите”, предлага арх. Петко Костадинов. Според него в световната практика има не един и два подобни примера. „Функциите се смесват и това е в реда на нещата. Хората започват да живеят там, където работят. Така те са по-близо до работата си и в графика им отпада досадното пътуване всяка сутрин и вечер. Така че нека започнем да строим жилища за работниците - предприемачите могат да помислят по тази идея”, казва той, цитиран от Marica.bg.

Решение е също така е обединяване на няколко функции в една територия. Примерно бизнесът да влезе в колаборация с жилищни структури.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    37 4 Отговор
    Ще я търсите тая земя след години, но ще намерите камъни!!!

    Коментиран от #4, #7, #8

  • 2 гост

    12 0 Отговор
    А кмета на северен не взе ли участие?
  • 3 гост

    43 4 Отговор
    Някой ги е изкупил като земеделски земи на безценица , и сега целта е да се смени статута и да се изкарат едни бързи милиони.
  • 4 гост

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Земя има много , проблема е ,че няма кой да я работи вече.
  • 5 ЖОРО

    20 2 Отговор
    Защо трябва да се погубват земеделски земи,като има толкова свободни терени по Пловдив?В Кършияка например има много пустеещи терени,Арман махала например,която е застроена с незаконни цигански коптори.Там има много свободна земя,я се огледайте,или сте решили и нея да оставите на циганите?
  • 6 независим

    21 1 Отговор
    ега ти късмета! Как така града ще се разшири точно там където всичко е изкупено от Сиенит. Пещерняците и Пимк. аз пък продавам на Пазарджишко. кмете колко искаш?
  • 7 Трайси Костов

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Точно това трябва да се направи и в София - вместо да се гъчкаме като хлебарки да се строи към софийското поле - прекрасни земи
  • 8 Строител

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    Ти ли ще я работиш тая земя .Ако ти е жал за земята, по селата има много бягай там.
  • 9 ТАКЪВ БЪДЕЩ РОМСКИ ДЕТРОЙТ СА

    1 2 Отговор
    ОЧЕРТАВА ФИЛИБЕТО ЧИ НЕ МОА ДА ГО МИСЛЯ....
  • 10 Мишо

    3 0 Отговор
    ОВОЗ се абривира ОВОС, бе, драги журналя
  • 11 галфонион

    3 4 Отговор
    Тези в Пловдив вече изпреварват и онези в Бъргъс. Направиха 20 цеха за гумени уплътнения и решиха, че ще станат за 5 години 4 милиона. Пловдив от 380,000 през 1991 г. сега е 340,000, а това е достойно за срам - има статистика.
  • 12 Филип ll

    11 1 Отговор
    Господа архитекти, инвеститори и общински съветници!
    Елате при мен в Европа да се научите как планират БЕЛИТЕ ХОРА!
    1. Оставя се ЗЕЛЕН ПОЯС около града - никой и тревичка не може да пипне там.
    2. Не се строят блокове, а се разширяват и облагородяват селата и по-малките градчета в агломерацията на големия град - нарича се commuter belt, откъдето хората пътуват ежедневно до града.
    3. Изгражда се умно планирана железопътна и шосейна мрежа в градската агломерация, която прави това пътуване бързо, приятно и неусетно хората от градчета като Асеновград, Раковски, Хисаря стигат до центъра на Пловдив за минути.
    4. Така хората си остават в собствените си къщи, в богатите тракийски села около Пловдив, а не се навират в безумни жилищни комплекси от отворен и затворен тип.
    Население на градския център 250 хиляди ( Пловдив град ). Население с предградията и сателитните населени места 600 хил ( Пловдивска агломерация ).
    Така би изглеждал град като Пловдив ако беше в Европа.