7 Септември, 2018 17:21 4 850 4

Наем равен на 179 часа работа в месец

  • студенти-
  • наем-
  • жилища-
  • централна европа
Наем равен на 179 часа работа в месец - 1
Снимка: Shutterstock

Будапеща се оказа една от скъпите столици за тези, които са решили да учат там. Причината е, че наемите на жилища са изключително високи. От застрахователната компания CIG Pannónia са изчислили, че на студент ще му е нужно да работи 179 часа на месец, за да може да си позволи малък самостоятелен апартамент. Подобна е ситуацията и в повечето централноевропейски столици. Става дума за обзаведен имот от 25 кв.м.

От компанията са направили сравнение на месечния наем на подобен тип имоти в няколко европейски столици. Оказва се, че най-висока рента ще платят студентите, решили да получат висшето си образование във Виена – 870 EUR на месец. Второто и трето място са за Прага и Будапеща, съответно 720 и 520 EUR на месец. Следват Варшава със 720 EUR и Братислава със 470 EUR. На последно място с месечен наем от 340 EUR е Букурещ.

Независимо от високата рента във Виена, месечният наем не е чак толкова висок, тъй като се компенсира от по-високата цена на труда. Ако трябва да се направи сравнение колко часа на месец студент от Виена трябва да прави бургери например, то времето е два пъти по-малко в сравнение със своите колеги от Централна Европа. За австрийската столица то е около 90 часа, а за останалите столици около 180 часа на месец. Основният проблем е в Унгария – бързият ръст на цените на жилищата през последните години доведе и до ръст на наемните нива. Затруднение при наемането изпитват не само студенти, но и работещи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въй въй

    7 6 Отговор
    Будапеща е много красив град и подобни цени са до някъде оправдани, да не говорим за качеството на живот там. Иначе у нас при наем над 600-700лв в София е по-добре да се помисли за покупка. Сега поне избор има и в някои квартали се строи много, не е като преди 5 години. И метрото вече не е само в 2 квартала, дори до 6-7 години ще покрива по-голямата част от София. Иначе все още има хора които продават някоя панелка или мухлясала тухла обрасла в храсталаци и без асансьор за 100 000 + евра, но тарикати винаги ще има.

    Коментиран от #2

  • 2 Янко

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "въй въй":

    Пишеш пълни глупости ,в момента новото строителство струва над 1200евро квадрата ..покупката на апартамент при тези ниски заплати е равно но харакири ...да не говорим че в момента имотния балон е пред спукване а качеството на строежите е под всякаква критика ...наема за млади хора с неясно бъдеще и работа е единственото решение за сега.

    Коментиран от #3

  • 3 смях

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Янко":

    Ти пишеш пълни глупости. В София има и цени по 700 евро ново строителство, всичко е въпрос на локация. 1200 евро е съвсем нормална цена ако става въпрос за нещо на добра локация и с добро качество, дори е ниска. Ако чакаш големия срив на цените - няма да стане този път. Малко са балъците вече, те изгоряха още 2008ма. Могат да паднат цените на некачествени сгради и с лоша локация, останалото ще задържи цена. Дори да има спад в цените ще се вдигне лихвата, така че пак ще дадеш същите пари. Иначе всеки сам си преценява кога да купи. Ти наливай още 10 години докато се сринат цените в наеми, пък после голяма работа, че си "спестил" 10 000лв - нали пак си ги дал за наем.
  • 4 ФАКТ

    5 6 Отговор
    Тя покупката в София на апартамент,излиза двойно и тройно по-скъпа от обявените цени !!! Кой може да си го позволи при тия заплати ???? Само богатите крадливи бизнесмени,забогатели незаконно !!!!!