8 Август, 2018 10:47 3 990 5

Как се обзавеждат германците?

  • обзавеждане-
  • германия-
  • тенденции

Сива кушетка, ламинат на пода и секция в хола – така изглеждаше обичайният германски дом само допреди няколко години. А как се обзавеждат германците днес? Нека хвърлим поглед към техните холове, бани, спални и кухни.

Домът е важна тема за германците. Затова те влагат сърце и душа в него. „Погледнете на нещата от този ъгъл: предвид глобализацията, домът се превръща в централно място на човешката идентичност“, казва Урсула Гайзман, експерт по тенденциите в обзавеждането към Съюза на германската мебелна индустрия в Бон.

„Като обзавеждаме дома си по свой вкус, ние създаваме място, на което искаме да принадлежим. Пазим, оформяме и обичаме своя дом.“ Но как точно изглеждат домовете на германците? "Зюддойче Цайтунг" обобщава някои от тенденциите.

Холът

Проучване на шведския мебелен гигант „Икеа" разкрива, че холът е най-голямата и най-често ползвана стая в домовете на германците. В него централно място заема меката мебел. Когато избират фотьойли и дивани, германците се съобразяват с обичайните за тях навици. Предпочитани са големите мултифункционални холни гарнитури, които могат да се свиват и разтягат. Освен тях, важен елемент от холното обзавеждане е и секцията. Както при диваните, и тук германците клонят към раздвижени шкафове и рафтове с разнообразна функция.

Банята

Банята е най-малката стая в германските жилища, но по значението, което ѝ се отдава, тя се нарежда на трето място. От изследване на Съюза на германската санитарна индустрия става ясно, че години наред банята в домовете на германците е била около 6 кв. метра, но в последно време се наблюдава увеличение, като към момента размерът на средностатистическата баня в Германия е около 9 кв. метра. Промените обаче стават бавно, казва Йенс Вишман от Съюза на германската санитарна индустрия. Повечето германци правят ремонт на всеки 20 години, казва още той. Затова баните им все още изглеждат както в началото на века: бели плочки, мивки, вана или душ и тоалетна чиния. „При новото строителство и след ремонт вече се слагат душ кабини", разказва Вишман. Той твърди, че все повече германци заменяли белия цвят с нещо по-ярко.

Банята се е превърнала в място за отмора и грижи за здравето, като хората прекарват в нея средно по 40 минути на ден. „Ваната се ползва едновременно за почивка, лечение и профилактика на здравословни проблеми“, споделя Вишман. „Медицинските вани са популярни не само сред възрастните хора."

Въпреки възможностите за дигитализация, като напр. огледало с вградено LED осветление и тъч скрийн, повечето германци предпочитат по-традиционното обзавеждане. „Разбира се, всеки намира съвременните уреди, които пестят вода, за прекрасни. Но чешма с тъч скрийн? Тук германците теглят чертата.“

Кухнят

„Макар повечето модерни кухни да представляват бокс в хола, хората гледат на тях като на отделна стая“, разказва Фолкер Ирле от асоциацията „Модерна кухня“. Г-образни кухни, кухня с остров за готвене, широки или тесни плотове: изборът е голям. А мястото за хранене? „Понякога хората се спират на висока маса и бар столове – идеални за закуска в дните, когато бързаме за офиса“, споделя Ирле.
Тъй като гостите във всекидневната имат изглед към кухненското пространство, германците държат на висококачественото обзавеждане. „Висококачествени повърхности, добре подредено помещение, с електроуреди, които се сливат с интериора", разказва Ирле. Повечето кухни са бели, обстановката говори за качество, но не и лукс.

В германските кухни телевизорите се срещат рядко. За сметка на това музиката се радва на особена популярност. Кухнята е уютно пространство, в което германците често сядат и разговарят. Но за истинска почивка предпочитат хола. В бъдеще границата между кухня и хол ще се заличава все повече. Кухненското пространство ще заема все по-централно място във всекидневната, смятат експерти от мебелния сектор. Фолкер Ирле даже предрича: „Хората първо ще обзавеждат кухненското пространство. Спрямо него ще оформят всичко останало в хола.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 4 Отговор
    Обзавеждат се с помоща на пари, защото имат и живеят в нормална държава.
  • 2 Зигфрид

    4 10 Отговор
    Благодарение на Б.Б и ГЕРБ и сега новите български жилища изглеждат по-добре
    добре и от германските и ще стават все повече и повече.Бойте се от БСП и Нинова .Ще живеете в Коптори .Само първите 6 месеца на 2018 са построени 24000 жилища .

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Баш майстора

    13 0 Отговор
    Все повече "германци" обзавеждат жилището си с традиционни артикули като ръчно тъкани килими. За дневната предпочитанията са насочени към голям П-образен диван около наргилето, а пред входната врата да има удобен парапет, където германеца да завърже камилата си, когато се прибира вкъщи.
  • 4 Читател

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зигфрид":

    Леле какъв идиот! Колко стотинки ще вземеш за тази глупост?
  • 5 отврат

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зигфрид":

    В БГ има 2 вида строителни фирми - едните под чадъра на комунистите от ГЕРБ, ДПС и БСП, лапащи и преразпределящи обществени поръчки и фирми, подложени на жесток рекет от мафията, контролираща надзорните органи - енерго, общини, ВиК и тем подобни.