Last news in Fakti

12 Юни, 2019 15:10 7 724 6

Градът с най-голям ръст на сделки с имоти

  • imot.bg-
  • жилища-
  • сделки-
  • имоти-
  • враца

Ограничено е предлагането на жилища в строеж

Градът с най-голям ръст на сделки с имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Данните на Агенцията по вписвания показва, че Враца е градът с най-голям ръст на сделки с недвижими имоти през 2018 г. Общо 2926 е броят на извършените покупко-продажби на недвижимости през миналата година. За сравнение, през 2017-а техният брой е бил 2591. Така северният българския град изпреварва Несебър и Варна, в които традиционно се реализират повече сделки, поради интереса от страна на чужденци към придобиване на ваканционни имоти. Във въпросните градове ръстът на покупко-продажбите е съответно 8% и 6%.

Близо 600 е броят на жилищата, които се продават към момента във Враца, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. От тях 41 са гарсониери. Цените започват от 15 000 EUR за имот от 30 кв.м в центъра в тухлена сграда от 70-те години на миналия век. Малко по-голям апартамент – 42 кв.м, за същите пари може да се купи в кв. „Младост”.

Над 170 е броят на оферираните двустайни апартаменти. Началната цена е 20 000 EUR, а най-скъпите достигат 45 000 EUR. Срещу последната сума купувачът получава имот от 94 кв.м в тухлена постройка от 2014 г. Предлага се на шпакловка и замазка. В центъра подобни имоти се търгуват срещу 66 000 EUR. Големината е малко над 80 кв.м. Намират се в тухлена сграда строена през 1978 г.

Най-голямо предлагане има при тристайните имоти. Оферират се около 260. Цените започват от 35 000 EUR. Срещу въпросната сума клиентът може да придобие жилище в центъра с площ между 75 и 85 кв.м. Преобладаващата част от предложенията са или ново строителство или основно ремонтирани имоти. Най-големите жилища с три стаи са с площ 139 кв.м. Намират се в центъра на Враца и могат да се купят срещу 66 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Граница на функция

    6 2 Отговор
    Наскоро четох как статистиката се използва за манипулации. Ръстът на продажбите е първа производна от броя на продажбите. Реално брой продажби на глава от населението е доста по информативно. А пък цена на квадратен метър също!

    Коментиран от #2

  • 2 Аз съм

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Граница на функция":

    Каквато ще да е статистиката за Враца,аз не бих си купил и живял там сега на този етап,в лош икономически климат.
  • 3 Оня с Косата

    3 1 Отговор
    И ся кво? Отивам у Враца дет гарга не каца и си купувам за 15 к. Една гарсониерка по БДС 51 квадрата и я правим на двустаен...
  • 4 Реалист

    2 1 Отговор
    Хайде сега всички брокери във Враца
  • 5 F16

    1 1 Отговор
    Враца , баце.
  • 6 Мангясъ булгар

    1 1 Отговор
    От некъде дойдоха пари за изпиране и менгяните станали гражданя-собственици в катуна на МИЗИВИРИТЕ, дето предадоха Ботев с четата му и след убийството ги измародерстваха! Затова и читакът на ДС-МВРо-катуна мАнгела Джанбаз и клошар-шурея на ДС-МВРо-катуна Анрдо на Пешо БКП-Слабака ги избраха и за евродепутати!