13 Август, 2018 11:53 2 797 2

Екзотична държава привлича инвеститори

  • панама-
  • покупка-
  • жилища-
  • цени-
  • инвестиции
Екзотична държава привлича инвеститори - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на имотите в Панама са средно с 10% по-ниски от пика през 2008 г. Независимо от ръста на продажбите стойността на квадратен метър жилищна площ се понижи най-вече поради спадът на наемните нива, обясняват специалисти.

„Най-лошите време за местния пазар на недвижими имоти са зад гърба ни. Броят на продажбите стабилно расте, като значително повишаване имаше през втората половина на 2017 г. В същото време цените не бързат да се повишават, поради нестабилния пазар в сегмента на наемите”, казва Люси Хейнс, собственик на агенция Panama Realtor.

Повечето чуждестранни купувачи търсят имоти в известни локации като Punta Pacifica, Cinta Costera и Costa Del Este, както и в двата нови комплекса – Ocean Reef и Santa Maria. Цената на квадратен метър жилищна площ варира между 1610 и 2150 USD в зависимост от района, вида жилище и дали е ново или старо строителство. Луксозните имоти се търгуват в широкия диапазон от 300 000 USD до 2 млн. USD. В района на тихоокеанското крайбрежие къщи с две или три спални се продават срещу 200 000-400 000 USD.

Сред чуждестранните инвеститори най-многобройни са гражданите на САЩ и Канада. Следват тези от Венецуела, Колумбия, Бразилия, Русия, Франция, Германия, Испания и Италия. Болшинството от купувачите са пенсионери. В последно време се наблюдава приток и на китайски купувачи, след като между двете държави бяха установени дипломатически отношения през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КостаРика

    3 1 Отговор
    Благодаря, но точно на екватора, в латино страна, индианци, гаден климат и природа, развиваща се страна, бъкана сигурно с корупция, наркотици, диващина. ще се въздържа.
  • 2 ДОКО

    0 0 Отговор
    ТУК И СЕГА Е МОМЕНТА ПАРТИЯ ГЕРБ ДА ЗАМИНЕ И ДА ИНВЕСТИРА В ТАЯ ДЪРЖАВА..ВИЖДАМ ГОЛЕМОТО БЪДЕЩЕ АКОТ В ПАНАМА СЕ ЗАСЕЛЯТ БОЙКО ЦЕЦКО ЦЕЦКА И ЛИЛИТО ЗАБРАВИХ И АНТОН ТОДОРОВ..