Last news in Fakti

14 Май, 2019 19:57 9 618 19

Ипотечните кредити поевтиняха

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва

Лихвата за подобен заем вече е 3.19%

Ипотечните кредити поевтиняха - 1
Снимка: М. Богданова ©

Плавно и бавно лихвите по ипотечните заеми отчитат спад от началото на 2019 г., сочат данните на Асоциацията на банките в България (АББ). В края на първото тримесечие средната им стойност в левове се е понижила до 3.19% в сравнение с 3.25% през четвъртото тримесечие на 2018 г., а в евро спадът е от 3.63 % при 3.58% в края на предходното тримесечие.

Лихвите по кредитите за домакинства запазват достигнатите през последните тримесечия относително ниски стойности, докато по фирмените заеми бележат ръст спрямо октомври-декември 2018 г. Средната лихва по потребителските кредити в левове се понижава до 8.07%, спрямо 9.08% в края на четвъртото тримесечие на 2018 г.

Към края на март годишният процент на разходите (ГПР), който освен лихвата, включва и всички такси и комисиони, свързани с кредита, се понижава до 3.54% за жилищните кредити в левове и нараства до 3.98% за тези в евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    СМЬРТ НА КОЛЕКТОРИТЕ
  • 2 А,де ...

    26 1 Отговор
    ''Тегли, народе възродени.''- днеска има, утре няма.
  • 3 Емил

    18 8 Отговор
    Къде са "големите" специалисти, начело с Харца...мян (неяо такова беше) дето прогнозираха покачване на лихвите - СМЕШНИЦИ!

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 4 hmhmhm

    20 1 Отговор
    то тези дето теглят намалят защото се дигнаха цените
  • 5 vdv

    17 0 Отговор
    Банките правят кредита предсрочно изискуем само за лош поглед,после ужаса с ЧСИ продължава.
  • 6 бббббб

    9 1 Отговор
    Закъсали са го
  • 7 Умен

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Хвана ги шубе да вдигнат лихвите. Принципно трябваше от средата на годината (разбирай следващият месец) да започнат плавно покачване на лихвите. Ще ги качат по някое време, не се притеснявай, само с това отлагане да не стане по-голяма белята.
  • 8 Имотен балон

    16 2 Отговор
    Не гледайте лихвите, вижте цените на жилищата първо!!! Лихвите не са подаръци.
  • 9 наблюдател

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    от 2016 насам пишат псевдоексперти как ще започнат да се качват лихвите. Крайното крайно време беше началото на тази година, а те пак падат. Така все някога експертите като Левон ще познаят ако продължат да ползват кристалната топка или своята експертиза, което е едно и също

    Коментиран от #15

  • 10 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    уцели в 10 ката! Само че, докато той си бръщоливи, се нагушва добре, а другите само си драскат и се жалват колко е кисело гроздето
  • 11 Jujiiii

    8 0 Отговор
    Всички банки,небанкови институции,колекторни фирми са мафия от убийци!!!!Няма закони!!!Не теглете заеми,каквито и да са лихвите.....
  • 12 Кредитополучател

    4 3 Отговор
    Добре че са фиксирани лихвите, че иначе лошо ни се пише
  • 13 Иваница

    1 2 Отговор
    Имам лошо цкр декларирах добър доход но от банка не ми отпуснаха ипотечен кредит .продължавам да живея вече 10г на квартира и сега мисля да се обърна към нефинансови институция. Дайте ми съвет нямам близки за помощ

    Коментиран от #14

  • 14 Danny

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Иваница":

    Рисково е. По- добре под наем, или поне изчакай някакво спадане на цените...Ако все пак се решиш, ползвай юрист, за дребния шрифт.
  • 15 Умен

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "наблюдател":

    Преди 3 месеца : Oчaĸвa ce Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa дa изчaĸa дo чeтвъpтoтo тpимeceчиe, зa дa пoвиши лиxвeния пpoцeнт пo дeпoзититe cи, пo-ĸъcнo oт oчaĸвaнoтo пpeди мeceц, cпopeд иĸoнoмиcти, aнĸeтиpaни oт Rеutеrѕ,
    Преди 2 месеца:
    Лиxвeният пpoцeнт щe ocтaнe нa peĸopднo ниcĸи нивa дo ĸpaя нa гoдинaтa- мaлĸo пo-дълъг oт oчaĸвaния пpeди пepиoд, инфopмиpa Вlооmbеrg.
    Не съм се ровил по назад, но съм сигурен, че щтяха да вдигат лихвите от средата на тази година. Явно ги е хванало шубето. Не те знам колко още очакваш да паднат. Може би до ниво, при което банката сама ще си връща кредита?

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Умен":

    Той нищо не чака този, само си наблюдава и троли насам-натам
  • 17 Чеп

    2 3 Отговор
    Аз съм доволен! Рефинансирах и сега от 5,3 съм на 3,25 % А на старата банка мога да и покажа най дългият ми пръст!
  • 18 хаха

    4 1 Отговор
    Тези лихви зависят от основния лихвен процент. Сега е 3, до година 4, после 5, 6, 7. Сега е времето да се вържат балъците, за да плащат двойно и тройно след 3-4 години. Честито на тези които изплатят апартамента за толкова време, за останалите - успех следващия път! А цените започнаха да падат, защото дори при тези ниски кредити балъците са малко.

    Коментиран от #19

  • 19 Купувач

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "хаха":

    Къде са паднали, аз имам кеш търся да купя ?! Ама да не в Ботунец все пак