Last news in Fakti

5 Декември, 2018 14:11 3 951 5

Швеция: Продават се рекорден брой нови жилища

  • швеция-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • цени
Швеция: Продават се рекорден брой нови жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Рекорден брой нови жилища в средния ценови сегмент се предлагат на пазара на недвижими имоти в Швеция. Само през ноември тази година са купени 13 759 нови апартамента, което е с 15% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Най-много сделки са регистрирани във Вестра Йоталанд, регион разположен в северната част на страната. Ръстът на предложения на нови жилища за година тук е 79%. В Сконе (най-южната историческа провинция на Швеция), също се наблюдава значителен ръст в предложенията на новопостроени жилищни единици. В столицата Стокхолм предложенията отчитат едва 11% ръст.

„На пазара днес има свръхпредлагане на жилища и ново, и старо строителство, което дава по-голям избор на купувачите. Но дори да се абстрахираме от по-слабата конкуренция, значителен спад в цените не се регистрира. От пиковата за пазара 2017 г., към днешна дата цените са се понижили едва с 10%”, казва Свен-Ерик Кристенсен, регионален управител на компанията за недвижими имоти Bjurfors.

Пазарът в Стокхолм се развива по-бързо в сравнение с останалите региони на скандинавската държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    5 0 Отговор
    Уважаема, Милена!

    Моля, пишете за нашия си пазар. Стига с чуждия.

    Нашия в момента е доста интересен.

    Нещо за бума на строителството в Младост, София?
  • 2 Зорлем

    4 0 Отговор
    Брей, брей, миналата година ограничиха законово максималния срок на ипотеките на 120г (няма грешка - сто и двайсет години!) и народа започнал да купува. Явно хората са се успокоили, че само децата и внуците ще ги изплащат тези жилища, та пра-внуците вече ще са свободни.

    Коментиран от #3

  • 3 Азз

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    Не зная колко малоумен трябва да си, за да вземеш ипотека със срок 120г. Не зная и колко малоумен е този, който ще ти я даде, да ще прибере повече лихви, но риска от спиране на плащанията е прекалено голям. Понеже не ми се смята особено и намери някакъв прост калкулатор в интернет, който може да смята само до 50 години. При кредит от 100 000 лева за 50 години и годишна лихва 4%, ще платиш повече от 130 000 лева САМО лихва. За период на кредита от 20 години ще са около 45 000 лева лихва. При 50 годишния вноската е 400 лева, при 20 годишния е 600 лева, да това са си 50% отгоре, но са също и 85 000 лева хвърлени на вятъра. Тази сметка чисто и просто показва, че ако не можеш да си позволиш да изплатиш кредита за максимум 20 години, да не казвам и 15, просто трябва или да потърсиш нещо по-евтино или да събереш още някоя друга година за самоучастие в покупката.

    Коментиран от #5

  • 4 Емил

    7 0 Отговор
    Да аме не. Лихвата ми в Швеция за ипотечния ми кредит не е 4% а, е 1.75%.Айде сега смятай.
  • 5 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Азз":

    А не знам, не разбирам. По спомен въведоха ограничението от 120г, защото по онова време средния, да повторим - средния, период на ипотеките беше около 140 години или нещо подобно. С други думи изиза, че явно имат ипотеки по 200 и повече години. Пак ще кажа, не знам, не разбирам...