22 Август, 2018 09:37 10 439 14

Дисбалансът на имотния пазар има и плюсове

  • перфанова-
  • жилища-
  • търсене-
  • предлагане-
  • дисбаланс
Дисбалансът на имотния пазар има и плюсове - 1
Снимка: М. Богданова ©

Съществуват квартали, в които липсват много възможности за ново строителство като Иван Вазов, Изток, Изгрев, Гео Милев, Яворов, Докторски паметник – все добре планирани територии още през 60-70 години на миналия век. За тях е характерно наличието на повече жилищни кооперации, отколкото къщи с дворове, повече свободни пространства около сградите, а не празни терени за строителство. В същото време тези квартали са търсени от клиентите. И логично там преобладават сделките със старо строителство.

„Не е важно да търсим решение на дисбалансът, който съществува на пазара на недвижими имоти. Той има и много плюсове – държи пазара горе, а кварталите без презастрояване”, казва за най-големия а недвижими имоти imot.bg инж. Ирена Перфанова, член на УС на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Според нея, обаче е важно да се търсят решения в кварталите, където има обратния дисбаланс – повече предлагане, отколкото търсене. Това се случва в райони, където са преобладавали къщи с дворове и в новоизграждащите се територии като Манастирски ливади, Кръстова вада, Малинова долина. Квартали като Люлин, Надежда, Овча купел се развиха благодарение на това, че метрото стигна до тях, а те имаха много зони за усвояване в ново строителство. И именно там започва да се наблюдава пренасищане на пазара.

„Градското планиране и добрата дисперсия между различните райони на града могат да доведат до известно регулиране на дисбаланса. Но казвам до известна степен, защото за да изграждаш нещо ново, трябва да има и място, където да го правиш. Положително за пазара би било развиването на нови територии, които тепърва ще се изграждат да става с предварително сериозно планиране не просто като регулация, а и като концепция – да се знае още в проектна фаза кой ще е онзи притегателен център, който ще премести хората да живеят в новата отдалечена зона. Това може да са социални удобства, бизнес и търговски центрове, зелена градска среда, учебни и детски заведения, добра мобилност и други, и всичките в симбиоза, а не само единични фактори”, обяснява инж. Перфанова.

Бъдещето на архитектурата е много различно от онова, което сме свикнали традиционно да наблюдаваме до момента. И за да го реализираме или трябва да събаряме и да обновяваме, или трябва да развиваме нови територии. Процесът на строителство няма да спре, но ще има моменти, в които търсенето ще е по-слабо от предлагането и това ще дърпа пазара надолу. Така той сам се регулира срещу вечния стремеж нагоре.

„Дисбалансът при свръх предлагане може да се контролира чрез количеството издадени разрешителни за строеж в една територия и предназначението на бъдещите сгради. Но това означава да имаме сериозна база за статистика, на която да се стъпи и да се планира. Пак стигаме до планирането. Иначе настъпваме инвестиционните интереси и вместо да контролираме пазара, може да го спънем да се развива”, допълва инж. Перфанова.

С две думи – перспективното териториално планиране на населените места като концепция и контролът на изпълнението са ключови за овладяване на дисбаланса. Урбанизмът е професия на бъдещето, защото предстои колосална трансформация на начина на живот в големите градове, която ще наложи промяна и на облика им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    39 8 Отговор
    Върти го, сучи го - купувачи няма

    Коментиран от #2

  • 2 Да ама не

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Купувачи има, но не за имоти с измислени квадратури, триъгълни стаи, скосявания и пр."екстри"... Особено привлекателни са в Студентски град -стотици килийни "жилища" по 20кв. в 10 - 17 етажни сгради фасадите на които са окичени със стотици капещи външни тела на климатици свъзани с мрежа от тръбички.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Да ама не":

    Имайки предвид какво се предлага на пазара мога само успех да пожелая

    И пак стигаме до момента че няма купувачи, било то и заради предлаганите имоти

    Поздрави
  • 4 ЗАБРАВИХ ГО

    12 2 Отговор
    Още нищо не се споменава за цените?! Същите тези "измислени" /защото не може да предлагаш 16 кв.м. - кухня , трапезария дневна и 10-12 кв.м. спалня / жилища по 800-1000 евро на чертеж, после по 1100-1200 евро на шпакловка и замазка при това още преди акт 16 и т.н.
  • 5 Ххх

    17 7 Отговор
    При тези цени предпочитам да си взема жилище на Карибите или в Маями. Дори ще ми излезе много по-евтино, че там на тези цени имотите вървят с обзавеждането.На базата на високите доходи ли в Бг са тези безумни цени?
  • 6 Росица

    6 4 Отговор
    Жилища на безумни цени има, но това не е за бедните хора с мизерни заплати. Всичко е без бонове скъпо. Прадавайте жилища на нормални цени.
  • 7 Столичанин

    8 6 Отговор
    ЦЯЛАТА страна се изсипа в София(и това я унищожи булвално)....много трудно,дори в центъра се среща някой,да не говори на диалект.....е лак да са ниски цените....апропо...скоро бях в Димитровград,Хасковска област...та там тристаен нов е 79000€,колко трябва да е в София?

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 tujno broker4e

    7 0 Отговор
    :D Платена статия да се купува в калчищата на

    Публикувано във факти.бг: Манастирски ливади, Кръстова вада, Малинова долина

    където е бъкано с частни улици и имоти. трябва да се облага комисионната на брокерите с 20% ддс и ежегодна данъчна проверка дали си декларират измамните сделки!!!
  • 10 КО НЕ

    11 0 Отговор
    В момента банките пазаруват балъци. Парите на банките няма да свършат. Но балъците ще намалеят защото имат само един живот за продаване :D
  • 11 Още един Столичанин

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Столичанин":

    Много си прав-какъв добър град за живеене беше, а сега какъв е. Между другото минусите са ти вероятно от тези, за които си писал /не че има значение това, но те са далеч от същността на написаното/.
  • 12 Цоньо

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Столичанин":

    Бах въ у столичанити ни знайти ут куя странъ съ държи сапа. Ний бачками и затуй имами апартаменти. Вий чакати на тати и живейти с майките си вместо с пички.
  • 13 ела

    4 0 Отговор
    От 30 години строим върху старата инфраструктура и вечно търсим виновни и в случая са тези които са строили преди 40-50 години. Благодарение на зелените площи оставени пред и около блоковете паркираме колите си вече са недостатъчни .Нищо ново не можем да създадем( имам предвид големите градове нови райони с нова инфраструктура ).
  • 14 Ееее

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Столичанин":

    Аз пък сега отворих imot.bg и там най-скъпия тристаен в Димитровград е 39500 EUR...