Last news in Fakti

7 Юли, 2018 09:37 13 724 0

Държавата с най-занижени цени на имотите

  • румъния-
  • цени-
  • жилища
Държавата с най-занижени цени на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Най-занижени цените на недвижимите имоти през 2017 г. са били в Румъния, сочат данните на Европейската централна банка. За сравнение, преди 10 години северната ни съседка е била в другия край на класацията – сред най-надценените имотни пазари.

Румънците продължават да бъдат основната част от купувачите. Те не разглеждат придобиването на имот като инвестиция, поясняват местни анализатори. Румъния е страната с най-висок дял на собственост – 96% от населението притежава недвижим имот. Средно за държавите от Европейския Съюз този процент е 69%.

За първите пет месеца на текущата година строителната дейност се е понижила с 24.7%. Причината е липса на достатъчно работна ръка. Това означава, че 12 000 нови жилища, които са предвидени да бъдат пуснати в експлоатация през тази година, няма да бъдат завършени.

Ключов показател при определяне на това до каква степен даден пазар е над- или подценен е съотношението между средната годишна заплата и цената на жилищата. В Румъния този коефициент е коригиран три пъти от 2008 г. до края на 2017 г.

Поради високата вътрешна миграция реализирането на жилищни проекти е съсредоточено в градове като Букурещ, Клуж Напока, Тимишоара и Брашов. Там цените на жилищата отчитат ръст.

През тази година пазарът на недвижими имоти в Румъния няма да се сблъска със сериозни препятствия. Но ако цените излязат от контрол, задълбочи се кризата с набирането на работници и предлагането продължи да надвишава значително търсенето, то през 2019 г. има риск жилищния сектор да изпитва трудности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА