Last news in Fakti

12 Юни, 2019 09:25 7 552 11

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

  • епископска базилика-
  • голямата базилика-
  • филипопол-
  • пловдив-
  • българия

Откриват я през септември

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Завърши ключов етап от реставрацията на Епископската базилика на Филипопол, която престои да бъде официално открита през септември тази година. Дотогава тя ще бъде покрита със стъкло. За целта в момента се изгражда специално скеле. Очаква се в най-скоро време сградата да бъде обявена от ЮНЕСКО за световен паметник на културната.

В момента строежът е достигнал до билото на покрива, „а тогава се прави т.нар. викане, при което се отправят благодарности и благопожелания. Подобен обичай има и в много други страни по света”, каза по време на официалната церемония Десислава Тарльокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България”. В случая момиче поръси една от най-красивите мозайки – тази с пауна, а секунди след нея посланиците направиха символично „измитане” на мозайката.

На церемонията присъстваха посланици или техни представители от 19 държави. Те отправиха своите послания и пожелания за общото ни бъдеще с вяра в споделени ценности на разбирателство, уважение и единство.

Голямата базилика на Филипопол e късноантична църква в Пловдив. Функционира през V-VI в. и е най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на България и един от най-големите на Балканския полуостров. Базиликата е трикорабна, с една апсида в източния край на средния кораб, като към момента са проучени южният и частично средният кораб.

Голямата базилика на Филипопол е построена върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции. Тя е разрушена в средата на VI в. по неизяснени причини.

Базиликата е много големи размери. Общата ѝ дължина е 86.33 м и широка 38.50 м. Корабите са разделени от 14 подпорни колони, които са изградени в следния ред: две мраморни и една зидана. В западната част на обекта е имало атрий с колонада от трите страни.

Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Те заемат площ от близо 700 кв.м.

Едно от най-ценните открития направено по време на реставрационните дейности е фрагмент от голям почетен надпис на старогръцки за възхвала на големец от Филипопол от началото на II в. Той е открит случайно по време на дренаж на атриума на Епископската базилика в Пловдив. Целият текст, който е бил на 8 реда, не е запазен в наши дни. На фрагмент от надписа има само част от буквата „К”, което навежда на мисълта, че големецът може би се е казвал Клавдий, предполага епиграфът и преподавател в Софийския университет Николай Шаранков. Той е разчел и последно намерения фрагмент, в който се забелязва думата „театър”. Това е най-ранният надпис, който е открит на този обект.

Ето и посланията, които отправиха посланиците на държави от цял свят:

Австрия: И най-тежкият товар е лек, когато го носят мнозина.

Албания: Толерантността и самоограничението на другите не са модни тенденции, а основата на справедливото и равно общество.

Великобритания: Всички сме човешки същества. Всички сме различни. Разнообразието ни прави по-силни.

Гърция: Любовта е търпелива. Радва се на истинската вяра и всичко преодолява. Любовта никога не се проваля.

Дания: В доброто, в най-доброто всички ние си приличаме.

България: Да обединиш цялото и частичното, хармония и дисонанс. От всичко идва едно и от едно идва всичко.

Израел: Ти си голям, колкото и каузата, за която се бориш и млад колкото са дръзки мечтите ти.

Испания: Истината е достъпна за всички.

Ирландия: Заедно сме по-силни.

Италия: Не може да има мир без толерантност и приемане.

Кипър: Започваме наново в името на нашите потъпкани мечти, в името на живите, не искащи да бъдат хора, започваме наново.

Косово: Животът е възможност. Възползвайте се от нея. Животът е мечта. Сбъдне те я.

Словакия: Щастието не е над другите да се издигаме и да ги постискаме, а щастието с другите е да живеем еднакво образовани, щастливи и мирни.

САЩ: Любовта е единствената сила способна да превърне врага в приятел.

Румъния: Трябва непрекъснато да се опитваш да се изкачиш много високо, ако искаш да виждаш много надалеч.

Финландия: Всеки конфликт може да бъде решен и е недопустимо да бъде продължаван до безкрай.

Чехия: Материята, безразличието към другите хора, безразличието към съдбата на обществото е точно това, което отваря вратите на злото.

Швейцария: Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство.

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)

Голямата базилика „приюти” посланици от цял свят (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Густо Майна

    11 1 Отговор
    А кой позволи да из.к.т металното хале отгоре? Базиликата, о'к, ама отзад католическата катедрала и всички хубави сгради халето ги скри за движещите се по "Мария Луиза", а тя на всичко отгоре е погребана в катедралата!

    Коментиран от #2

  • 2 Папата

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Густо Майна":

    Папата дойде и разпореди да се направи ... виж, че с изключение на една държава (която много завоалирано послание дава) ... всикчи останали не са правславни държави.... Човек трябва да гледа какво прави управлението и как кани даже дурги религии да разширяват центровете си тук.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 449

    9 2 Отговор
    Добре бе, как може да развалите тази прекрасна гледка и простор. Пълна излагация!
  • 5 Псевдо Малоумник

    8 2 Отговор
    По-голямо ла.но не се беше строило последните години.
  • 6 Баш Батка

    6 3 Отговор
    Уникална хаха, беклемето и още един куп наиситна уникални постройки и паметници са строено когато сме били държава. Първия знак за унищожаването на държава е премахването на армията...
  • 7 Баце

    8 0 Отговор
    На снимката виждам един модерен сеновал - каква му е цената?
  • 8 ГАЗ 365

    4 0 Отговор
    тоя гараж,кога ще го бутат
  • 9 Филип ll

    1 0 Отговор
    Никой не обясни какъв е смисъла от втория етаж на този метален хангар. Иначе може да се замислим какъв град е имало преди Пловдив, с 86м катедрала, 30 хиляден стадион и 3 хиляден театър. Това преди 1500 години. Преди българите на Крум да го опустошат. И какво построиха?
  • 10 Грую

    0 0 Отговор
    Кой серсем одобри това безобразие? Кой серсемин? Такава метална конструкция направиха и на кулата на гребната база за световното за централна трибуна. Ужас и безумие! Когато ръждясат тези железа и тази конструкция се превърне в скрап ще стане една ръждясала зловеща купчина желязо в центъра на града. Вместо да се направи конкурс за елегантна железобетонна конструкция, каквито проекти бяха наредили по едно време на табла по централната улица с най-различни проекти за сгради и съоръжения в града. Оставки , уволнения и публично порицание е най-малкото, което следва да се случи!
  • 11 vaffla XX

    0 0 Отговор
    Totev da svikva s metli4kata. 6te mu tryabva v zatvora.