21 Май, 2018 10:33 1 702 0

Обмислят намаляване на ДДС върху имотите в Гърция

  • гърция-
  • ддс-
  • данък-
  • жилища
Обмислят намаляване на ДДС върху имотите в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

От Фондацията за икономически и индустриални изследвания (IOBE) са изчислили, че ако ДДС върху сделките с недвижими имоти в Гърция бъде свалено от 24% на 13% то приходите от това перо ще бъдат много по-високи. Друг плюс на по-ниския ДДС е, че той би привлякъл повече чуждестранни инвеститори, респективно да увеличи и притока на капитали, който за 2017 г. възлиза на 500 млн. EUR. От IOBE са изчислили, че при по-нисък ДДС този приход до 2022 г. би се повишил до 800 млн. EUR на годишна база.

Плащането на 24% ДДС върху жилищата от първичния пазар е сериозна пречка пред купувачите. Също така данните показват, че от началото на финансовата криза приходите от ДДС по това перо са намалели драстично – с 80% от пика на пазара през 2008 г. Причината най-вече е спадът в броя на сделките с нови къщи

ДДС се начислява и при сделките с имоти от вторичния пазар, като единствено основното жилище е освободено от налог и то при условие, че става дума за имот, построен след 1 януари 2006 г.

„Разликата от 20% между данъка върху новите и старите имоти е основна за кандидат-купувачите да изберат стари къщи. Това стопира възстановяването на строителната дейност. Купувачите са на мнение, че данъкът от 24% по-скоро е пречка и тласка към сделка със „стар имот”, а не към новото строителство”, казва Атанасиос Христакис, член на борда на Асоциацията на предприятията за качество и развитие на строителството (SEPAK).

Анализатори са на мнение, че намаляването на ДДС при покупка на недвижими имоти от 24% на 13% няма да срещне съпротива от страна на банковия сектор, а напротив – ще доведе до редица положителни ефекти върху пазара на недвижими имоти. Сред тях са увеличаване търсенето на имоти ново строителство и по-висок интерес към покупка от страна на чуждестранни инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА