Last news in Fakti

8 Юни, 2018 11:33 8 423 12

Град дава по 2150 EUR на месец на жителите си

  • швейцария-
  • пари-
  • граждани
Град дава по 2150 EUR на месец на жителите си - 1

Проведеният през 2016 г. референдум, да бъде въведен безусловен доход за всички граждани на Швейцария, не беше успешен. Привържениците на идеята, обаче не губят надежда да докажат нейната ефективност. Те дори вече са съгласували с властите на град Райнау (кантон Цюрих) да бъде проведен подобен експеримент в рамките на една година. В него ще вземат участие половината от жителите на града.

Автор на проекта е швейцарският режисьор Ребека Паниан, която е категорична, че въвеждането на базов доход има бъдеще и заслужава внимание. Райнау не е избран случайно. Според Паниан той се явява една „мини Швейцария”, която включва всички предимства на страната.

Средствата за програмата ще бъдат осигурени от различни институции. Експериментът се оценява на стойност между 2.6 и 4.2 млн. EUR. Тези, които са включени в в него, но получават над 2150 EUR на месец, ще трябва да върнат парите в рамките на 12 месеца след получаването им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ептен прос дибидюс тъп

    29 3 Отговор
    Приемат ли нови граждани?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 БЕНЗИНДЖИЯ

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ептен прос дибидюс тъп":

    ПРИЕМАТ ЛИ БАЙ ГАНЬОВЦИ И ДА ВИ Е УСПЕШНО ПРЕСЕЛВАНЕТО
  • 3 error

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ептен прос дибидюс тъп":

    Ако приемат-да стягам куфарите и аз.Тръгнам НЕЗАБАВНО.!!!
  • 4 бедняка

    14 2 Отговор
    Аз пък няма да отида, ще трябва да връщам пари........
  • 5 Дам

    24 3 Отговор
    Ганьо като чуе,че нещо дават някъде без пари и очичките му светват. Жалка пародия сме. Ням нищо безплатно в този свят. Нашето мислене и ценности са напълно изкривени, че богатството и благата не се създават с труд и умения, а с далавера, връзки и наглост....

    Коментиран от #9

  • 6 onq s konq

    7 6 Отговор
    Като дойдат руснаците и оправят нещата в България, ще даваме толкова по селата.

    Коментиран от #8

  • 7 Мнение

    7 1 Отговор
    Ако им премахнат банките ще ги видя какво ще правят. Сигурно ще започнат да се самоизяждат, но сега целия свят се отчита при тях и вече се чудят какво да си правят парите.
  • 8 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    То заради руснаците и техния социализъм сме на този хал. За 45 години селата обезлюдяха, а народът се научи да чака от държавата наготово.
  • 9 321

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дам":

    Само на Ганьо му светват очите ли? А на Джон и на Гюнтер, не? Всъщност сме наред от подобни философии - българинът е най-лош и българското не става. Сигурно никога не си излизал от селото си съдиш за сънародниците си от новините. И с труд и умения за съжаление "богатство" няма как да създадеш. Да живееш прилично - да. Но другото в много редки случаи и с голям късмет (интернет милиардерите) се получава без далавера, безскрупулност и непремерен риск. Бъфет, Сорос, Тръмп и други подобни вероятно са ти идеал за предприемачи?
  • 10 Именно

    5 2 Отговор
    "... ще трябва да върнат парите в рамките на 12 месеца след получаването им."
    Какъв точно е смисълът на този експеримент?!?
    Или това е по-скоро безлихвен кредит ... може би защото банките им имат прекалено много пари?
  • 11 ели

    3 0 Отговор
    Повече от месец бях в Швецария и обиколих почти цялата страна сравнение с останалите Европейски страни бих казал "Идиотска страна" навсякъде е с пари " от толетните до паркингите намирщи се в парка и гробищта даже " Моловете са плаща за паркинг. Навсякъде табели, вериги и бариери са затворени паркингите, Даже нивите има бариери. Всички паркинги имат номера и специално разрешение от полицията. Минималната за кола паркиран на улицата се плаща 50 франка на месец.( 1 евро около 1.16 франка) За най малкото викат полицията.Един пример ; когато паркирах кемпера си тъй като е по дълъг от лек автомобил едва не платих 1000 франка за това .че съм заел около 0.80см от мястото на другия автомобил .Близо до кофите за боклук има монтирани камери не дай се боже да объркаш вместо хартия хвърли стъкло от 500 франка почват глобите.С една дума казано. Казарма за най малкото глоби Цюрих е цигания пълен хаос.
  • 12 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо ще ми ги дават, като ще ги връщам след една година ? Това си е най обикновен безлихвен заем !!!