12 Септември, 2018 09:09 1 376 3

Четвъртък ще стане ясно ще се споразумее ли царят за имотите

  • сакскобургготски-
  • имоти-
  • споразумение
Четвъртък ще стане ясно ще се споразумее ли царят за имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Държавата все още не е изпратила в съда в Страсбург становището си за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за „царските имоти”. Срокът, който ни определиха от Европейския съд по правата на човека, изтича в четвъртък.

От Министерството на правосъдието обясниха, че към момента не е обсъждано сключване на приятелско споразумение по делото. Личните имоти на Симеон Сакскобургготски и фамилията му са отделени в отделна графа в единствения списък, прилаган към всички дела за имотите на семейството. От него става ясно, че тези имоти са били държавни само в периода на социализма според адвоката на Сакскобургготски Валя Гигова. „Не може всеки български гражданин, комуто са отнели собственост без правен акт, да може да си възстанови имота, а пък Царя да не може”, каза тя, цитирана от bTV.

Адвокатите определят и като нелепи твърденията на държавната защита, че не може да се установи идентичност на имотите, закупени от цар Фердинанд с двореца „Врана”, защото имало само документи за ниви и ливади.

„Става дума за ниви в местността Горни Лозен. Горни Лозен не е „Врана”, заяви адвокатът на държавата Мариана Попова. „А в актовете на нашите деди какво пише – жълтите павета ли? Напротив, пише също ниви и ливади”, попита Валя Гигова.

От другата седмица започва да тече едномесечният срок, в който Сакскобургготски ще трябва да се запознаят със становището на правителството и да поискат обезщетение от съда в Страсбург. Решението на съда може да дойде и след година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 1 Отговор
    Никакво "споразумение"!! Че кой е той, че една цяла държава да се "споразумява" с него ?! Имаме ли изобщо някакво достойнство?!!
  • 2 гост

    9 1 Отговор
    Кога го короноваха тоя крадлив дедо та "цар" бил? Баща му може да е бил, ама той..... И да со ходи и повече няма кво да пишете за него.
  • 3 бббббб

    3 0 Отговор
    Тоя дърт престъпник е за затвора