Last news in Fakti

14 Май, 2019 06:21 1 700 4

„За” или „против” гъвкавите офиси

  • офиси-
  • гъвкави-
  • пазар-
  • тенденции

Делът им е малък, въпреки драстичното им нарастване през последните 4 години

„За” или „против” гъвкавите офиси - 1
Снимка: Shutterstock

Какво е гъвкав офис? Този, който смесва работата със забавленията. Броят на подобни площи не е голям и поради тази причина не би могъл да повлияе върху тенденциите в сектора е мнението на анализатори от консултантската компания Colliers International. За последните 4 години броят на компаниите, които предлагат подобно решение се е увеличил със 135%, а този на управляваните от тях локации – с 205%. Наблюдаваната активност е причината за предупрежденията за прекомерно разрастване на сектора и притесненията за неговия ефект върху пазара на офис площи.

Въпреки това, към края на 2018 г., гъвкавите работни пространства заемат средно едва 1.5% от общия обем офиси в 22 основни европейски градове. Най-високият дял от 5% е регистриран в Лондон и в Амстердам.

„Разглеждането на офиса като място, предоставящо набор от услуги, а не просто като физическо пространство, вероятно ще бъде най-големият двигател на ръста на търсенето на гъвкави офиси. В центъра на всичко е грижата за клиента. Това ще доведе до увеличение на дела на този вид площи средно до 10% от общия обем в големите европейски градове през следващите години. Това число може да бъде и значително по-високо – до 20%-30% в градовете с по-голяма концентрация на ИТ компании“, казва Том Слей, мениджър „Гъвкави офис площи” в Colliers.

Главните оператори на гъвкави офис площи са много активни на пазара, но повечето са фокусирани само върху определени градове. Всъщност, преобладаващата част от тях, като изключим основните глобални и европейски оператори, са избрали няколко основни градове на Стария континент или извършват дейност само на местно ниво.

Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси като част от общия обем –около 10-15%, а делът им е 5% от всички офис площи към края на 2018 г. На последно място са Щутгарт и Дюселдорф, където гъвкавите офиси са само с 1% усвояване и с 1% дял от общия обем.

Лондон и Париж са зрели пазари, където най-опитните оператори на гъвкави офиси, сред които са и IWG и WeWork, са установили присъствието си. Въпреки това, местните компании там са с по-висока активност (60%).

„Сегментът на гъвкавите офис площи в ЕМЕА е много разнороден и включва основно оператори с една или две локации. Това дава възможност на компаниите с установени позиции в сектора да разширяват дейността си в региона“, казва Деймиън Харингтън, Директор проучвания, Colliers ЕМЕА. “Съществува риск да се окаже, че новите оператори, стартирали дейност в сектора през последните две години, не притежават необходимите знания за пазара на имоти, не предлагат правилните услуги или не могат да си позволяват икономии от мащаба, които да гарантират тяхната конкурентноспособност “.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт е

    3 3 Отговор
    Този тип офиси, както и гъвкавото работно време, както и дистанционните офиси са подходящи само за определени сегменти и то при определено ниво на самосъзнание и отговорност на служителите. В България поне още 100 години няма да се случи.
  • 2 Факт е

    2 2 Отговор
    Този тип офиси, както и гъвкавото работно време, както и дистанционните офиси са подходящи само за определени сегменти и то при определено ниво на самосъзнание и отговорност на служителите. В България поне още 100 години няма да се случи.

    Коментиран от #3

  • 3 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт е":

    Точно обратното, от опит ти казвам че в Германия гледат като неандерталци на думите Home Office и приятни условия на работа. България в това отношение и в частност София от където имам аз опита, вече всяка една компания предлага и се опитва да привлече работниците с това.
  • 4 Спас от Бургас

    1 0 Отговор
    Не мислят толкова за Служителите колкото за това как да им приберат парите дадени като заплати. Няма да се учудя след някоя година ако направят офиси заедно с публични домове.