25 Юни, 2018 11:11 16 725 1

Дори специалистите не могат да си платят ипотеката

  • финландия-
  • ипотечен заем-
  • цена-
  • кредит
Дори специалистите не могат да си платят ипотеката - 1
Снимка: Shutterstock

Банките се превърнаха в основното препятствие при придобиването на жилище във Финландия и причина строителството в страната да не отчита ръст. Допитване сред агенциите за недвижими имоти показва, че основният препъни камък, с които се сблъскват собствениците на първо жилище са ипотечните заеми и всякакъв вид банкови услуги.

От Федерацията на финландските агенции за недвижими имоти (SKVL) отчитат, че банките „затягат” условията по отпускането на ипотечни заеми и дори висококвалифицирани служители с добри заплати изпитват затруднения при обслужването наподобен банков заем. Във висока степен това важи за жителите на Хелзинки, съобщава Helsinki Times.

Близо 80% от анкетираните агенции за недвижими имоти заявяват, че търсенето или леко ще нарасне, или ще остане без промяна в периода юли-септември 2018 г.

От 1 юли тази година финландската агенция по финансов надзор (FIN-FSA) намалява максималния лимит при отпускане на ипотечен заем до 85%.Единствено изключение се прави за хората, които купуват първо жилище. Те ще могат да вземат до 90% заем от стойността на жилището. Очаква се решението да доведе до ръст на сделките с недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИЛЕНА

    0 0 Отговор
    Дрън-дрън-дрън...В България винаги финансирането с ипотечните кредити е било на нива до 85% от стойността на имота.