Last news in Fakti

15 Юни, 2018 21:37 15 783 4

Нови данъци върху имотите въвежда Гърция

  • гърция-
  • данъци-
  • повишаване
Нови данъци върху имотите въвежда Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

В редица гръцки региони единният данък за собствениците на недвижими имоти – ENFIA ще бъде повишен. Министерството на финансите на южната ни съседка реши също така да се промени зонирането на плащане на налога. Това означава, че райони, в които досега данъкът е бил по-нисък, собствениците вече ще плащат по-висок. Общо в Гърция има 10 216 обособени зони. ENFIA ще бъде повишен в 3792, а в 2122 ще бъде намален. Ще остане без промяна в 3792 зони. От промените на данъчната ставка властите очакват да влеят в държавния бюджет 2.65 млрд. EUR.

По данни на министерството на финансите 23% от населението, или 1.4 млн. души ще платят по-малко ENFIA. За 62%, което е 3.9 млн. души няма да има промяна в данъка и те ще платят сума аналогична на тази от миналата година.

Налогът започва от 20 EUR, но достига значително по-висока сума, особено ако става дума за крайбрежието и туристическите зони. Годишно увеличението за един имот ще варира от 50 до 200 EUR. Минималната сума ще е 50 EUR.

Що се отнася до фирмите, над 60% от тях ще плащат по-нисък ENFIA.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лили Павлова

    13 1 Отговор
    Изключително интересна и подробно информативна статия. Много благодаря! Темата лично ме интересуваше и сега съм спокойна, че се осведомих.
    Дано не съм единствената, че ще е леко жалко толкова колосален журналяшки труд за един човек!
  • 2 qwerty

    10 1 Отговор
    То хубаво пишете за новини от април месец, но пояснете, че това увеличение се отнася за квадратен метър площ.
  • 3 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Не знам кое за какво се отнася, ама "мечката" заиграе ли в комшиите - чакай я у твоя двор !!
  • 4 jojo

    0 0 Отговор
    gluposti firmite v garcia plashtat 60 procenta danak tam ima progresivno dana4no oblagane