2 Август, 2016 16:04 1 584 0

Бандата на "Опасните" влиза в затвора

  • бандата на "опасните"-
  • влиза-
  • затвора

Върховният касационен съд на 1 август потвърди окончателно осъдителните присъди на всички от организираната престъпна група „Опасните”, извършила през 2012 година въоръжени грабежи на златарско ателие в Перник и заложна къща в София. Ръководителят на групата и седемте й членове получиха общо 106 години затвор при  „строг режим”.

Поради участието в групата на военнослужещ, разследването е проведено от Военно-окръжна прокуратура - София и във Военния съд е внесен обвинителен акт срещу осем души, извършили въоръжени  грабежи в особено големи размери на пари и бижута, на обща стойност повече от 120 000 лева. Групата беше задържана при специализирана полицейска акция,  непосредствено след извършване на втория грабеж.

Всички съдебни инстанции са приели доказателствата на военната прокуратура за двата грабежа: първият на 24 февруари  2012 г. в гр. Перник, когато осъдените са нахлули в златарско ателие  „Алтея“  маскирани и въоръжени, насочили са пистолети към работещите и клиентите и като са ги заплашили с убийство, ги  принудили  да легнат на земята с ръце над главите. Един от клиентите е бил ударен, а на един от работещите в ателието е бил опрян пистолет в слепоочието. Отнети са бижута и пари за повече от 103 000 лева.

Втория си грабеж групата извършва на пети май 2012 г. в София, в заложна къща „Класик груп“, като отново извършителите са били маскирани и въоръжени с автомат „Калашников“, пушка-помпа и пистолети. Служителите и  клиентите в заложната къща също били заплашени с убийство и принудени да легнат на земята и да не мърдат. Служител на заложната къща, под заплахата от насочен срещу него автомат, отворил сейфа, от където били отнети бижута и пари за повече от 17 000 лева.

Преди извършването на грабежите, групата е отнела два леки автомобила, използвала ги е за подготовката и извършването на грабежите, а след това са запалили единия. По време на втория грабеж участник в групата - полицейски служител е прослушвал полицейските честоти, а друг - ефрейтор от военното поделение в  Горна Баня е наблюдавал за полиция в района на заложната къща.  При бягството им извършителите са били ескортирани от втори автомобил,  управляван от полицейския служител, за да се легитимира със служебна карта, ако бъдат спрени за проверка.  

С решението на ВКС ръководителят на групата Върбан Борисов е осъден окончателно на 18 години затвор; Иван Иванов – тогава ефрейтор от военно формирование 28 610 Горна Баня – на 18 години затвор; Илиян Митов – тогава полицейски служител от 01 РУП-СДВР – на 11 години затвор;  Денислав Митков и Димчо Димчев са осъдени на по 18 години затвор, а Ангел Русев, Иван Митов и Христо Мирчев – по 11 години.

     


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА