Last news in Fakti

23 Май, 2018 14:22 3 592 16

Чужденците имат интерес към България

  • инвестиции-
  • имоти-
  • доходност-
  • покупка
Чужденците имат интерес към България - 1
Снимка: М. Богданова ©

Изследване на университетите в Калифорния и Бон показва, че за последните 125 години най-сигурната инвестиция е тази в недвижими имоти. „Ако трябва да говорим като алтернатива на банковите депозити, това е най-доброто, което човек може да направи, без значение на валутата и големината на сумата. Доходността, която може да се постигне, е между 3% и 6%, което е нормалният диапазон на годишна възвръщаемост. Но дори да теглите заем и да калкулирате лихвата, в дългосрочен план си гарантирате доходност” е мнението на Михаил Чобанов – основател и собственик на Bulgarian Properties, който участва във форума „Шумът на парите 2018”, чийто медиен партньор е най-големият сайт за недвижими имоти imot.bg.

За тези, които обмислят инвестиция в сегмента, но все още се колебаят, е важно да имат предвид, че не е задължително да разполагат с цялата сума. Единият, и най-разпространен вариант, е банков кредит. Също така обаче работещ вариант за финансиране е и кооперация с друг инвеститор, което ще донесе доходност и е възможност за инвестиция.

Що се отнася до чуждестранните инвеститори, то те определено имат интерес към България, макар и само към познатите им места – морските и планинските курорти. Извън полезрението им остават столицата и по-големите български градове. „Това, което се откроява като тенденция, е покупката на имот за децата им, които избират да учат в столицата”, казва Чобанов. Той допълни, че към момента не могат да се отчетат емблематични големи частни инвестиции, но компанията, която управлява в последните 15 години, преди последния пик в цените има две сделки с клиенти в тогавашния топ 100 на Forbes.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    33 3 Отговор
    Минутка за реклама, че продажби НЯМААААА.

    Коментиран от #3

  • 2 Alfa Romeo 156 TI

    8 13 Отговор
    Инвестицията в имот, като дългосрочна перспектива винаги е оправдана. Оправдана е дори когато нямаш цялата сума, тъй като приходите от наем /в случай че не е основно жилище/ и повишената цена с времето /осреднено залагам 2-3% годишно/, дават една много апетитна доходност, доближаваща се до 10% на година.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Буко Баламата

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Alfa Romeo 156 TI":

    Тези 10% са само в главите на много простите хора продали ниви и крави и решили да стават граждани!

    Коментиран от #5

  • 5 Alfa Romeo 156 TI

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Буко Баламата":

    Тези 10% са прости /и не меродавни/ сметки! Пък кой каквото е решил да прави с парите си е негова работа. Едни инвестират в приключения и спомени, други търсят доходност. Завиждам на тези, които съумяват и двете

    Коментиран от #8

  • 6 Христо

    11 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: за последните 125 години най-сигурната инвестиция е тази в недвижими имоти"

    НЕ И АКО ИМОТИТЕ СЕ ПРОДАВАТ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-СКЪПО ОТКОЛКОТО НОРМАЛНАТА ПАЗАРНА ЛОГИКА ПРЕДПОЛАГА!
  • 7 Бай Мангал

    13 2 Отговор
    А какво друго да каже собственика на тази брокерска фирма,не купувайте че на нас пари от комисионни не ни трябват.Разбира се че е добра инвестиция купуването на имот,но в Германия.Всеки чужденец преди да купи тук ще погледне икономически показатели,корупция,и най-важното прираст на население,и какво ще установи, за последните 2 години рекорд по ниска раждаемост от 1921г. ,дали ще купи?
  • 8 Китаец

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Alfa Romeo 156 TI":

    Алфа
    Зависи от държавата
    В Афганистан или Нигерия с тероризма дали е така?
    На другия полюс са Швейцария и Монако
    Ние сме някъде по средата
    Европейци
    Бедни
    Намаляващи
    Стабилна валута
    Много рови

    Алфа....претеглен всичко
    Намери отговор
    Дали след 60 години БГ
    Ще е = Германия
    Или = Судан
    Или = същото дередже

    Коментиран от #9

  • 9 Alfa Romeo 156 TI

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Китаец":

    От нагласата ти виждам, че си отписал държавата и явно се гласиш да заминаваш. Иначе за локацията си прав, но и тук имаме апетитни имоти, които могат да служат за стабилно убежище на парите ти. Я се замисли ако беше купил дори една панелка в крайните квартали на София дори за 30000лв. преди 10-12г. и сега я продай за 100-120000лв. Фактора наем дори няма да го вписвам в картинката!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Така

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Alfa Romeo 156 TI":

    За 30000лв. няма как да е купил преди 10-12 години дори в крайните квартали. А продажба на панел за 120000 може да стане в момента само в някой от скъпите квартали. Това за какви цени се предлагат е нещо различно от това за какви цени се купуват. Така че не заблуждавайта хората със словата от "шума на парите" - заради такива соросоидни мероприятия сме на тоя хал!

    Коментиран от #12

  • 11 Китаец

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Alfa Romeo 156 TI":

    Алфа
    Много си прав
    Инвестиция в имот
    Е прекрасна дългосрочно
    И си много прав за нагласата ми
    Аз купих 34 м2 в Загреб
    Защото не вярвам
    Че правителството би защитило парите
    Или инвестицията ми
    И че БГ ще представлява
    Инвестиционно място
    След 60 г

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Така":

    Панелка може да се продаде само в крайните квартали за 120000 лева ? Не искам да се заяждам,но си личи, че нямаш представа от цените на имотите в момента. Хубави гарсониери в квартали като Хаджи Димитър вървят по 110000- 115000 лева обзаведени. Да не говорим за по- големи жилища и по- хубави квартали.
  • 13 Филип ll

    3 0 Отговор
    В имот инвестират хора които не знаят какво друго да направят с парите. Аз съм един от тях признавам. Бих искал да имам идеите и възможностите на един Стив Джобс и да направя айфона, или на един Илън Мъск и да направя електрическият автомобил секси, но не съм. Имам идеи, но не виждам как реално бих ги притворил в живота, освен това ме е страх че ще загубя парите си в рисково начинание. Тухлата си е тухла, пък даже и да е итонг.

    25 години съм в имотния бизнес и едно нещо разбрах: локацията е важна да, но най-важно е КОГА купуваш и КОГА продаваш. Оттук идват големите печалби и големите банкрути в бизнеса с имоти.
    Изглежда лесно, но когато слагаш много пари, простите хора изведнъж изчезват, и всеки иска да ти ги вземе, твоите пари, твоя имот. За да има печелещи, има и губещи. Празно няма.
  • 14 петър

    3 1 Отговор
    ниските лихви не са в полза на купувачите,тъй като доведоха до покачване на цените.ниските лихви са единствено в полза на продавачите и впоследствие на банките,когато лихвите тръгнат нагоре.
  • 15 Alfa Romeo 156 TI

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Китаец":

    Загреб! Браво! Значи или имаш информация, или си напред с материала, а може и да е нюх. Каквото и да е, времето ще покаже, но паричките от наем си остават най-сладки!

    Коментиран от #16

  • 16 Китаец

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Alfa Romeo 156 TI":

    Загреб винаги
    София никога (вече)
    Никога не залагай на един кон (една държава)