Факти.БГ

Всеки втори хазяин нелегален

За година хазната облага близо 646 млн. лв. приходи на наемодатели

Венцислав Михайлов

Всеки втори собственик, даващ жилището си под наем, го прави нелегално, научи в. „Монитор“. Според Константин Пандов от посредническата агенция „ЕППИ“, сега броят е им е над 50% от общия, но допреди години делът е бил много по-голям и е достигал 90%.

„С въвеждането на плоския данък от 10 на сто, който е много по-малък от преди, постепенно броят им започна да намалява“, обясни брокерът. „Навремето данъкът за сумите, получени от наеми, се изчисляваше по скалата на доходите и понякога надвишаваше и 30%. Сега има по-голяма възможност собствениците да имат реални и легални доходи“, добави Пандов.

Мая Иванова от агенция „Явлена“, потвърди, че над половината от наемодателите не декларират приходите си от наеми, въпреки че немалко от тях имат сключен договор със своите квартиранти. По думите й това става отчасти ясно, след като собствениците откажат да посочат банкова сметка в договора за наем. Другият признат е, когато наемодателите не желаят да сключват договори с фирми. „Със сигурност поне половината собственици на жилища и дори повече с квартиранти не декларират доходите си от наемите, които получават“, подчерта Иванова.

Наско Атанасов от „Виктория инвест“ ,обясни, че на имотните брокери не е работа да следят дали хазяите, с които работят, си декларират доходите от наем в данъчното. „В момента няма задължение договорът за наем да бъде обявяван, както беше преди. Това се прави в данъчната декларация. За апартаментите, които са оставени от собственици, живеещи най-често в чужбина, всичко се декларира. Като в някои случаи от агенциите имат пълномощно да подават данъчните декларации за това“, добави той.

България