Last news in Fakti

17 Май, 2019 10:37 2 526 9

Силно развитие на пазара на имоти в Хърватия

  • хърватия-
  • жилища-
  • цени

Продиктувано е от силното търсене и слабото предлагане

Силно развитие на пазара на имоти в Хърватия - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищата на Балканите продължават да поскъпват, най-вече благодарение на високото търсене на фона на ограниченото предлагане. С 18.6% са се увеличили сделките с имоти през миналата година спрямо 2017-а. Що се отнася до цените, то поскъпването в рамките на 2018-а е било 4.7%. За сравнение, през 2017 г. ръстът е бил 7.6%, докато през 2016-а не е имало промяна в цената (+0.8%).

В Загреб цените на имотите са се увеличили с 8.5% през 2018 г., сочат данните на CBS. Средната цена на жилищата ново строителство в града е 1710 EUR/кв.м. Близо 45% от сделките са именно с такъв тип имоти, посочва в свои анализ Global Property Guide.

На Адриатическото крайбрежие цените на жилищата са се увеличили с 4.4% през 2018 г. В останалите части на Хърватия се отчита незначително поевтиняване в рамките на 0.3%.

През миналата година в страната новопостроените апартаменти са поскъпнали с 2.8%, а тези на вторичния пазар – с 5%. Очаква се в близките години пазарът на недвижими имоти да остане силен. Това ще се дължи най-вече на силното търсене, поддържано от стабилен икономически ръст. Анализатори на консултантската компания Colliers International предполагат, че цените ще продължат да растат в кратко- и средносрочен план, а лихвите по ипотечните заеми ще остана без промяна.

От началото на 2017 г. в Хърватия беше намален данъкът за прехвърляне на имот от 5% на 4%. ДДС на имотите обаче остава висок – 25%.

С 2.6% нарасна икономиката на Хърватия през миналата година. Това се дължи главно на силното частно потребление, поддържано от ръста на заплатите и високата заетост. Очаква се, че показателят ще се увеличи до 2.7% за текущата година и до 2.6% за 2020 г., сочат прогнозите на Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В БГ цените са най ниски

    3 2 Отговор
    В Загреб, Дубровник или Сплит под 2500-3000 евро на м2 не можеш да намериш нищо читаво, какви са тези 1710 евро за м2
  • 2 ходил и видял

    2 2 Отговор
    Миналата седмица се върнах от Дубровник и Сараево.
    за 2500-3000 евро не може да с екупи нищо на практика, или най много нещо соц или старо жилище за тотален ремонт в краен район и много компромиси.
    ХУбав апартамент/къща цените започват от 5-6 хиляди евро на м2 и нагоре и то не говорим за 1-ва линия и в центъра. В стария град 200м2 кочина строена 16 -17 век струва 2 милиона евро. Ако искаш .

    Коментиран от #7

  • 3 Гост

    0 2 Отговор
    А при нас върза хах Колкото до мераклията wanna be хърватин - да си купи нещо при нас докато е евтино :)
  • 4 Гост

    8 1 Отговор
    При нас е евтино , защото няма на какво отгоре да е скъпо. Мизерията е навсякъде - кабели, климатици, дупки, разнородна градска среда, гета, панелки, един малък ужас.
    Но сме в Европа все пак, в Буркина фасо на Европа, но все пак в европа.... Цените има определено на къде да растат . Има жестока инфлация.
  • 5 ходил и видял

    3 3 Отговор
    Дори Сараево е по добре от София. Незнам дали помните но този град само до преди 20 години беше сринат със земята , имаше гражданска война, кървиша и бомбандировки.
    Е ситуацията е вече друга - с парите на САЩ, Турция и Саудитска А.. Босненци са направили един прекрасен град удобен и подреден. Няма кич, няма лукс , няма чалга , няма мутробарок , няма шарения ...всичко е премерено.
  • 6 Баце

    2 1 Отговор
    А що у Кочината му всичко е на обратно, само Той и още 2000-3000 елит политици и бизнесмени са доволни?
  • 7 888

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "ходил и видял":

    Във всяка една точка на света ти продават реална площ, а само в Бг алчните строители ти продават стълбище, двор, тераси, стени. Тук на акт 16 ти е напълно недовършен, като трябва да вкараш още толкова пари да си го направиш за живеене апарта. Реалната площ в Сф в момента ти излиза 3к евро най-малко. Скоро ще бъде новата 2008а, и строителите ще фалират. По-младите да се информират какво стана 2008г. преди да се заробват. А средните цени на многостаен примерно гонят 600-700 хиляди лв. Че то на тази цена аз лично веднага купувам в Манхатън двустаен. Цените в София отдавна гонят световните мегаполиси. Не се подлъгвайте! Скоро ще има хиляди недовършени сгради

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "888":

    Не хиляди недовършени, милиони ще са, даже милиарди невършените сгради. Ти не чу ли - утре на метрото до Софийския фалирали инвеститори ще дават апартаменти без пари, даже ако се съгласиш да вземеш един, ще ти дадат бонус двоен гараж и нова кола
  • 9 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "888":

    Искаш рална площ, няма проблем . Аз продавам един двустаен чуден е за само 1200евро/м2 излиза , защото е реална площ... Няма майтап бе, така съм го купил и в нотариалния акт пише реална площ. Искаш идеална площ 800евро/м2 искаш реална 1200евро/м2 , ха честито на тия дето 2008 чакаха 200 евро/м2 ...