Last news in Fakti

23 Май, 2019 17:05 2 378 2

Великобритания има спешна нужда от регистър на имотите

  • великобритания-
  • регистър-
  • чужденци-
  • купувачи-
  • закон-
  • пране пари

Над 100 млрд. EUR се перат ежегодно чрез покупката на недвижимости

Великобритания има спешна нужда от регистър на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Британски депутати са категорични, че не трябва да се отлага създаването на система за регистрация на имотите притежавани от чужденци, за да се прекрати прането на пари чрез покупката на недвижимости на острова.

Съществуващият законопроект не предполага достатъчно действия, за да спре престъпниците да предоставят невярна информация и допуска заобикаляне на закона за тези, които придобиват имот чрез трети лица, пише британският The Guardian.

Над 100 млрд. EUR се перат във Великобритания всяка година именно чрез покупката на недвижими имоти, сочат данните на парламентарната комисия, съставила законопроекта . Незаконните сделки подпомагат да се поддържа един „раздут” имотен пазар чрез покупката на жилища и къщи, които често остават пустеещи.

Предполагаемият регистър може да окаже радикално влияние върху пазара на жилища в Лондон, както и в други части на страната. Привържениците на законопроекта обаче се опасяват, че влизането му в сила може да бъде отложено поради политическата неопределеност в резултат на Брекзит.

Нова Зеландия, Тайланд, Индия и Швейцария вече са въвели ограничения относно придобиването на недвижими имоти от чужденци. Великобритания се явява „пионер” в разработването на общодостъпен регистър на чуждестранните търговски организации, в които ще се разкрие кой е собственикът на чуждата компания, придобила даден имот. Информацията в него трябва да се обновява ежегодно, смятат депутатите.

Те също така са обезпокоени от факта, че законопроектът не обхваща тръстовете, тъй като последните не могат да бъдат юридически лица”. Затова призовават правителството да осигури достъп до информация за тръстовете на база Петата директива на Европейския съюз, свързана с правене на пари, която трябва да бъде въведена паралелно с влизане в сила на закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 посерко

    3 0 Отговор
    А пък аз вчера изпрах 50 лева без да искам с дънките.
  • 2 доставчик на...

    2 1 Отговор
    Акъл! От акъл имат още по-спешна нужда!