13 Юни, 2018 14:07 2 309 4

Гърция: Поевтиняването на жилищата се забавя

  • гърция-
  • жилища-
  • цени
Гърция: Поевтиняването на жилищата се забавя - 1
Снимка: Shutterstock

С 0.2% са се понижили цените на жилищата в Гърция през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата. Спрямо последните три месеца на 2017-а понижението е 0.4%, сочат данните на Централната банка на Гърция. Средно за 2017 г. поевтиняването при апартаментите ново строителство е 0.8%. За година по-рано спадът е 3%. При имотите от вторичния пазар обезценяването за миналата година е 1.2%, а за 2016-а – 2%.

Разглеждайки движението на цените на имотите по градове, то в периода януари-март в Атина поевтиняването е 0.1% на годишна база, а в Солун – 0.3%. За цялата 2017-а спадът в цените на жилищата в Атина е бил 0.9%, а в Солун – 1.4%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    12 1 Отговор
    В Гърция с тройно по-високи заплати и пенсии, много-по добра инфраструктура жилищата поевтиняват. В България поскъпват. В Гърция го няма българския феномен или патент като 90кв. апартамент след оглед се оказва, че е 50кв. Има и друга разлика - жилищата, които се продават, са в степен на пълна завършеност – подови покрития, пълно кухненско обзавеждане, модерно оборудвана баня. У нас в повечето случаи на цени, близки до тези в Гърция, се предлагат жилища само на замазка и шпакловка.

    Коментиран от #2

  • 2 456

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Ето, тъкмо вече знаеш къде да си купиш имот и къде да се преместиш да живееш :)
  • 3 янтра

    4 0 Отговор
    Имотният пазар е така,спадове възходи.В нормалните държави е така ,с неголеми %-ти.При нас е друго двуцифрен % ръст за много кратко време,но ако слушаш "експерт анализаторите" това е нормално.
    Наскоро и една сериозна транспортна фирма се зае с инвесто-стройтелство на кокетни жилища с отлична локация.(определено бързат здраво да звършат обекта)
    Накрая като надумкат всички едни милиони чужди(не изработени пари)в бетон,ще се разчита някой да ги купи,друг да наема. Никой не знае колко са реалните сериозно търсещи в момента купувачи на тези цени.Но се знае друго до 2 години ще се завършат много жилищни сгради в големите градове.
  • 4 Мая Бугова

    1 0 Отговор
    Кочините и катакомбите в Люлин струват 20 пъти по - скъпо от гръцка кокетна къща.Простащина.