Last news in Fakti

18 Април, 2019 15:43 3 285 2

Най-горещият имотен пазар

  • хонг конг-
  • жилища-
  • цени

Жилищата в Хонг Конг поевтиняха, но не достатъчно

Най-горещият имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо, че през втората половина на 2018 г. цените на жилищата в Хонг Конг спаднаха с до 10%, това е пазарът, който през последните 10 години остава най-скъп. Основният фактор, допринесъл за поевтиняването на имотите, е търговската война между Китай и САЩ. „Други причини са повишаването на лихвените проценти в САЩ, забавяне икономическия ръст на Китай и Хонг Конг и неопределеността в резултат на Брекзит”, казва Ко Кенг Шинг основател и управител на Landscope Christie's.

През първото тримесечие на текущата година се отчита лек ръст в цените в рамките на 11%-2%. Това се дължи на възстановяването на фондовите пазари, спиране на процеса на повишаване на лихвените проценти и възможност да бъде решен търговският конфликт между Щатите и Китай.

Най-малките жилища са най-търсени, както и супер луксозните апартаменти. Цената на квадратен метър при последните достига до космическите 178 690 USD. Купувачите на елитни имоти предпочитат райони като Peak, South Side и Mid-Levels.

Плановете са през следващите 5 години да бъдат построени 97 445 жилищни единици, с цел „смекчаване” на жилищната криза. Поради острия дефицит на земя на острова ще бъдат премахнати стари сгради, на чието място ще изникнат нови с по-оптимално разпределение на площите. Също така се планира да бъдат изградени и изкуствени острови. В централен и западен Хонг Конг се очаква годишно да се изграждат между една и две сгради.

Средно между 24 760 и 27 450 USD/кв.м е цената на жилищата от вторичния пазар, а на новите 48 000-54 900 USD/кв.м.

Доколкото чуждестранните инвеститори трябва да платят допълнителен данък в размер на 30% при покупката на жилище, те предпочитат наема пред придобиване на собственост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Ще се мести видяло се е.
  • 2 Балон

    4 0 Отговор
    За какъв балон в България говорите?! Я вижте в чужбина как купуват на 178 690 USD квадратния метър! Моя направо ви го подарявам на 1200 евро квадрата. Айде, купувайте бе! От 2016-а ви чакам да го купите, ама нейсе - ще почакам още година-две... Или три...