Last news in Fakti

15 Август, 2018 14:11 4 359 4

Гърция удари на камък при отчитането на данъци

  • гърция-
  • данъци-
  • наем-
  • хотел-
  • туризъм
Гърция удари на камък при отчитането на данъци - 1
Снимка: Shutterstock

Специалната електронна система, която трябва да отчита тези собственици, които отдават под наем част от жилищата си чрез онлайн платформи като Airbnb, все още не е пусната в действие от гръцките власти. Така в хазната не влиза доста висок процент от данъците, свързани с туризма - основният сектор, който поддържа икономиката на южната ни съседка.

Още през януари тази година влезе в сила закон, според който частни лица или организации, са длъжни да декларират доходите си от краткосрочно отдаване под наем. Планираше се създаването на специален софтуер, който да събира и обработва информацията.

От друга страна, хотелите и всички съпътстващи търговски дейности продължават да получават приходи, а държавата така и не успява да си събере данъците от тях.

По данни на официалната статистика, в платформи като Airbnb има над 8000 имота за краткосрочно отдаване под наем в Атина и над 18 000 на остров Крит. Всеки имот носи на собственика му средно по 1000 EUR на месец.

Загубите от този вид отдаване под наем е близо 525 млн. EUR на година, сочат данните на Сметната палата на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    13 0 Отговор
    Демокрацията има една цел, да събира налози от обикновенните хора и да ги изнася в държавите износители на демокрация !
  • 2 Мършата

    0 2 Отговор
    Няма толкова измекяри.... Акото цапа....Трябва да има ибрикчии.... Отлично да подмиват гъ..вете
  • 3 гост

    10 0 Отговор
    За гърците не знам,но в България е ад. Събирал си пари през целия си живот-почни 60години и ако си имал възможност да си продал малко наследена земеделска земя ,то тогава примерно си купил една никакаква гарсониерка за да я дадеш под наем и да си помагаш на мизерната пенсия,а между другото си харчил пари за да я приведеш в приличен вид за наем и всичко това със собствени средства.Обаче тъпата държава ти иска данък върху прихода, а не прави сметка за разходите които си похарчил.Би трябвало за да плащаш данък да си намаляш разходите като във фирмите/печалбата/.Но тук ти поставят условие само някакви малки проценти.Те големите политици с могото пари не ги интересува за следния човек-само давайте данъци за тоя дето клати гората/вятъра/.Ами да сит на гладен не вярва. Дано се наядат ,дано им стигне някога......
  • 4 hmhmhm

    0 0 Отговор
    Само не мислете Гърците че са бедни. Да си гледаме в нашата паница. Малко мисъл ама малко вложете така или иначе парите от чужденците се вливат в гръцките граждани а гръцките граждани си харчат парите там. Не мислете държавата както и да е