14 Август, 2018 11:22 3 693 2

Инж. Йовев: Оцветяването не определя дали може или не да се строи върху имота

  • варна-
  • мррб-
  • камара-
  • йовев-
  • пристанище-
  • плаж

Оцветяването на границите на кадастралната карта не означава, че върху имот с определен цвят може или не може да се строи. „Картата, там където е жълта, а сградите кафяви или сиви, е направена, за да е в улеснение на гражданите. Оцветяването беше реализирано от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) през 2016 г. с цел онагледяване на специализираните карти. Картите са публикувани в PDF формат, но няма как да бъдат сложени върху имотите, тъй като границите на специализираните карти не са имотообразуващи. Това е компромисно решение да оцветим местата, където има природни забележителности”, каза за ФАКТИ заместник-министърът на регионалното развитие инж. Валентин Йовев.

Уточнението се наложи, тъй като от неправителствената организация „Камара на геодезистите“, която не е официалната браншова организация по смисъла на Закона за геодезията и картографията, заявиха, че има промяна в кадастралната карта. Въпросният парцел, върху който се планира да бъде изградено рибарско пристанище във Варна на 26 юли е било оцветено в жълто, а на 9 август то вече е прозрачно. Това председателят на неправителствената организация „Камара на геодезистите в България” Йоан Каратерзиян определи като „внезапно изчезване на част от морския плаж край варненския кв. „Аспарухово””.

26 юли 2018 г.

9 август 2018 г.

Инж. Йовев, уточни, че дори служителите на Агенцията не виждат това оцветяване и целта му е била да е в улеснение на ползвателите. Има обаче места, на които се правят корекции на ръка. „Не е направено автоматично. Обектите по Закона за черноморското крайбрежие не са много. Дюни и природни забележителности има само от Бургас надолу. Във Варна и Добрич няма. Там има други неща”, каза инж. Йовев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 геодезист

    13 1 Отговор
    Мафията определя. Дали може...
  • 2 Mda

    2 0 Отговор
    Този е абсолютно прав до момента, че дюни имало само от Бургас надолу - малоумник, а при Крапец, Дуранкулак, Шкорпиловци (най-големите плажове в дължавата) какво е? Камъни? Разбирам и , че не са забележителности. Българска простотия.