Last news in Fakti

5 Юни, 2019 21:11 3 215 1

Променят статута на редица имоти

  • правителство-
  • министерски съвет-
  • решение-
  • статут-
  • адис

Продават част собственост на Александровска болница

Променят статута на редица имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Министерският съвет учреди безсрочно ограничено вещно право върху 35.22 линейни метри поземлени имоти, публична държавна собственост, в село Дамяница, община Сандански. Терените се намират в землището на селото. Сервитутът се учредява за изграждане на проектно трасе на водопровод, канал за отпадни води и кабел 20 KV. Съгласно Закона за държавната собственост, ограничени вещни права могат да се учредяват, когато това е необходимо за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура или когато друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно.

Съгласно друго правителствено решение, ще бъде продадена обособена част от лечебно заведение - недвижим имот, собственост на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД. Болницата търговско дружество със 100 на сто държавно участие в капитала, като правата на държавата в него се упражняват от министъра на здравеопазването. Обособената част от лечебното заведение представлява поземлен имот, находящ се в гр. София, район Витоша, ул. „Лунна папрат“ № 22 с площ 2010 кв. м., ведно с построената в имота двуетажна сграда със застроена площ от 214 кв. м. Имотът е с отпаднала необходимост за лечебното заведение и генерира само разходи. Паричният ресурс, получен от продажбата на имота, ще остане в лечебното заведение и ще се използва за инвестиции, пряко свързани с предмета му на дейност и/или за удовлетворяване интересите на кредиторите.

Министерският съвет одобри също продажбата на търг на имоти, собственост на „Агенция дипломатически имоти в страната“ ЕООД в градовете София, Варна и Бургас. В София ще бъдат продадени шест апартамента в ж.к. „Лагера“, един апартамент в ж.к. „Лозенец“ и две двуетажни сгради на улиците „Саша Попов“ и „Панорамен път“, два апартамента в Бургас в ж.к. „Лазур“ и на ул. „Цар Симеон I“, както и един апартамент във Варна на ул. „Хан Крум“. Предложените за продажба имоти са с отпаднала необходимост за дружеството и инвестициите в тях са икономически неоправдани. В резултат от продажбите на имотите ще се намалят текущите разходи на „АДИС“ ЕООД, а получените средства ще се използват за бъдещи инвестиции в изграждането на нови сгради, отговарящи на съвременните изисквания за офиси и жилища.

За срок от 10 години на община Попово се предоставя безвъзмездно за управление имот - публична държавна собственост. Имотът се намира в местност „Калето“, село Ковачевец, област Търговище и представлява археологическа недвижима културна ценност „Късноантична крепост Ковачевско кале“. С предоставянето на имота на община Попово ще е възможно опазването и развитието на културното наследство и превръщането му в съществен фактор за социално-икономическото развитие на общината, както и съхранението и популяризирането на недвижимата културна ценност. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей – Попово.

На Община Костенец се предоставя безвъзмездно собствеността върху намиращ се в града имот - частна държавна собственост, с площ 405 кв. м, ведно с построената в него сграда с разгъната застроена площ 690 кв. м. Имотът ще бъде използван за изграждане, поддържане и развитие на обекти на техническата инфраструктура, както и за изпълнение на дейности по отбранително- мобилизационна подготовка и защита на населението в общината и съхраняване на необходимото за това имущество и оборудване. В сградата ще се помещава изграденото доброволно формирование на община Костенец за борба с бедствията и авариите.

С друго решение правителството обяви имот - частна държавна собственост, предоставен безвъзмездно в управление на Държавна агенция „Технически операции“, за публична държавна собственост. Имотът се намира в гр. София, кв. „Витоша“, и представлява апартамент със застроена площ от 98.99 кв. м, заедно с 1,885% идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото.

Променя се също така статутът на имот, управляван от Центъра за подводна археология в Созопол, като от частна държавна собственост той става публична държавна собственост. В едноетажната сграда със застроена площ 830 кв. м се намират офисите, работилницата, фондохранилището и помещенията за работа на археологическите екипи на ЦПА и се съхранява геофизичното, водолазно и техническо оборудване. Тя се използва единствено в пряка връзка с дейността на Центъра.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кога

    0 1 Отговор
    Кога ще се промени статута на местата на реститутите в софия ? До кога голи парцели в квартали ще седят без развитие,строеж,заменка???? До кога ??