Last news in Fakti

8 Май, 2019 18:53 3 059 4

Улесняват достъпа до издаване на скици

  • кадастър-
  • промени-
  • закон-
  • йовев-
  • скица

„Много време се борихме. Това е къртовски труд на много хора, който доведохме до разумен финал”, каза за ФАКТИ инж. Валентин Йовев

Улесняват достъпа до издаване на скици - 1
Снимка: Shutterstock

Частни геодезисти, които имат практика минимум 2 години, вече ще имат право да издават кадастрални карти на хартиен носител. Това е една от основните промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които дават възможност за създаване на нови точки за достъп до услугите на кадастъра с цел подобряване на административното обслужване приети окончателно от народните представители на днешното пленарно заседание.

„Намалява се административната тежест и това не е малко. Цената е същата. Голямата полза е във връзка с обслужването. Промените касаят и специализирани карти и редица други параметри. Те са 10 страници и едва ли може да се коментират общо. Много време се борихме. Това е къртовски труд на много хора, който доведохме до разумен финал. Промените са много, интересите, които се засягат са също много, но мисля, че редакциите са много добри и за геодезистите, и за гражданите, а и за държавата. Държавата няма да изгуби нищо, освен това, че няма да има нужда от толкова хора по гишетата, тъй като се надяваме, че по този начин потокът от хора ще бъде разсъсредоточен до всички точки за достъп, които са на правоспособните лица. Ако лице, което е от по-отдалечен район, досега трябваше да ходи до областния град, за да си извади скица, а сега това може да го направи геодезиста в съответния град. Това е голямата полза”, коментира за ФАКТИ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство инж. Валентин Йовев. „Досега скици можеха да се издават при нотариус, като той я е заявява електронно. Правоспособните лица също имат съответния номер. Под този номер се знае кое правоспособно лице е поискало скицата. Досега можеше направо при нотариуса също да се извади скица, но последните, тъй като не се чувстваха сигурни, ползваха услугата, но не толкова често, колкото биха я ползвали правоспособните лица. Промените са една възможност в повече за хората, защото удобството е, че ако има проблем в скицата, то при това правоспособно лице той може да го отстрани. Досегашната практика беше, че се отива в кадастъра, иска се и се издава скица, вижда се, че нещо не е наред и лицето започва да търсиш правоспособно лице, което да направи скица за проектно изменение, а сега може да се направи направо в офиса на лицето”, пояснява инж. Йовев.

Строежите, обекти на кадастъра, не се въвеждат в експлоатация, ако не са нанесени в кадастралната карта и в кадастралните регистри, е друга промяна, която гласуваха депутатите.

С промените се изменя и Законът за устройство на територията, с което се цели облекчаване на административната тежест при провеждане на процедурата по въвеждане на строежи и сгради в експлоатация, като за възложителя на обекта отпада задължението да предоставя документ, доказващ, че обектите са нанесени в кадастралната карта и кадастралните регистри. Възложителите ще посочват идентификатор на обекта на кадастъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    7 0 Отговор
    инж. Йовев да беше погледнал към Франция , от която черпехме опит за новия закон за кадастъра. Там отношението нотариус - геодезист е по различно.

    Коментиран от #4

  • 2 Просто е

    12 3 Отговор
    Доходите от дейността отиват в "наши" хора, а разходите остават за държавата.
  • 3 А дано ама на дали

    3 2 Отговор
    За два реда написани от геодезиста ще искат по 500 лв. хонорар. Дано да не съм прав но ще започнат и злоупотреби, особенно по малките населени места.
  • 4 Фладо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    Заинтригува ме, би ли пояснил, моля?