Last news in Fakti

1 Август, 2016 10:51 7 019 9

Защитата на обвинените в тероризъм у нас: Разполагаме с доказателства за невинността им

  • защитата-
  • обвинените-
  • тероризъм-
  • доказателства-
  • невиността им

На разпитите обвинените чужденци заявили, че пътували за Турция, за да се срещнат със свои роднини

Защитата на обвинените в тероризъм у нас: Разполагаме с доказателства за невинността им - 1
Снимки: Факти.бг

Не е редно прокуратурата да разгласява доказателства по делото за обвинените в тероризъм у нас трима чужденци. Това заяви за Факти.бг адвокат Ивайло Абаджиев, служебен защитник на един от тримата обвинени за извършване на тероризъм – Ал Абдалах Ал Фади. Адвокатът е на мнение, че прокуратурата злоупотребява с общественото мнение и цели да настрои хората срещу обвинените още преди делото да е започнало. Тезата на защитата е, че обвинените чужденци не са виновни и че пред съда ще се представят доказателства, които ще докажат твърденията на сирийците.

„Идвам за теб и умирам преди теб“

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Ал  Фади и Ал Фанди Ясим бяха заловени при опит да преминат от България в Турция през зелената граница край Свиленград в началото на февруари. „И тримата сирийски граждани се възползват от правото си да не дават обяснения”, посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според държавното обвинение те са искали да минат през България на път за Сирия, където да се включат в редиците на ИДИЛ и „Мюсюлмански братя” и да участват в терористични действия. Сирийците са на възраст между 20 и 25 години.

Получили са статут на бежанци в Германия. През януари тази година решили да се отправят към Сирия. Първоначално опитали да преминат през Гърция и Турция. Целта им била да се включат в редиците терористичните организации ,,ИДИЛ” и ,,Мюсюлмански братя". На 5 февруари тримата са пристигнали в Гърция, като направили опит да преминат през гръцко-турската граница. Там обаче не били допуснати от граничните власти, които ги върнали отново в Гърция. Така решили да преминат на българска територия, а оттам на територията на Турция. Тръгнали с автобус от град Александруполис към Пловдив. Оттам пристигнали в София, където техен близък ги настанил в хотел в столичния квартал „Надежда“.  След това тримата сирийци се качили на влака София − Одрин. Слезли на гара Свиленград и оттам се опитали да преминат границата през браздата. Там обаче бежанците били засечени от термовизионна камера, като съмнителното поведение на чужденците направило впечатление на служителите на „Гранична полиция“. При задържането им са открити снимки в мобилните им телефони. В хода на разследването става ясно, че тримата сирийци са използвали в разговор с трети лица реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“, „идвам при теб и умирам преди теб“. От прокуратурата съобщиха, че в хода на разследването в мобилните телефони на сирийците са открити снимки на бойци от „Ислямска държава“, които сочат за „задружни намерения за терористични актове“. Според прокуратурата „категорично е доказано намерението им да се включат в бойните редици на ИДИЛ и да станат част от тези терористични организации така че където ИДИЛ или „Мюсюлмански братя“ вземе решение да осъществи терористични действия те да бъдат готови да ги извършат“.

Виновен до доказване на противното

„Считам, че не е редно предварително да се изнасят части от доказателствата, по което и да е дело. Дълбоко уважавам колегите от прокуратурата и считам, че трябва да бъдем съвсем равнопоставени − не би трябвало да се изнася информация за доказателствата преди процеса“, заяви пред Факти.бг адвокатът Ивайло Абаджиев. Според него на този етап защитата счита, че тримата обвинени нямат вина. Той е на мнение, че доказателствата трябва да бъдат изложени в цялост, а не в отделни техни части преди процеса.

„След изказването на прокуратурата обикновеният човек като погледне тези трите момчета и веднага си казва, че те са терористи. От изключително значение е да не се създава напрежение между етноси, между религии. По този начин кой печели ? Ако имах съмнения, че тези момчета са виновни, аз нямаше да поема тази защита. Аз имам дете, всеки го е страх от евентуален терористичен акт, мен също ме е страх. Ако аз имах някакви съмнения нямаше да я поема тази защита“ , заяви още Абаджиев.

Обвинените: Пътувахме до Турция, за да се видим с роднини

„И трите момчета твърдят, че са тръгнали към Турция, за да се видят с техни роднини. И тримата са от град Даир аз Заур, който е разрушен от „Ислямска държава“, така че предполагам, че техните роднини може да са в Турция. Приемам това, което те са ми казали. Дали отговаря на истината, дали не − това нещо ще се докаже в процеса“, коментира още служебният защитник. Той заяви още, че сирийците твърдо заявили, че искат да отидат в Турция, за да се видят с техни роднини, но не са конкретизирали в кой град. Властите обаче не са им дали визи за Турция, затова са избрали начин да опитат да минат нелегално, за което са били и осъдени. Обвинените твърдо казват, че не са членували в терористични групировки и дават за пример родния им град, който е разрушен от терористите. Според тях по никакъв начин те не биха се присъединили към „Ислямска държава“, след като именно терористичната групировка превърнала града им в развалини.

Доказателствата на защитата

Обвинението в тероризъм срещу трима сирийски граждани се корени най-вече в снимките, намерени в мобилните им телефони, както и в разговорите и комуникацията по интернет. Защитата също има своите доказателства, но за разлика от прокуратурата адвокатите ще изложат всичко пред съда.

„Ние също имаме доказателства, които ще бъдат изложени в процеса. За снимки говори само прокуратурата. Мога само едно да кажа − от 5 години в Сирия се води война. Всяко едно семейство в Сирия има някого, който участва на едната или на другата страна. Така че от една конкретна снимка или от няколко как можем да направим извод, че даденият човек симпатизира на „Ислямска държава? Ами ако е на страната на управляващите в Сирия?“, заяви за Факти.бг Ивайло Абаджиев.

Ако обвиненията срещу тримата чужденци се докажат, те ще получат по 10 години затвор. Те са съдени по новосъздадена алинея от Наказателния кодекс за навлизане на чужди граждани на територията на страната, с цел тероризъм в трети страни. Това е първото подобно дело у нас.

Основната цел на промените в НК е да се ограничи потенциалната заплаха от тероризъм, като се ограничи свободното движение на лица, пътуващи с цел подготовка, планиране или участие в терористични актове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен Петров

    4 1 Отговор
    ОРТАК НА ДЯВОЛА е този адвокат, който е тръгнал да защитава БЕЗМИЛОСТНИ, ФАНАТИЗИРАНИ УБИЙЦИ! Защитавай ги сега, за да те гръмнат утре теб адвокатче - недоносено!
    Терористите не трябва и да ги съдят, ДИРЕКТНИ КУРШУМ В ГЛАВАТА, няма какво да се церемони съда и да харчат парите ни на данъкоплатци за тези ПЛЕВЕЛИ!!!
  • 2 Димитър

    3 1 Отговор
    само "излизащите" ли фащат ?
  • 3 Българин

    2 1 Отговор
    Ква невинност беее, куршум в главата за тия изроди и в общ гроб! Няма да им плащам престоя в затвора.
  • 4 еврогей злодей

    2 1 Отговор
    Предлагам тоя адвокат да отиде в Сирия с тия тримата на екскурзия!Там много ще се зарадват на белия му задник!
  • 5 Васко

    1 0 Отговор
    Най големите Терористи в България са 240 на брой!!!
    От там трябва да започне чистката.

  • 6 Нафарфорий

    1 1 Отговор
    Кви куршуми кви пет лева? Куршумите струват пари! С тъпата част на брадвата и и айде еднопосочно при Аллах!
  • 7 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    Директно в САЩ ги изпратете
  • 8 Нафарфорий

    0 0 Отговор
    Добра идея - там полицаите и Дони ша им е*ат м...та!
  • 9 тото

    0 0 Отговор
    не са терористи а изнасилвачи,имат сексуални намерения към група гербераси,чули са че са много долни и искали да се съвкупляват с тях,но герберасите като разбрали че тръгват към турско се разсърдили че няма кой да го перка и ги заключили.....