Last news in Fakti

13 Май, 2019 14:05 5 683 9

Ограничение при препродажбата на жилище в Амстердам

  • амстердам-
  • холандия-
  • цени-
  • наем-
  • ограничения

Може да се продава най-рано 3 години след покупка

Ограничение при препродажбата на жилище в Амстердам - 1
Снимка: Shutterstock

Минимум 3 години трябва да е живял купувач на жилище в Амстердам в него, за да има право да го препродаде. Новото изискване беше одобрено от общинските власти на холандската столица и има за цел да ограничи спекулативното придобиване на апартаменти.

Ограничението ще обхване имотите от средния за Амстердам ценови сегмент, а именно от 175 000 EUR до 297 000 EUR. Ако все пак новите собственици решат да превърнат по-бързо имота отново в пари, то те ще търпят санкции. Последните няма да касаят хора, които могат да докажат, че са в затруднено финансово положение и искат да си набавят свежи пари чрез продажба на недвижимо имущество. Все още не е посочена датата, в която ограничението влиза в сила.

Промяна има и на пазара на наеми. Работи се по законопроект, който ще даде правомощия в общините с дефицит на жилища да може да се въвежда таван на наемите при новите договори до даден процент от данъчната оценка на имота. През март също така се обсъди и въвеждането на ограничение за отдаване под наем на жилища от първичния пазар, за да може да се намали дефицитът при покупката на този тип имоти.

През миналата година цените на апартаментите в Амстердам се повишиха с 8%, като достигнаха средна стойност от 448 000 EUR. За периода 2005-2017 гг. наемните нива са отчели 40% ръст като средно домакинство трябва да отделя от месечния си бюджет 1160 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейски ценности

    24 12 Отговор
    Комунизъм по холандски, къде отидоха човешките права, а правото на частна собственост !?!? Аве направо да им ги национализират и Колхоз и Комуналки !

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Българина

    16 12 Отговор
    Какво стана с демокрацията и свободния пазар? Нъл уж 30 г ни облъчват че той бил истината и живота? Социализма е бъдещето за жалост на либерастията и толерастията... Май ще е по скоро отколкото се очакваше
  • 3 Неее

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Европейски ценности":

    Не си прав. Това всичко в цяла европа е в резултат от комунистическота политика на ЕЦБ от 5 години да печата пари и да дава минус лихва по депозитите, от което куцо има евтини пари и сакато влага в имоти и надува цени безцелно. БЕЗЦЕЛНО е точния термин!

    Коментиран от #5

  • 4 NikNay

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Европейски ценности":

    Това не е комунизъм а борба със спекулациите което е в полза на нормалния потребител Ама как да го разбереш щом в главата ти е само комунизъм.
  • 5 Коко саса

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Неее":

    Защо се заблуждавате? Пазара не се вдига от единични продажби на отделните хора. Има фондове които инвестират милиарди, вдигат изкуствено цената за кратко време и продават 50% от купеното. В резултат си връщат по голямата част от парите, а все още имат 50% от имотите! Такава беше кризата 2008ма. Такова е и сега. Просто сега продават на по-малки порции да няма толкова сътресения на пазара като започне да пада цената!
  • 6 Ввв

    4 1 Отговор
    Само така,демокрация не означава свободия,като София
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Историята се повтаря

    5 1 Отговор
    Маркс ще се окаже прав. Капитализъм окрупняване на финансовите и материални блага в ръцете на малко хора. Увеличаване на разделението на бедни и много богати. Следват, революции национализация и социализъм, разпиляване на натрупания капитал, и след като настъпи всеопща мизерия, отново всичко се повтаря.
  • 9 гощо

    2 0 Отговор
    То и тук е така! Оня грозник Симион Дянков го направи! Преди беше,че всеки може да продаде едно жилище в годината не зависимо кога го е придобил! Ако иска второ да продаде в същата година трябва да е било твое 5години! Ако пък бързаш си плащаш данък печалба и си ОК!