24 Май, 2019 11:21 4 137 13

Да има детски градини в партерните етажи на жилищните сгради

  • столична община-
  • предложение-
  • жилища-
  • партер-
  • преустройство

НАГ подготвя нормативни промени, които ще предложи на МРРБ

Да има детски градини в партерните етажи на жилищните сгради - 1
Снимка: Shutterstock

Проблемът с предназначението на партерните етажи не е от днес и вчера. В зората на демокрацията почти не остана жилищна сграда, чийто партерен етаж да не беше преустроен и превърнат в търговски обект. Някои собственици до такава степен промениха визията на имота си, че се стигна и до компрометиране конструкцията на цялата сграда. Създадоха се и няколко неправителствени сдружения от граждани само и само да се преустанови безумното преустройство.

Днес обаче има ново предложение – във въпросните имоти да се разреши строителството на детски градини. Идеята е на Столична община. „За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават, че за да има добри условия за клиентите им, те трябва да осигурят и грижа за децата - зелени площи, детски площадки и центрове. В момента не е позволено да се правят детски градини на партерни етажи, а само детски центрове, но има такава европейска практика. Това е възможност да се разшири капацитетът на системата”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От общината са готови да си партнират с инвеститори, които искат да построят детски градини. Направление „Архитектура и градоустройство” работи върху промени по Наредбата за разполагане на обществени сгради, които ще предложи на МРРБ.

Наличието на детски градини на партерните етажи ще реши проблема в новите квартали, в които липсват общински терени е мнението на главния архитект на София Здравко Здравков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jeik

    31 10 Отговор
    А гълабарниците на покривите да ги превърнат в кръчми. Как децка градина в кооперация???!! а градина за децата от къде? Като тамагочита ще ги държат по 7 часа на изкуствена светлина! Това е отново идея на някой светкавично развиващ се гербераст.
  • 2 гост

    12 4 Отговор
    Ами в моя квартал в една от панелките имаше такава детска градина, но чиновниците я затвориха, а другата беше на другия край на квартала и нямаше места за всички. Имаха си площадка, носеха им храната и до 5ч всякакъв шум беше приключил, та не можеше и от това да се оплачеш.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 идиоти безкрай

    20 8 Отговор
    Това значи, че ще има безкраен шум, писъци и врясъци и живеещите трябва да ходят с тапи на ушите. А цялото пространство около блока да стане паркинг за колите на родителите. А къде ще играят навън децата, между колите ли. Аз предлагам апартаментите на тези идиоти да станат детски градини а те да бъдат настанени в лудница, където им е мястото.
  • 5 Тия напълно ни взеха за мезе

    13 4 Отговор
    А да направят в мазетата детски площадки не щат ли?! Къде са санитарните изисквания?! За магазин - светлина, пространство, врати, сервизни помещения и т.н. А за деца... е**** си м***** - ще занижим стандарта! Изроди некадърни не-щастливи!!!
  • 6 БКП-ГЕРБерастия

    4 2 Отговор
    Свръх-прекалено много са партийно-назначените чиновници в общината и гледат да им създават изкуствена бюрократично-корупционна работа чрез измислени нормативи, забрани, разрешителни режими и прочие чиновнически безобразия! И все в името на "благото за обществото" и в ущърб на индивидуалните права на собствениците! Остава да изселят и живеещите на партерните етажи за да изпълнят "повелята на Партията"!
  • 7 Etnolog

    2 2 Отговор
    Славянина с тъмен цвят на венците, още не е разбрал и вече е против. Добре, че докато мрънкате, аз си лапкам под носа ви ! Отглеждайте кученца, викайте им рожбе или мамче в панелните си кутийки, а аз ще планирам някое пътуване, далеч от Татарстан. И ако чуя някъде българска реч, внимателно се снишавам.
  • 8 Синя кръв

    13 6 Отговор
    Стига мрънкахте форумисти, идеята е добра. А на който не му харесват условията, естествено няма да си запише детето, и съответната градина няма да просъществува. И не ви пречат неправилно паркираните коли, кучешкия лай, чалгата от прозорците или ремонтите след 14.00, а ви дразни детската глъч. Смешни сте, вероятно чакате поредния спасител !
  • 9 Грухчо белята

    6 0 Отговор
    Там където се преселих, такива п!роблеми нямаме. Софиянци, оправяйте се!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Неудачник

    0 0 Отговор
    Аз и бездомно това сьм изключила за много шумове и миризми на пушек и манджи около моя апартаменти които го чаках да се по строил 20години
  • 12 Реализъм

    4 0 Отговор
    Само не знам кой ще си купи апартамент над 100 крещящи в един глас деца....
  • 13 Годжи

    1 0 Отговор
    Слави ще ви оправи на есен :)